
La covid continua sense mostrar un patró d’estacionalitat clar cinc anys després del primer cas detectat a Catalunya, el 25 de febrer del 2020. Després de les set grans onades pandèmiques, l’última de les quals, l’estiu del 2022, el virus ha tingut pics durant les quatre estacions de l’any, si bé només s’han superat els 100 casos per cada 100.000 habitants un cop. En una entrevista a l’ACN, la investigadora del BIOCOMSC Clara Prats explica que el SARS-CoV-2 continua sent “impredictible” un lustre després.
Durant els primers temps de la pandèmia, diversos estudis apuntaven a un comportament com el de la grip, amb més casos els mesos de fred. Malgrat això, l’últim pic va ser l’estiu passat i aquest hivern pràcticament no hi ha hagut incidència del virus.
Covid desestacionalitzada
Un dels estudis que va afirmar que la covid era una infecció estacional, publicat l’octubre del 2021 per Nature Computational Science i liderat per ISGlobal, explicava que l’expansió del virus està associada a temperatura i humitat baixes, similar a la grip estacional. Més de tres anys després, però, Prats afirma que “encara no es pot saber” si el virus és estacional com la grip o el virus sincicial respiratori (VRS), o bé si no té “un comportament tan marcat, tan estacional”, que pugui fer preveure quan n’hi haurà una onada.
Pel que fa a les condicions meteorològiques, creu que és complicat determinar una possible correlació entre temperatura, humitat o altres paràmetres amb què el virus “es pot transmetre millor”. Per Prats, el factor humà també s’ha de tenir en compte, ja que, per exemple, quan fa fred es tendeix a passar més temps en entorns tancats i amb menys ventilació. En qualsevol cas, recorda que durant la desescalada de la primavera del 2020, s’esperava que l’estiu ajudaria a aturar la propagació del SARS-CoV-2 fins a la tardor o l’hivern, però, en canvi, els casos es van disparar en els mesos de més calor.
La grip s’imposa cada hivern
Així, d’ençà de l’inici de la pandèmia a Catalunya, el març del 2020, la covid va tenir una incidència més alta que la grip de manera ininterrompuda fins al desembre del 2022. Des de llavors, amb les set onades pandèmiques ja superades, els dos virus han seguit evolucions diferents la majoria del temps: la grip ha registrat taxes més altes cadascun dels tres últims hiverns i la covid s’ha imposat la resta de l’any.
Sense covid
Per edats, en els últims tres anys, la covid sempre ha tingut una taxa més alta entre la gent de més de 60 anys, excepte durant la primavera de l’any passat, però amb xifres que en cap cas han passat d’una incidència de 150 des de fa més de dos anys en aquest grup d’edat. Segons Prats, aquest any hi ha “l’enèsima sorpresa” al voltant del comportament del coronavirus, ja que aquest hivern de moment no hi ha hagut cap onada de coronavirus a Catalunya.
Baixa la vacunació
D’altra banda, l’evolució de la cobertura de la vacunació de la covid-19 entre la població major de 60 anys i la de risc ha baixat clarament després de la pandèmia. L’hivern d’aquest 2025 —amb dades fins a la 3a setmana de gener— els vacunats de covid majors d’edat i de risc tornen a minvar, i estan per sota del 30 % a finals de gener.
