L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) xifra en 14.368.000 € els costos directes i indirectes de reparar el vandalisme ferroviari el 2018. La gran majoria d’actes són les pintades, però també les diverses destrosses que provoquen els autors dels grafits. L’ATM ha registrat un total de 2.905 afectacions a combois de Metro, Ferrocarrils de la Generalitat, TRAM i Renfe. La superfície netejada va superar els 130.000 metres quadrats.

Les operadores ferroviàries ja fa temps que avisen del gran nombre d’incursions, que en moltes ocasions acaben afectant el servei. L’any passat calculen que tots aquests actes vandàlics van generar molèsties a uns tres milions de passatgers, pels retards i interrupcions del servei.

Segons les investigacions dels Mossos d’Esquadra, els autors de les pintades són cada vegada més joves. També expliquen que darrerament han anat disminuint les aturades de trens en funcionament per pintar. Si fa uns mesos els Mossos van detectar una reducció d‘actes violents, el president d’FGC diu que la violència ha crescut. Ricard Font explica que són bandes organtizdes i més agressives cap als treballadors i passatgers, arribant a fer servir armes. Afegeixen que hi ha autors d’actes vandàlics que conviden persones d’altres països per ensenyar-los com accedir als transports públics.

Les xifres les ha fet públiques l’ATM aprofitant la presentació d’un espot publicitari de denúncia del vandalisme que es podrà veure a les pantalles dels diferents transports ferroviaris i a les xarxes socials.