“El coronavirus ha vingut per quedar-se”. Ho afirma, amb aquesta contundència, la metgessa del Departament de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar Judit Villar. Tot i això, explica que l’objectiu és “que sigui una pandèmia seqüencial, és a dir, una pandèmia relativament controlada”. Per Villar, cal parlar més d’alerta que d’alarma. “Està bé que l’OMS alerti que hi pot haver una pandèmia, perquè estiguem preparats. I això ens pot servir com a assaig general per quan arribi un virus que pugui tenir una mortalitat més alta”, explica.

El canvi climàtic influeix en la propagació del coronavirus

Segons Villar, està “més que demostrat” que el canvi climàtic està influint en la manera d’actuar dels virus, sobretot dels que emergeixen en les èpoques de calor. “Els virus tenen més temps per reproduir-se i estan anant a latituds on abans feia més fred o més calor i no hi havia aquests virus. S’hi estan adaptant molt bé”, subratlla.

La vacuna trigarà menys del que s’havia previst

Tot i les alarmes, tant Villar com la resta d’experts que han parlat públicament fins ara han destacat que no és un virus amb una letalitat gaire alta; és molt semblant a una grip normal. La diferència és que, de moment, no hi ha vacuna. Les alarmes per l’arribada a Europa del covid-19 n’han fet accelerar el procés de cerca, i ara confien que el període per desenvolupar-la serà inferior als dos anys que s’havien previst inicialment.

Com preveuen els hospitals gestionar el virus l’any que ve?

Ara s’està acabant l’hivern i, per tant, l’època vírica a l’hemisferi nord. L’any vinent el virus tornarà, però, segons explica Villar, els metges ja el coneixeran més i tindran molta més informació de com han d’actuar. De fet, explica, els hospitals tindran un test accessible a tots els pacients. La prova mirarà si el pacient té la grip, el coronavirus, o tots dos. Es podrà diagnosticar igual que una grip. I es tractarà cada cas en funció del virus que sigui i de les característiques de cada pacient.