Últimes notícies, restriccions i mesures Procicat

Dades covid-19

Des de l’inici de la pandèmia del coronavirus, els positius amb una prova PCR superen els 423.193 a Catalunya. De l’11 al 17 de gener es van confirmar 23.904 positius, 63 casos més que la setmana anterior, tot i que les dades encara són provisionals. Segons l’últim balanç de Salut, hi ha 2.809 persones ingressades als hospitals. A les UCI hi ha 550 pacients crítics. De l’11 al 17 de gener es van notificar 349 defuncions per covid-19 i des de l’inici de la pandèmia són 18.141.

La variant britànica a Catalunya

Salut ha confirmat que el dia 6 de gener a la nit es va detectar el primer cas d’una persona contagiada amb la variant britànica de la covid-19. Es tracta d’una persona que viu a Catalunya i que s’havia desplaçat al Regne Unit. S’ha detectat, també, un segon cas d’una persona de les Terres de l’Ebre que havia viatjat recentment a Londres.

09:42
   

5.482 positius confirmats la darrera setmana a Barcelona

Després de superar la segona onada de la covid-19 a Barcelona, els positius han anat creixent des del 7 de desembre. La setmana del 14 al 20 de desembre hi va haver un augment destacat, amb un 71 % més de casos, i després han seguit pujant. Després de les festes de Nadal i Reis, els positius van pujar un 26 % i la setmana passada, de moment, l’increment va ser del 19 %, amb 5.482 positius confirmats. La dada s’apropa al pic de la segona onada: 6.400.

coronavirus barcelona setmanal

09:29
   

Simón creu que la tercera onada està a punt d’arribar al pic

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha augurat que la tercera onada de la pandèmia de la covid-19 està “en un punt molt pròxim al pic, si no s’ha superat”. Ho ha dit aquest dilluns. Ha assegurat que les dades ho indiquen “amb força claredat”. Simón no s’ha pronunciat sobre l’avançament del toc de queda que demanen algunes comunitats autònomes. En canvi, ha subratllat que la mesura més efectiva per tallar contagis ha estat tancar els bars. “Sé que no és popular, però és així”.

Fernando Simón

09:17
   

La Trinitat Vella registra la taxa de contagi més alta

Les dades publicades per l’Agència de Salut Pública ens permeten acostar la lupa i veure la taxa de contagi de cadascuna de les 67 àrees bàsiques de salut en què es divideix la ciutat. Així, podem detectar que a l’àrea bàsica de salut 09F de Sant Andreu, que engloba el barri de Trinitat Vella, és on trobem la taxa de contagi Rt més alta, amb 2,26 possibles contagis de mitjana per cada cas positiu, segons l’últim balanç. La més baixa se situa a Sant Martí, a l’àrea que inclou una part de la Verneda i la Pau, amb una taxa de 0,86.

taxa contagi barris

09:01
   

Les negociacions per allargar els ERTO fins al 31 de maig, ara al ‘reset’

Comença el programa ‘reset’, de betevé, en què s’explicarà com van les negociacions per allargar els ERTO fins al 31 de maig. En parlaran Josep Ginesta, director de l’àrea de treball PIMEC, i Carlos del Barrio, secretari de Política Sectorial i Sostenibilitat de CCOO. Alhora es parlarà també de l’impacte de la pandèmia en els agrupaments escoltes amb Guillem Gottschalk, coordinador territorial del Barcelonès dels Minyons Escoltes i Guies Catalunya. Es pot seguir en directe el programa des d’aquesta pàgina.

08:50
   

La taxa de contagi a Barcelona baixa i se situa a 1,22

Segons les dades que recull l’Agència de Salut Pública de Barcelona dels serveis d’atenció primària, l’Rt a Barcelona és d’1,22 amb data del 15 de gener. Això vol dir que actualment un positiu de covid-19 a Barcelona encomanaria el virus, de mitjana, a una persona i escaig durant una setmana. Des de l’11 de desembre l’índex es manté per sobre del llindar de l’1, tot i que la taxa ha oscil·lat bastant en l’últim mes i va ser de l’1,01 el dia 29. Mentre que els casos a Barcelona s’han disparat després de Nadal, l’Rt va baixar a principis d’any, després les dades van marcar-ne un augment i la situació més recent indica que baixa dues dècimes.

taxa contagi barcelona

08:39
   

Aniversari agredolç del Museu Marítim, que no ha recuperat visitants després de la pandèmia

En el darrer any, als museus hi ha hagut una davallada de visitants que se situa en el 80 %. Un dels que més ho ha notat ha estat el Museu Marítim. Els responsables asseguren que compleixen totes les mesures de seguretat, però amb això no n’hi ha hagut prou. Tot i que el centre va tornar a obrir portes el 22 de juny, “els visitants ja no hi han tornat“. La directora del Museu Marítim, Elvira Mata, afirma que abans de la irrupció de la pandèmia, rebien una mitjana de 250.000 visitants l’any. Una xifra que s’aproxima a la d’altres museus marítims, com el d’Amsterdam, i que esperen poder recuperar algun dia.

08:24
   

Un miler de casos al dia de mitjana a Barcelona 

Si ens fixem en l’anàlisi diària, Salut Pública va reportar 1.101 positius de l’11 de gener, 1.119 del dia 12 i 1.026 del dia 13. El 5 de gener també es va superar el miler de casos en 24 hores. Feia dos mesos que Barcelona no registrava una xifra de casos tan elevada, concretament, des del 3 de novembre, amb 1.080 positius. De moment, la mitjana de contagis diaris a Barcelona al gener és de 610 i s’apropa a la de l’octubre, que era de 660.

coronavirus barcelona diari

08:11
   

Aliança dels restauradors de Sants per superar la crisi i atreure públic local

Els restauradors de Sants s’han unit en una plataforma anomenada DO Sants per fer front comú a la crisi derivada de la pandèmia i atreure el públic local. Els restauradors, a més, volen consolidar el barri com un pol d’atracció gastronòmica de la ciutat. N’hem parlat al ‘bàsics‘ amb un dels membres de DO Sants, Pau Gascó.

07:56
   

La reforma de la Rambla s’ha tornat a ajornar per manca de pressupost derivada de la crisi sanitària

L’associació de veïns i comerciants Amics de la Rambla alerta que la falta d’inversió econòmica al passeig pot incrementar la presència de fons d’inversió al carrer. En una entrevista al programa ‘bàsics‘, el president de l’associació, Fermín Villar, ha alertat que “ens arrisquem que la Rambla quedi en mans de gent que no té cap vinculació amb la ciutat”. De fet, Villar ha assegurat que ja es poden “veure cartells de traspàs”, un fet que “no havia passat mai”.

07:43
   

Diàlegs de Dona s’ha adaptat a les restriccions de la pandèmia

Diàlegs de Dona ofereix aules d’acollida sociolingüística a dones migrants de països extracomunitaris. Nascuda el 2013 només va tancar dos mesos durant l’estat d’alarma. La covid-19 ha comportat canvis en el funcionament de l’entitat, que s’ha adaptat per implementar les mesures de seguretat necessàries i evitar contagis, però també ha posat de manifest les pors i angoixes de moltes usuàries.

07:31
   

Els clubs de bàsquet graciencs reclamen tornar a la pràctica esportiva

La Plataforma Bàsquet Gràcia engloba sis clubs del districte amb 1.200 famílies al darrere. Des de fa gairebé un any, l’activitat d’aquestes entitats ha estat intermitent a causa de les restriccions derivades de la covid-19. Des dels clubs creuen que l’esport és segur i que s’haurien de revisar les mesures anticovid per poder reprendre la pràctica esportiva, amb entrenaments i imaginant un altre tipus de competició. Els jugadors no competeixen des del mes de març i asseguren que pràcticament no s’han pogut entrenar.

07:15
   

El Clínic desprograma operacions no urgents i el del Mar no en programa de noves

L’Hospital Clínic ha començat a desprogramar algunes cirurgies no urgents, amb prop de 200 pacients ingressats per complicacions de la covid-19, més que en el pic de la segona onada, quan l’hospital barceloní en va arribar a atendre uns 150. En aquesta situació, el centre ha hagut d’abaixar el ritme quirúrgic. A l’Hospital del Mar, es mantenen les intervencions previstes, però se’n programen menys de noves si no són urgents. En canvi, al Sant Pau s’ha recuperat la normalitat als quiròfans després que s’ajornessin algunes operacions la setmana passada, mentre que el Vall d’Hebron no ha desprogramat intervencions. Tots els hospitals garanteixen les cirurgies urgents i oncològiques.

hospital clinic UCI coronavirus
Foto: Francisco Àvia (Hospital Clínic)