coronavirus catalunya barcelona

🔴 Coronavirus Barcelona | ÚLTIMA HORA

Segons les últimes dades del Departament de Salut, entre el 31 de març i l’1 d’abril, han mort per coronavirus  244 persones que situen la xifra total de defuncions en 2.093. Les darreres hores també s’han detectat 1.813 positius que fan elevar el nombre total de contagis a 21.804. Salut també ha informat de 1.216 noves altes hospitalàries que eleven a 6.917 el nombre de persones que s’han curat de la covid-19 a Catalunya.

Actualitzem l’última hora del coronavirus a Barcelona en forma de minut a minut per informar de tot el que passa a la ciutat i com evoluciona la pandèmia.

08:52
   

Catalunya fa entre 1.500 i 3.000 proves diàries

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio que cada dia a Catalunya es fan entre 1.500 i 3.000 proves de coronavirus. Vergés ha confirmat que 60.000 persones estan sent monitoritzades a través de l’aplicació Stop Covid-19 Cat.

08:46
   

Es disparen un 50 % les consultes per ciberdelictes als Mossos

Les consultes que reben els Mossos d’Esquadra pels delictes relacionats amb internet, com la pràctica del “phishing” o el “ramsonware”, s’han incrementat un 50 % des de l’inici del confinament pel coronavirus. La unitat de ciberdelicte dels Mossos d’Esquadra avisa que això no vol dir, però, que els delictes reals també s’hagin incrementat. Demanen als ciutadans que “estiguin alerta”.

08:36
   

19 dies d’estat d’alarma

Aquest dijous fa 19 dies que el Govern espanyol va decretar l’estat d’alarma (es va publicar al BOE el 14 de març). De moment, la mesura s’ha allargat fins a l’11 d’abril, tot i que alguns experts creuen que caldrà confinar-se encara més dies per acabar amb la pandèmia del coronavirus. Recordem que a tot l’estat ja s’han produït més de 100.000 contagis. 

08:30
   

Dia Mundial de l’Autisme

Aquest dijous, 2 d’abril, se celebra el Dia Mundial de l’Autisme. Les persones que tenen el trastorn de l’espectre autista són un dels col·lectius que poden sortir al carrer, tot i l’estat d’alarma. El confinament per als infants amb TEA pot ser molt difícil i algunes famílies denuncien que han rebut insults quan han sortit al carrer. 

08:24
   

Els estudiants demanen l’avaluació única per a qui no pugui seguir la formació virtual

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SePC) ha reclamat que es garanteixi que els universitaris, i la resta d’estudiants, puguin escollir l’avaluació única davant l’actual situació per la crisi del coronavirus. La portaveu del SePC, Anna Rosselló, ha explicat a l’ACN que hi ha estudiants que es troben amb “dificultats” per poder seguir la formació virtual ja sigui per l'”escletxa digital” o perquè treballen en serveis essencials. 

08:15
   

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers exigeix a Salut que solucioni la manca de material 

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona s’ha adreçat per carta a la consellera de Salut, Alba Vergés, per exigir “que es posin totes les mesures possibles per proveir dels recursos necessaris els professionals de l’atenció primària, dels hospitals, dels centres sociosanitaris i residències geriàtriques i de tots els àmbits en què s’està treballant”. En un comunicat, el COIB explica que, a més, han activat recursos per poder canalitzar donacions d’EPI i posar-los a disposició dels professionals de manera immediata.

08:08
   

Primer dia de transport públic gratuït

Des d’aquest dijous i fins, com a mínim, al 9 d’abril el transport públic a Barcelona (i al conjunt de Catalunya) passa a ser gratuït. És una mesura que va proposar el govern català i que van aprovar els diferents operadors. L’objectiu: garantir i facilitar la mobilitat de les persones dels serveis essencials que han d’anar a treballar.

21:57
   

Falta mà d’obra per a la recollida de collites 

El ministre d’Agricultura, Luis Planas, ha alertat que falten treballadors a diverses zones de l’estat espanyol i que l’executiu central està estudiant com donar-hi resposta. La manca de mà d’obra és especialment greu perquè que el coronavirus ha impedit l’entrada al país de temporers d’altres països ara que s’acosta la recollida de molts productes del camp.

21:17
   

Els bancs avançaran el pagament de la prestació d’atur

El Ministeri de Treball ha arribat a un acord amb els bancs per tal de garantir la liquiditat dels clients i que puguin fer front als pagaments de principis de mes. L’objectiu és que s’avanci als primers dies del mes i no calgui esperar fins a la data prevista, el 9 d’abril.

20:44
   

La UAB dona per finalitzades les classes presencials d’aquest curs

El curs continuarà de forma virtual i es busquen mecanismes per als alumnes de la Universitat Autònoma de Barcelona que no puguin seguir les classes telemàticament. Encara s’han de concretar aspectes com el calendari acadèmic, l’avaluació, les guies docents, els treballs de final d’estudis i les pràctiques.

19:47
   

Barcelona desinfecta 2.400 contenidors diaris

Vuit equips equipats amb un camió han començat les tasques de neteja intensiva i desinfecció dels contenidors de residus als districtes d’Horta-Guinardó, Nou Barris i Sant Andreu. Aquestes actuacions seran extensives a la resta de la ciutat.

19:25
   

Ábalos no veu “coherent” la gratuïtat de peatges

El ministre José Luis Ábalos ha afirmat que no veu “gaire coherent” la petició de la Generalitat que els peatges siguin gratis mentre duri la situació d’excepcionalitat: “Totes les mesures que estem prenent són per reduir la mobilitat, no per promoure-la”. Ha assegurat que cal “plantejar mesures coherents”.

19:21
   

L’APE, satisfeta a mitges amb les ajudes de l’Estat

L’Aliança contra la Pobresa Energètica s’ha mostrat satisfeta amb una part del decret espanyol que preveu mitigar l’impacte econòmic del coronavirus, però també en critica una altra. L’associació creu que el text no resol els possibles impagaments dels subministraments bàsics o l’habitatge ni tampoc l’endeutament que puguin tenir les famílies a causa de l’emergència sanitària.

19:15
   

El Govern espanyol no descarta allargar l’estat d’alarma

El ministre de Transports, José Luis Ábalos, no ha descartat prorrogar un cop més l’estat d’alarma i el confinament per combatre la pandèmia del coronavirus, malgrat que ha apuntat que el seu executiu encara no ha adoptat cap decisió al respecte. En roda de premsa a La Moncloa, ha assenyalat que aquest tipus de decisions s’hauran d’abordar o no “en funció dels resultats que anem assolint” en els pròxims dies fruit del confinament.

19:06
   

Cau un 32,9 % la matriculació de vehicles de dues rodes

La matriculació de vehicles nous del sector de les dues rodes ha caigut un 32,9 % durant el mes de març a Catalunya. Són dades de l’Associació Nacional d’Empreses del Sector de Dues Rodes (Anesdor). Al conjunt de l’estat, la caiguda de les matriculacions de motocicletes convencionals, ciclomotors i motocicletes escúter ha estat del 42,5 %. En canvi, la matriculació de motos elèctriques ha pujat un 167 %.

19:02
   

Denuncien multes per portar menjar a famílies migrants

La Red de Cuidados Antirracistas denuncia que els han multat per portar menjar a famílies migrants afectades pel confinament del coronavirus. L’entitat afirma que les dues denúncies rebudes poden comportar multes de fins a 60.000 euros

18:50
   

Podria endarrerir-se l’obertura de l’hospital de campanya a Fira

D’acord amb les previsions inicials, aquesta setmana havia de començar a funcionar l’hospital de campanya al recinte de la Gran Via de Fira de Barcelona. Tot i això, els treballs de preparació podrien obligar a endarrerir l’atenció de pacients fins a la setmana vinent. L’espai firal s’està preparant per acollir 300 pacients amb coronavirus en una primera fase.

18:37
   

Cues a la parròquia de Santa Anna, que ofereix àpats

La parròquia de Santa Anna ofereix àpats a persones sense llar i famílies vulnerables davant de la crisi del coronavirus. En els últims dies s’han produït cues a l’església de gent que va a buscar-hi menjar. Peio Sánchez, rector de l’església, tem que la pandèmia portarà “una emergència social molt greu”.

18:29
   

La química BASF produirà gel hidroalcohòlic per als hospitals

L’empresa química BASF produirà 10 tones de gel hidroalcohòlic que donarà a diversos hospitals i centres sanitaris de Catalunya. A través d’un comunicat, la multinacional alemanya ha especificat que enviarà vuit tones d’hidrogel al sistema públic de salut i produirà dues tones específicament per als hospitals Joan XXIII de Tarragona i Sant Joan de Reus, territori on es troba el seu centre de producció més gran del sud d’Europa. La companyia fabricarà el gel a la planta situada a la Zona Franca

18:21
   

Prestació extraordinària també per al sector de la flor

La flor i la planta ornamental, juntament amb els altres sectors agraris amb produccions estacionals, queden incloses en la prestació extraordinària de la Seguretat Social per cessament de l’activitat, segons publica el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i tal com havia reclamat Unió de Pagesos. El text permet a les produccions agràries de caràcter estacional que puguin acreditar la reducció de la facturació amb els mesos de la campanya anterior i no amb el semestre anterior.

18:10
   

CCOO demana intervenir “immediatament” la sanitat privada

CCOO ha demanat al govern català que “prengui la direcció immediata” de les instal·lacions i recursos de la sanitat privada i els posi al servei de la lluita contra la covid-19. En un comunicat, el sindicat ha assenyalat que cal posar “tots els recursos” per intentar sostenir el sistema sanitari, també els privats, per la qual cosa també ha suggerit a la Generalitat que reorienti la indústria perquè fabriqui material sanitari i de protecció per a hospitals, residències i altres centres sociosanitaris.

18:03
   

120 residents morts per covid-19 a Barcelona

El Departament d’Afers Socials i Famílies ha desgranat les dades de la situació del coronavirus a les residències de gent gran de Catalunya. Segons han informat els centres, a Barcelona han mort 120 persones d’edat avançada per covid-19 i hi ha 226 residents confirmats amb el coronavirus. 95 dels malalts de la ciutat es troben actualment hospitalitzats. El virus ha obligat a aïllar 1.255 professionals dels serveis residencials de Barcelona, bé per prevenció o bé perquè presenten símptomes compatibles amb la covid-19.

17:54
   

Entitats de discapacitats reclamen “suport extraordinari”

Les entitats d’atenció a les persones amb discapacitat alerten que el sector necessita “suport extraordinari” per fer front a la crisi del coronavirus. En un comunicat, la Fundació d’Atenció a la Discapacitat Psíquica, Aspasim, afirma que les entitats que acompanyen persones amb discapacitat intel·lectual greu veuen “multiplicades” les despeses aquests dies. Això, diu l’entitat, suposa una necessitat de “liquiditat imminent” per comprar material, desinfectar equipaments i pagar el personal.

17:46
   

La UGT proposa una renda per a tothom que no tingui ingressos

La UGT proposa una renda econòmica per a totes les persones que demostrin no tenir cap ingrés mentre duri l’estat d’alarma, decretat el 14 de març. El sindicat considera que les mesures extraordinàries no estan arribant a les persones amb més necessitats que no estan rebent cap mena d’ingrés econòmic, ni procedent d’un salari, ni dels beneficis d’una activitat econòmica ni de la xarxa de protecció social de les administracions públiques.

17:40
   

El transport públic reduirà encara més el servei

A partir del 2 d’abril, el transport públic reduirà encara més el servei per reajustar l’oferta davant la baixa demanda actual, tenint en compte la prohibició de treball dels serveis no essencials. Consulta els nous serveis de metro, bus, Rodalies, FGC i tramvia

17:30
   

3.184 treballadors de residències, aïllats

Actualment hi ha 3.184 professionals de serveis residencials aïllats preventivament o amb simptomatologia similar a la del coronavirus, dels 75.000 treballadors del sector. “El percentatge és baix, però la minva és molt gran i està desbordant moltes residències del país”, ha lamenta el secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies.

17:21
   

Gent gran traslladada a Fremap i Copèrnic

La Generalitat ha obert 123 places a les clíniques Fremap i Copèrnic per traslladar persones d’edat avançada que viuen en residències per a gent gran i que estan malaltes o tenen símptomes compatibles amb la covid-19. Ahir, dimarts, es van traslladar les primeres 17 persones d’una residència de Barcelona que, segons Ignasi Iglesies, ha tancat. També ha informat que al llarg de la tarda d’aquest dimecres es traslladaran més persones de quatre residències més de la ciutat.

17:15
   

Repartits mig milió d’equips de protecció a residències

Afers Socials i Famílies ha assegurat que el departament ha repartit més de 550.000 equips de protecció als treballadors de residències. Tot i això, admet que la setmana passada es va produir una manca de material en aquests equipaments, en situacions “molt preocupants”.

17:04
   

362 morts en residències de gent gran amb coronavirus a Catalunya

El secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, ha informat que fins ara han mort 362 persones d’edat avançada en residències de gent gran amb coronavirus. També ha xifrat en 830 els usuaris d’aquests centres que han estat diagnosticats amb coronavirus. De tots els malalts, 189 han estat traslladats a hospitals

16:53
   

54.716 ERTO i 447.921 treballadors afectats a la demarcació de Barcelona

La demarcació de Barcelona continua concentrant la major part dels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) de Catalunya. 54.716 empreses n’han presentat un, amb un total de 447.921 treballadors afectats, a qui s’ha suspès temporalment el contracte i passaran a cobrar l’atur. Al conjunt de Catalunya, el Departament de Treball ha rebut 76.048 sol·licituds que afecten 571.300 persones.

16:42
   

Els hotels de Barcelona ofereixen ja 2.500 habitacions

El Gremi d’Hotels de Barcelona ha informat que els hotels de la ciutat ja han posat a disposició del sistema sanitari 2.500 habitacions per fer front a la crisi del coronavirus. Vuit hotels acullen o acolliran pacients lleus

 • Cotton House: en actiu
 • Catalonia Barcelona Plaza: en actiu
 • Praktik Bakery: en actiu
 • Expo Hotel Barcelona: en actiu
 • Melià Barcelona Sarrià: en actiu
 • Praktik Vinoteca: pendent d’activar en els propers dies
 • Barcelona Princess: en actiu 
 • Amrey Sant Pau: pendent d’activar en els propers dies.

També hi ha hotels destinats a acollir professionals sanitaris. Aquests són el Catalonia Diagonal Centro, el Catalonia Rigoletto, l’Alimara Barcelona Hotel, el Room Mate Emma, el Pullman Barcelona Skipperi l’Ilunion Bel Art.

16:39
   

El síndic rep queixes per “abús d’atribucions policials”

El síndic de greuges ha demanat una actuació “proporcionada, necessària i no discriminatòria” de les forces i cossos de seguretat durant l’estat d’alarma. Creu que l’actuació a Catalunya està sent, en general, “ponderada i pedagògica”, però hi ha afegit que ha tingut coneixement a través d’escrits rebuts i notícies de situacions “que es podria considerar que incorren en abús de les atribucions policials”.

16:33
   

Espanya retalla en 215 M el fons català per a polítiques d’ocupació

El Govern espanyol ha retallat en 215 milions d’euros el fons que rep la Generalitat de Catalunya per a polítiques actives d’ocupació, que es destinen als cursos formatius per a persones que estan a l’atur. El Departament de Treball ha expressat la seva “total disconformitat” amb la decisió perquè “trenca les solucions” que caldrà aplicar, ha dit, en benefici dels treballadors afectats per la crisi.

16:27
   

Les cases de colònies i albergs alerten del risc de tancament

L’Associació de Cases de Colònies i Albergs de Catalunya alerta que moltes cases i albergs estan en risc de tancar perquè les inversions ja estan fetes i justament no han pogut obrir en el moment en què començava la temporada. L’entitat assegura que les ajudes econòmiques aprovades per les administracions són “insuficients” i, a més, “de difícil accés, ja que comporten una complexitat administrativa i de costos afegits major que la mateixa prestació a rebre”.

16:24
   

PIMEC obre una bústia de denúncies per a pimes i autònoms

PIMEC ha posat en marxa una bústia perquè els autònoms i les petites i mitjanes empreses puguin denunciar les “pràctiques abusives” de companyies o entitats “en situació de poder” davant la crisi del coronavirus. Un equip de professionals de la patronal analitzaran les denúncies i estudiaran cada cas per donar resposta a tots els problemes exposats. La confederació ha advertit que denunciarà les males praxis davant l’autoritat competent.

16:18
   

Alerta per la vulnerabilitat de les persones amb demència

Les persones amb demència són especialment vulnerables a la pandèmia provocada per la covid-19 perquè tenen dificultats per comprendre i retenir les mesures de seguretat. Així ho afirmen diferents experts i entitats internacionals vinculades al camp de la demència i l’Alzheimer en una carta conjunta publicada a la revista ‘The Lancet’, en què també proposen un conjunt d’accions per a aquestes persones. Entre els signants hi ha el director del Programa de prevenció de l’Alzheimer, del Barcelona Beta Brain Research Center, de la Fundació Pasqual Maragall.

16:13
   

Més vigilància policial als establiments de serveis essencials

Els Mossos d’Esquadra han intensificat la vigilància als establiments de serveis essencials, com ara botigues d’alimentació o farmàcies. El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha explicat que el confinament i la menor presència de persones al carrer poden provocar una major activitat delictiva en aquests locals, amb un increment del risc de patir un robatori. A més, la policia vol donar sensació de seguretat a propietaris i treballadors.

16:08
   

El SEM també afirma que preval el “criteri clínic”

El director mèdic del SEM, Xavier Jiménez, també ha dit que preval el “criteri clínic” en l’atenció a pacients amb covid-19. Ha assegurat a l’ACN que l’atenció és “individualitzada” per a cada malalt i que no es basa només en l’edat. Així respon al document intern que recomana no ingressar a l’UCI els majors de 80 anys amb coronavirus.

16:03
   

Doctorands en Lluita denuncia 216 acomiadaments improcedents

El Col·lectiu de Doctorands en Lluita ha denunciat que aquest dimecres 216 investigadors predoctorals han estat acomiadats “improcedentment” per universitats i centres de recerca de Catalunya. D’acord amb la seva denúncia, aquests estudiants acabaran el projecte d’investigació “de forma gratuïta”. La plataforma lamenta que la Generalitat “precaritzi el sistema públic d’investigació” en plena crisi de la covid-19.

15:58
   

El CEM Guinardó es prepara per acollir pacients 

El Centre Esportiu Municipal Guinardó (CEM) s’està preparant per acollir llits que permetran ampliar la capacitat d’hospitalització de l’Hospital de Sant Pau. Les instal·lacions acolliran 88 pacients amb coronavirus. Els llits quedaran enllestits els pròxims dies.

15:47
   

17 h: compareixença de la Generalitat sobre residències

El secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, compareixerà a les 17 h per informar sobre la situació de les residències de gent gran per la crisi del coronavirus. Podràs seguir en directe la roda de premsa en aquesta pàgina.

15:30
   

Més de 1.000 empreses catalanes ofereixen material i producció

Fins ara, 1.160 empreses catalanes ja han ofert la seva tecnologia, material i capacitat de producció per fer front a l’emergència sanitària provocada per la pandèmia del coronavirus. Es tracta d’empreses que s’han registrat al web creat pel Departament d’Empresa i Coneixement que recull ofertes i demandes i posa en contacte les empreses. L’objectiu és proveir de material el sistema sanitari i que la indústria catalana disposi del material de protecció necessari per poder desenvolupar la seva activitat amb seguretat. També recull iniciatives de teletreball i impressió 3D, entre d’altres.

15:16
   

Els accessos a Rodalies s’obriran automàticament

Les portes de les estacions de Rodalies que donen accés a les andanes s’obriran automàticament a partir d’aquest dijous coincidint amb la decisió de l’ATM d’oferir transport públic gratuït fins al 9 d’abril. En canvi, al metro, bus, FGC i busos de l’AMB caldrà entrar-hi validant el bitllet tot i que no tindrà cap efecte sobre el títol més enllà de controlar l’aforament. També se’n podran utilitzar de caducats i esgotats.

15:04
   

Web per trobar botigues obertes a Barcelona

La fundació Barcelona Comerç ha obert el web botiguesobertes.barcelona per poder trobar establiments comercials oberts a la ciutat durant el confinament. L’eina també mostra locals que ofereixen venda per internet. 

14:59
   

Les oposicions de professors es faran entre el setembre i el desembre

Les oposicions de professors es faran entre el setembre i el desembre d’aquest 2020. El calendari inicial preveia que les proves es fessin el juny d’enguany, però el Departament d’Educació va ajornar-les per la crisi del coronavirus i arran de les peticions dels sindicats.

14:56
   

L’Ajuntament comença a desinfectar contenidors

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa un servei especialitzat per desinfectar contenidors de recollida de residus. Concretament, són vuit camions d’hidroneteja i es preveu que puguin netejar amb desinfectant fins a 2.400 contenidors al dia, segons ha dit el regidor Eloi Badia. El procés s’ha iniciat als barris dels districtes d’Horta-Guinardó, Nou Barris i Sant Andreu i s’anirà estenent a la resta de la ciutat de forma progressiva.

14:50
   

BBVA també anticipa el pagament de l’atur

BBVA se suma a CaixaBank i també anticiparà el pagament de la prestació d’atur als seus clients al 3 d’abril, set dies abans del que és habitual. D’aquesta manera, l’entitat bancària vol “mitigar l’impacte econòmic” de la crisi del coronavirus.

14:44
   

L’USOC demana fer tests al personal de neteja

La Federació de Serveis de la Unió Sindical de Catalunya (USOC) ha demanat a l’Institut Català de Salut realitzar tests de coronavirus al personal de neteja dels hospitals, centres d’atenció primària i la resta d’establiments sanitaris on s’estan tractant pacients afectats. El sindicat ha recordat que aquest col·lectiu està “en primera línia”, exposat al contagi per la covid-19 durant tota la jornada.

14:35
   

Mestres de l’ONCE i d’Educació donen suport a alumnes cecs

Mestres de l’ONCE i d’Educació donen suport als més de 1.000 alumnes cecs que hi ha a Catalunya. Un equip multiprofessional compartit entre l’organització i el departament intensifiquen les iniciatives per ajudar els estudiants cecs o amb discapacitat visual greu a poder seguir els continguts de classe, per garantir que estan adaptats, així com a portar millor els dies de confinament.

14:31
   

Illa diu que les dades constaten la fase d’”estabilització”

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, assegura que les últimes dades d’afectats i víctimes de coronavirus constaten que Espanya es troba en una “fase d’estabilització” de la malaltia i espera que aquesta setmana es confirmi “l’alentiment”. Illa ha assegurat que s’han reduït tots els percentatges, especialment els de nous contagis i d’ingressos en UCI.

14:28
   

Prohibida la majoria de la publicitat de jocs d’apostes

El Govern espanyol ha decidit prohibir la publicitat dels jocs d’apostes i d’atzar en qualsevol suport publicitari davant l’increment del consum detectat des de l’inici del confinament. El ministre de Consum, Alberto Garzón, ha explicat que les empreses només es podran anunciar entre la 1 i les 5 de la matinada per televisió.

14:24
   

El Govern espanyol limita els preus de les funeràries

El ministre de Consum, Alberto Garzón, ha anunciat que el Govern espanyol ha lamentat que algunes funeràries del país han aprofitat la pandèmia per “apujar factures fins a 2.000 euros”, fent “més dolorós” el moment per a les famílies. Per això, l’executiu ha decidit mantenir els preus que estaven vigents el 14 de març, abans del decret de l’estat d’alarma, per evitar “moviments especulatius”.

14:20
   

Compareixença de Salvador Illa i Alberto Garzón

Els ministres de Sanitat, Salvador Illa, i de Consum, Alberto Garzón, compareixen de forma imminent per actualitzar la situació del coronavirus a Espanya. Pots seguir la compareixença, en directe, en aquesta pàgina.

14:16
   

Animen a continuar amb el teletreball un cop acabi el confinament

El Consell Assessor per a la Reforma Horària i l’Oficina per a la Reforma Horària han animat a aprofitar l’experiència actual del confinament per impulsar projectes de teletreball un cop finalitzi la crisi sanitària. Consideren que les “disfuncions” actuals en aquesta forma de treballar són per la “urgència” amb què s’ha hagut d’implementar.

14:12
   

Cauen les pernoctacions en apartaments turístics al febrer

El nombre de pernoctacions en apartaments turístics a Catalunya durant el mes de febrer va reduir-se un 8,62 % respecte al mateix període de l’any passat. Segons dades publicades aquest dimecres per l’Institut Nacional d’Estadística, Catalunya va acollir en total 36.188 viatgers en apartaments turístics al febrer, l’últim mes d’activitat plena abans que el Govern espanyol decretés l’estat d’alarma pel coronavirus.

14:07
   

Artistes subhasten obres per recaptar fons contra el coronavirus

L’agència creativa FLIRT i un grup d’artistes, majoritàriament de l’escena cultural catalana, han decidit subhastar algunes de les seves obres per recaptar fons per ajudar en la lluita contra el coronavirus. La iniciativa rep el nom de Pijama Army, a través de la qual tots els diners recaptats es destinaran íntegrament a ajudar doctors i investigadors de diversos centres. La primera peça anunciada i que se subhastarà el 10 d’abril és un quadre de la il·lustradora Malika Favre, col·laboradora de ‘The New Yorker’.

14:04
   

El SPC vol que els periodistes “freelance” accedeixin a ajudes

El Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) ha demanat al Govern espanyol que els treballadors “freelance”, el col·lectiu “més castigat” de la professió, puguin rebre les ajudes de l’Estat. Els periodistes que cobren per cada peça han vist com els encàrrecs dels mitjans descendeixen en picat i en alguns casos no poden fer front a les quotes d’autònoms amb regularitat.

14:00
   

Demanen endurir les restriccions per impedir el comerç en línia

Els sindicats demanen endurir el decret llei que paralitza els sectors econòmics no essencials per impedir el comerç en línia de productes no essencials. La secretària de Política Sindical de la UGT, Núria Gilgado, “no entén” que la norma permeti que “milers de treballadors hagin de sortir al carrer cada dia” per entregar productes no necessaris. És el cas, per exemple, d’Amazon, amb més de 5.000 treballadors i que ha contractat 200 persones més.

13:55
   

“El Govern espanyol no ha lliurat cap test a Catalunya”

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha lamentat que el Govern espanyol “no ha lliurat cap test ràpid” a Catalunya. “Sánchez va dir que hi hauria milions de testos per a les comunitats autònomes. No n’ha arribat cap ni un”, ha criticat. Vergés ha confirmat que previsiblement demà dijous s’utilitzaran les primeres 25.000 proves ràpides en alguns dels hospitals catalans.

13:50
   

No tots els llits d’UCI tenen respiradors

Alba Vergés ha explicat que “no tots els llits d’UCI tenen respiradors”. La consellera de Salut ha volgut deixar clar que no totes les persones malaltes amb covid-19 i ingressades a la unitat de cures intensives necessiten ventilació mecànica invasiva. Tot i això, el govern català està utilitzant tots els respiradors dels hospitals, n’ha incorporat d’instituts de recerca, universitats i altres equipaments i també n’ha demanat al Ministeri de Sanitat davant la previsió d’increment de casos amb coronavirus.

13:44
   

La UAB suspèn les classes presencials

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) suspèn la docència presencial del segon semestre del curs 2019-2020 i ha acordat que tota l’activitat pendent continuï de forma virtual. En una carta a l’alumnat, la rectora Margarita Arboix assegura que la mesura s’ha pres “davant l’elevada possibilitat que la situació de confinament de la població s’allargui més enllà de les vacances de Setmana Santa i que la represa de l’activitat s’hagi de fer de manera progressiva”.

13:40
   

“Aquest virus és molt inhumà”

Alba Vergés ha explicat que el Departament de Salut està fent “tot el possible” per acompanyar les persones malaltes amb coronavirus. “Aquest virus és molt inhumà. No permet fer dols ni acompanyar els malalts com correspondria”, ha lamentat la consellera.

13:34
   

Alba Vergés: “El criteri per atendre malalts sempre és professional”

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat que el criteri per decidir com atendre les persones malaltes amb covid-19 és un “criteri professional, independentment de l’edat”. “Sempre defensaré la tasca clínica professional”, ha insistit Vergés, després del document de Salut que recomana no ingressar a la UCI els majors de 80 anys.

13:30
   

“Dues actuacions policials per requeriments sanitaris o judicials”

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha explicat que en les últimes hores els Mossos d’Esquadra han fet dues actuacions policials en les últimes 24 hores “per requeriments sanitaris o judicials”. Sobre la resta d’actuacions de Mossos i policies locals:

 • Vuit detencions.
 • Més de 8.000 actes de denúncia contra particulars.
 • Un establiment tancat.
 • Cinc actes de denúncia contra establiments.
 • 8.470 identificacions a vehicles.
13:22
   

“Les mesures del Govern espanyol arriben tard”

La Generalitat considera que les mesures del Govern espanyol anunciades aquest dimarts per pal·liar els efectes econòmics del coronavirus “arriben tard i són insuficients”. “No ho diem només nosaltres: ho diuen també empresaris, patronals, sindicats i totes les persones afectades directament”, ha afirmat Meritxell Budó.

13:19
   

Torra es reuneix amb l’associació catalana de recursos assistencials

El president, Quim Torra, es reunirà aquesta tarda amb el Departament de Treball i amb l’Associació Catalana de Recursos Assistencials per prendre noves mesures a les residències de gent gran, especialment colpejades per la crisi del coronavirus. “És una gran preocupació” per al govern català, ha dit Meritxell Budó.

13:17
   

“Demanem que no s’abaixi la guàrdia”

La portaveu del govern català, Meritxell Budó, ha demanat “no abaixar la guàrdia” malgrat que les dades puguin millorar durant els pròxims dies. La consellera demana als ciutadans no saltar-se el confinament per evitar que es produeixi un repunt de contagis durant els pròxims dies. “És important i necessari mantenir el confinament total”.

13:11
   

Quim Torra rep l’alta mèdica

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha donat negatiu en el test del coronavirus 15 dies després de conèixer la seva infecció. Per això, ha rebut l’alta mèdica. Segons un comunicat del govern català, Torra continuarà a la Casa dels Canonges seguint “de manera estricta” les indicacions de confinament que han rebut tots els ciutadans. Per això, continuarà vehiculant-se telemàticament, com fins ara.

13:06
   

Dades “gairebé testimonials” sobre trànsit aeri

La secretaria general de Transports ha celebrat les dades “gairebé testimonials” sobre trànsit aeri a Espanya. Els aeroports de la xarxa Aena van operar 413 vols aquest dimarts, una xifra molt inferior en comparació amb el mateix dia de l’any anterior (5.300 operacions).

13:04
   

CaixaBank anticipa el pagament de l’atur als seus clients

CaixaBank ha anunciat que anticiparà la prestació d’atur als seus clients al dia 3 d’abril, set dies abans del que era habitual. A través d’un comunicat, la companyia ha especificat que l’ingrés es farà de manera automàtica i s’aplicarà a tots els clients que ha hagin cobrat l’atur el mes passat. Segons el banc, aquesta solució “donarà suport a les famílies més vulnerables, tenint en compte que la majoria de rebuts de la llar arriben els primers dies de mes“.

13:02
   

Menys trànsit d’accés a Barcelona

La secretària general de Transports, María José Rallo, ha afirmat que el trànsit està baixant cada cop més al conjunt d’Espanya, també a Catalunya. En les autovies d’accés a Barcelona, el dilluns 23 de mar hi va haver una reducció del 71 %, mentre que aquest dilluns, 30 de març la reducció va arribar al 79 %.

12:59
   

Treballadors del Parc de Salut Mar denuncien manca de protecció

Els treballadors del Parc de Salut Mar denunciaran a Inspecció de Treball la manca de material de protecció. Critiquen l’”incompliment” de la llei de riscos laborals. El president del comitè d’empresa, Xavier Tarragón, ha afirmat que “falten mascaretes, ulleres d’un sol ús, bates impermeables” i que quan disposen de material l’han de “reutilitzar”.

12:54
   

938 detinguts per la Policia Nacional des de l’inici de l’alarma

La Policia Nacional ha detingut 938 persones des de l’inici de l’estat d’alarma per incomplir el confinament. Ho ha explicat el subdirector general de Logística i Innovació del cos policial, José García Molina. Del total de detinguts, 62 ho han estat en les últimes 24 hores.

A les fronteres terrestres, aquest dimarts la Policia Nacional va denegar 174 entrades. Per aire, van prohibir l’entrada de sis avions que volien aterrar a l’aeroport de Madrid.

12:49
   

La demanda de llum a Catalunya cau un 21,8 % aquest dimecres

La demanda d’energia elèctrica a les 11 del matí d’aquest dimecres a Catalunya ha caigut un 21,8 % respecte al dimecres 4 de març, un dels dies en què el Govern espanyol encara no havia aplicat l’estat d’alarma. Segons dades d’Endesa, per tercer dia consecutiu, el descens del consum de llum al territori és superior al 20 %.

12:43
   

Un respirador de la Seat serà enviat a Torrent

Un prototip de respirador creat a la planta de Martorell de la Seat serà traslladat per l’Exèrcit a Torrent. Ho ha explicat el cap de l’Estat Major de la Defensa, Miguel Villarroya. Són diverses les empreses que estan creant respiradors per donar-los als hospitals davant l’increment de persones hospitalitzades amb coronavirus.

12:36
   

El 22 % dels casos ja han estat donats d’alta

El 22 % dels casos positius de coronavirus a Espanya ja han rebut l’alta, és a dir, han estat curats. María José Sierra, portaveu del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, ha celebrat especialment la “progressió favorable” de persones que superen la covid-19.

12:33
   

L’Esprint Solidari d’Òmnium recapta més de 200.000 €

L’Esprint Solidari que Òmnium Cultural va engegar dilluns per recaptar recursos per fer front al coronavirus ja supera els 200.000 euros. Segons l’entitat, en només 48 h s’ha superat el llindar marcat. La campanya estarà en marxa fins al 9 d’abril i donarà suport a quatre projectes que lluiten contra la covid-19.

12:28
   

Habilitat un bus Sants-Hospital Josep Trueta per a sanitaris

Renfe ha habilitat un bus des de l’estació de Sants fins a l’Hospital Josep Trueta per als sanitaris que normalment agafaven el tren Avant amb sortida des de Barcelona a les 7.05 h, ara anul·lat amb motiu de l’estat d’alarma. L’autobús surt cada dia a les 6.45 h i arriba sobre les 8 h a l’hospital, des d’on surt a les 17.30 h per tornar a la capital catalana.

12:24
   

Més de 1.000 catalans de l’estranger han pogut tornar a Catalunya

Ja són més de 1.000 els catalans que eren a l’estranger i que ja han pogut tornar a Catalunya, després de les gestions d’Exteriors amb les delegacions, tal com han explicat fons del departament a l’ACN.

12:17
   

Es desplomen les matriculacions de cotxes a Catalunya

Les matriculacions de cotxes a Catalunya s’han desplomat un 69,5 % durant el mes de març, en plena crisi pel coronavirus. Són dades de l’Associació Espanyola de Fabricants d’Automòbils i Camions (ANFAC). Així, en aquest darrer mes es van matricular només 5.098 turismes. Entre gener i març, les matriculacions van arribar a les 30.453 (una caiguda del 30,8 %), xifra que el 2018 era de 44.023.

12:10
   

La UPC posa en marxa una plataforma virtual per atendre demandes de tecnologia

La Universitat Politècnica de Catalunya ha posat en marxa una plataforma virtual per atendre demandes de tecnologia pel coronavirus. L’objectiu és oferir a entitats, professionals de la salut i empreses solucions i capacitats tecnològiques dels més de 200 centres de recerca on treballen investigadors experts en nou grans àrees, entre les quals hi ha salut, tecnologies de la informació i les comunicacions o energia i medi ambient.

12:04
   

Itàlia allarga el confinament almenys fins al 13 d’abril 

Itàlia ha decidit allargar el confinament per la pandèmia de la covid-19 almenys fins al 13 d’abril. Aquesta mesura tenia com a data límit el 3 d’abril, però el govern ha optat per ampliar 10 dies més el tancament a tot el país. El ministre de Salut italià, Roberto Speranza, ha defensat no caure “en optimismes fàcils que puguin frustrar els sacrificis” fets, si bé ha assegurat que van “pel bon camí”.

12:00
   

La UGT demana empara al Síndic per la manca de material de protecció i la “rebaixa” de protocols de seguretat

La UGT ha enviat una carta al Síndic de Greuges per demanar-li empara per la manca de material de protecció en centres assistencials, hospitals, sociosanitaris, emergències mèdiques, transport sanitari i residències. El sindicat insisteix que és obligació de les empreses protegir els seus treballadors. A això li ha sumat la pressió assistencial i l’estrès psicològic que pateixen. També denuncien que tant el Departament de Salut com el Ministeri de Sanitat “han anat publicant protocols que cada cop més rebaixaven el llindar de protecció”. 

11:52
   

Espanya supera els 100.000 contagis

Segons les darrers dades, a l’Estat ja hi ha 102.136 persones contagiades de coronavirus i 9.053 morts. En les darrers 24 hores el número de casos positius ha estat de 864, la més alta fins ara. Els responsables de Sanitat explicaran i analitzaran les dades a partir de les 12 h, en la roda de premsa diària a La Moncloa.

11:43
   

Acció Raval assenyala un narcopís com a focus de contagi

La plataforma veïnal contra els narcopisos Acció Raval denuncia que en alguns punts del barri del Raval sembla no existir el confinament decretat amb motiu de la crisi de la covid-19. En concret, s’assenyala una escala al número 7 bis del carrer dels Salvadors. Allà hi ha tres pisos on el tràfic i venda de drogues provoquen un entrar i sortir constant de gent que incompleix el confinament.

11:36
   

Els pares de la concertada reclamen al Govern recursos per sostenir les escoles

La Confederació Cristiana d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya (CCPAC) i la Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Escoles Lliures de Catalunya (FAPEL) han enviat una carta al president de la Generalitat, Quim Torra, per reclamar al Govern mesures econòmiques que permetin el sosteniment de les seves escoles. Reclamen al departament una injecció de recursos, perquè apunten que les escoles han deixat de percebre les quantitats legalment previstes per aquelles activitats que no s’estan prestant.

11:31
   

Més de 800 catalans a l’estranger ja estan a Catalunya després de les gestions d’Exteriors 

Més de 800 catalans que es trobaven a l’estranger ja estan a Catalunya, després de les gestions d’Exteriors amb les delegacions. El conseller del Departament, Bernat Solé, ha explicat a SER Catalunya que dels 765 casos que s’han posat en contacte amb Exteriors (que representen unes 1.650 persones) s’han pogut resoldre més del 50 %.

11:25
   

Els autònoms també hauran de pagar la quota d’abril

Tot i les noves mesures anunciades pel Govern per ajudar els autònoms, l’Estat no retornarà la quota del mes de març i, a més, els autònoms hauran de pagar la quota de l’abril, segons ha publicat el portal Civio, que s’ha fet ressò del decret llei publicat pel BOE. El que poden fer tant empreses com autònoms és demanar un aplaçament del pagament del deute amb la Seguretat Social entre abril i juny. En aquest cas, l’Estat preveu aplicar un interès del 0,5 %.

11:20
   

El Govern espanyol destina 15 milions en ajudes a les televisions privades en plena crisi del coronavirus

El Govern espanyol destina 15 milions d’euros en ajudes a les televisions privades d’àmbit estatal en plena crisi del coronavirus. Segons ha avançat Vox Populi, la mesura s’inclou al decret de mesures econòmiques complementàries aprovat aquest dimarts al Consell de Ministres i es justifica com una “compensació temporal” derivada de les despeses de mantenir “durant un termini de sis mesos determinats percentatges de cobertura poblacional obligatòria”.

11:11
   

CCOO reclama al Govern espanyol una estratègia per protegir gent gran del coronavirus

CCOO reclama als ministeris competents del Govern espanyol una estratègia per protegir la gent gran del coronavirus, donant resposta a persones grans vàlides i autònomes, dependents i també residents en centres de majors. El sindicat identifica tres grans objectius: garantir a les persones en situació de dependència una atenció efectiva adequada; garantir la protecció de la salut de les professionals que presten els serveis d’atenció a la dependència i mantenir en la mesura del possible l’activitat econòmica.

11:06
   

És segur anar al supermercat?

Els especialistes recorden que el virus pot sobreviure en superfícies. Tot i que admeten que la probabilitat de contagiar-se pel fet de tocar productes del supermercat és baixa, existeix. Per això recomanen rentar els productes que s’adquireixen un cop s’arribi a casa. L’Hospital Clínic ha publicat un vídeo a Twitter en què la doctora Anna Vilella ho explica.


 

10:59
   

Calvet envia una carta a Ábalos per demanar-li la gratuïtat dels peatges durant l’excepcionalitat

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha enviat una carta al ministre de Transports, José Luis Ábalos, per demanar-li la gratuïtat dels peatges a Catalunya mentre duri la situació d’excepcionalitat. Aquest dimarts el govern català ja va anunciar que ho faria. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Calvet ha remarcat que els peatges més importants del país, de l’AP-7 i l’AP-2, són de titularitat estatal. Segons el conseller, està esperant la resposta del Ministeri.

10:54
   

La Intersindical-CSC exigeix a les administracions que es garanteixi el subministrament d’equips de protecció al personal sanitari

La Intersindical-CSC exigeix a les administracions que es garanteixi el correcte subministrament d’equips de protecció individual (EPI) per a tot el personal sanitari als hospitals i als centres d’atenció primària de Catalunya. El sindicat denuncia que, després de més de dues setmanes de la crisi de la covid-19, la falta d’equips de protecció individual “és alarmant”.

10:50
   

Investigadors del Vall d’Hebron seqüencien el genoma del coronavirus de dos pacients en 15 dies

En quinze dies, el Grup de Recerca en Malalties Hepàtiques del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i la Unitat de Virus Respiratoris del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron han seqüenciat el genoma complet de dues soques del SARS-CoV-2 de dos pacients. Des del punt de vista epidemiològic, això és important, perquè permet comparar les seqüències entre diferents poblacions i països d’arreu del món per veure com el virus va canviant a mesura que s’estén entre la població. Aquest coneixement serà útil per predir què pot passar en els pròxims anys i com actuar.

10:45
   

Els autònoms ja poden començar a demanar les ajudes des d’aquest dimecres

Des d’aquest dimecres els autònoms ja poden iniciar les gestions per demanar les ajudes aprovades per la Generalitat. Permetran una prestació econòmica de fins a 2.000 euros per als qui acreditin una reducció “dràstica i involuntària” de la facturació com a conseqüència de la crisi sanitària del coronavirus, el confinament i el decret de l’estat d’alarma.

10:35
   

El nombre de pernoctacions en apartaments turístics es redueix un 8,6 % al febrer

El nombre de pernoctacions en apartaments turístics a Catalunya durant el mes de febrer va reduir-se un 8,62 % respecte al mateix període de l’any passat. Segons dades publicades aquest dimecres per l’Institut Nacional d’Estadística, els allotjaments del territori van registrar 173.369 pernoctacions, de les quals un 51 % corresponen a residents espanyols i la resta a residents a l’estranger. Les xifres del mes de març seran encara pitjors, per la crisi del coronavirus

 

10:30
   

Compareixences d’aquest dimecres

Aquest dimecres està prevista, com cada dia, la compareixença del Comitè Tècnic de Seguiment del Coronavirus a La Moncloa. A Catalunya, Meritxell Budó, Alba Vergés i Miquel Buch compareixeran també, com és habitual, a partir de les 13 h.

10:25
   

La Diputació de Barcelona inicia la distribució als ajuntaments de “kits” de detecció ràpida del coronavirus

La Diputació de Barcelona ha iniciat la distribució als ajuntaments de “kits” de detecció ràpida del coronavirus. Els tests s’han començat a repartir per a la gestió i prevenció en els col·lectius de treballadors municipals dels serveis essencials, com policia local, serveis d’atenció domiciliària, brigades de neteja, personal funerari i protecció civil, entre d’altres.

10:19
   

La Taula d’Entitats del Tercer Sector Social reclama accelerar la renda garantida

La Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya reclama al govern que acceleri l’aprovació del reglament de la renda garantida, que ha de permetre desplegar completament i garantir la correcta implementació d’aquest dret social. Creuen que és “imprescindible i urgent” davant l’escenari que s’ha obert a partir de la pandèmia del coronavirus. Calculen que a Catalunya hi ha 130.000 persones que no tenen cap ingrés.

10:11
   

La FaPaC, contra l’avaluació telemàtica

La FaPaC rebutja els criteris que el Departament d’Educació ha fet arribar als centres educatius sobre el desenvolupament de l’acció educativa i l’avaluació dels alumnes en el marc de la crisi del coronavirus. Creuen que l’avaluació telemàtica suposa un perjudici cap a l’alumnat que pateix la bretxa social i digital i que prové d’entorns desafavorits.

10:06
   

L’Ibex-35 obre la sessió de dimecres amb una caiguda del 2,2 %

La sessió d’aquest dimecres a l’Ibex-35 ha arrencat amb una caiguda del 2,23%, que fa que el selectiu espanyol torni a situar-se per sota de la barrera dels 6.700 punts. En l’inici de la jornada, només tres valors (Aena, Banc Sabadell i Ence) han presentat números verds.

10:00
   

L’ANC inicia la campanya #1MiliódeMascaretes

L’ANC ha engegat la campanya #1MiliódeMascaretes amb el doble objectiu de recaptar diners per a la recerca i el tractament del coronavirus i abastir la ciutadania de mascaretes no sanitàries. Poden participar en la campanya tant persones particulars com empreses, organitzacions i ajuntaments. Segons explica l’entitat, els particulars poden fer donatius a través de la web 1miliodemascaretes.cat i oferir-se a formar part dels equips que confeccionen mascaretes. 

09:54
   

Els morts en accidents de trànsit baixen un 29,7 % en el primer trimestre de l’any, especialment al març pel confinament

El nombre de morts en accidents de trànsit ha baixat un 29,7 % en el primer trimestre de l’any en comparació amb el mateix període del 2019. Són 26 les persones que han perdut la vida, per les 37 de l’any passat, amb un 41 % menys d’accidents mortals. La reducció es deu especialment al mes de març, quan ja hi havia confinament pel coronavirus. L’últim mes només hi ha hagut cinc víctimes mortals. El 2019 en van ser 19. 

09:48
   

El govern treu els nens tutelats menors de sis anys dels centres i els porta amb famílies d’acollida

El govern ha decidit treure els nens tutelats menors de sis anys dels centres i portar-los amb famílies d’acollida mentre duri el confinament, segons ha explicat al diari ‘Ara’ la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, que indica que l’objectiu és “esponjar els centres i que hi hagi prou espai”. La mesura es va activar divendres i ja hi ha nou nens amb famílies. Sis més sortiran dels centres aviat.

09:40
   

El trànsit a l’àrea metropolitana baixa fins a un 36 % respecte a dimecres passat

El trànsit a l’àrea metropolitana de Barcelona ha baixat fins a un 36 % respecte a dimecres passat, quan ja hi havia confinament però no era total. Són dades del Servei Català de Trànsit fins a les 9 hores. En concret, la davallada és d’un 36 % de sortida i d’un 30 % d’entrada. Pel que fa a la comparativa amb un dimecres normal, la disminució és del doble: del 73% tant d’entrada com de sortida.

09:34
   

A partir de dijous, transport públic gratuït

El Consell d’Administració de l’Autoritat del Transport Metropolità, en una reunió extraordinària, ha donat el vistiplau per unanimitat a la gratuïtat del transport públic de Barcelona durant almenys una setmana, del 2 al 9 d’abril. La mesura és excepcional i afecta els treballadors essencials, que són els que tenen els desplaçaments autoritzats.

 

09:26
   

Els centres d’atenció a la dependència afirmen que les morts en residències i geriàtrics són un 50% més de les oficials

El president de l’Associació Professional Catalana de Directors/res de Centres i Serveis d’Atenció a la Dependència (ASCAD) ha assegurat que les morts per coronavirus en residències i geriàtrics són “mínim un 50 % més” de la xifra oficial. En declaracions a la Cadena SER, Andrés Rueda ha assegurat que “hi ha molts avis a qui no se’ls està fent la prova i no se’ls compta”. 

09:17
   

Moratòria de sis mesos per als autònoms

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimecres diverses mesures pensades per flexibilitzar els pagaments dels autònoms mentre no reben ingressos. Una moratòria de sis mesos en els pagaments de les cotitzacions i l’ajornament del pagament dels deutes amb la Seguretat Social fins al 30 de juny.

09:09
   

Els festivals de música mantenen el calendari previst, a l’espera de l’evolució de la crisi 

L’ajornament del Primavera Sound per al mes d’agost, de moment, no ha fet modificar els plans d’altres festivals. Certàmens multitudinaris com el Sónar, el Cruïlla o el Rock Fest i d’altres de més petits com el Vida, Cap Roig o Pedralbes mantenen el calendari pendents de l’evolució de la crisi, i constaten una davallada en la venda de localitats.

09:01
   

Itàlia permet que els nens surtin de casa amb un adult

Noves mesures a Itàlia, que manté el confinament de la població, com a Espanya. Ara el govern ha aprovat que els nens i nenes puguin sortir cada dia una hora al carrer, a fer un passeig curt, acompanyats d’un sol adult i mantenint les mesures de distanciament social. Una demanda que també fan diversos sectors educatius des d’Espanya. Consideren per als infants és vital que els toqui el sol i l’aire.

08:54
   

Tanquen el 20 % dels quioscos 

A Barcelona i l’àrea metropolitana un 20 % dels quioscos o papereries que venen premsa han tancat per la crisi del coronavirus. En xifres globals, el gremi assegura que les vendes s’han reduït un 50 %. “La gran majoria de la gent es queda a casa i quan van a buscar el pa aprofiten per passar per aquí”, explica el Máximo Frutos, quiosquer del Poblenou i vicepresident de l’Associació Professional de Venedors de Premsa de Barcelona i Província.

08:46
   

Els Mossos intensifiquen els patrullatges al voltant dels establiments de serveis essencials per evitar robatoris

Els Mossos d’Esquadra han intensificat els patrullatges al voltant d’establiments considerats essencials, que estan oberts aquests dies, com farmàcies o botigues d’alimentació, amb especial atenció als horaris d’obertura i de tancament, quan hi pot haver menys persones al carrer. Que només estiguin obertes les botigues de serveis essencials, juntament amb la menor presència de gent al carrer, pot provocar que aquests comerços puguin ser un objectiu per als lladres.

08:39
   

L’Hospital Clínic alerta que, a banda de material, falta personal

El cap d’Urgències de l’Hospital Clínic, Ernest Bragulat, ha explicat a betevé que manca material, sobretot respiradors, però que també estan amoïnats per la falta de personal per donar resposta als nombrosos ingressos hospitalaris que hi ha diàriament. Es treballa amb la hipòtesi que el pic de contagis de la pandèmia arribi entre finals d’aquesta setmana i la vinent.

08:35
   

Trilla normalitza el document del SEM

El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha normalitzat el document del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) sobre triatge de pacients, al qual ha tingut accés betevé. Ha remarcat que “no és una decisió tan fàcil”. “No hi ha una barrera, sinó que s’ha de valorar cada cas, i, dintre dels factors que es valoren, hi ha l’edat, les malalties de base, la capacitat de sobreviure, i a partir d’això cada dia es prenen aquestes decisions”, ha argumentat a Catalunya Ràdio. Ha insistit que el que preveu aquest document “a grans trets és el mateix que es fa cada dia, tenint en compte les possibilitats de supervivència i la millor utilització de recursos”.

08:26
   

Joaquim Forn celebra el tercer aniversari a la presó

Aquest dimecres l’exconseller Joaquim Forn fa 56 anys i ho celebra des de la presó. Forn ha enviat un missatge a través de Twitter en què ha donat ànims a les persones que estan fent el confinament i ha mostrat el suport als professionals que “estan a primera línia”.

08:21
   

Els gestors administratius preveuen una campanya de la renda complicada

A la sobresaturació que viuen aquests dies els gestors, amb milers d’empreses presentant ERTO a Treball com a conseqüència del coronavirus, s’hi suma, a partir d’aquest dimecres, l’inici de la campanya de la declaració de la renda. La membre de la Comissió Fiscal del Col·legi de Gestors Administratius de Catalunya Concha Forteza adverteix a l’Administració que haurà d’estendre la data límit més enllà del 30 de juny. “Si no fan un cop de cap i allarguen els terminis, crec que patirem molt”.

08:16
   

18 dies amb el decret de l’estat d’alarma

Aquest dimecres fa 18 dies que el Govern espanyol va decretar l’estat d’alarma pel coronavirus (va ser el 14 de març). Des d’aleshores la població ha hagut de confinar-se a casa. Les mesures es van endurir aquesta setmana, quan es va decretar que només poden anar a treballar les persones que ho fan en els serveis essencials.

21:23
   

El govern espanyol obre un compte per fer donacions contra el coronavirus

L’executiu de Pedro Sánchez ha obert un compte al Banc d’Espanya per centralitzar les donacions que puguin fer els ciutadans per ajudar a lluitar contra el coronavirus. La mesura estableix que els diners recaptats es destinaran a cobrir pagaments relacionats amb “equipaments i infraestructures sanitàries, material, subministraments, contractació de personal o investigació”.
20:43
   

El transport públic serà gratuït del 2 al 9 d’abril

El Consell d’Administració de l’Autoritat del Transport Metropolità ha aprovat per unanimitat que el transport públic sigui de franc fins al 9 d’abril, quan s’acabi l’estat d’alarma. La mesura afectarà els treballadors essencials, que es podran desplaçar de franc amb metro, busos, Ferrocarrils, Rodalies i busos de l’àrea metropolitana.

20:04
   

PIMEC considera insuficients les ajudes als autònoms

Autònoms PIMEC critica la tardança de les iniciatives i que el Govern espanyol hagi cobrat la quota de març als autònoms i no hagi optat “per la suspensió o l’ajornament automàtic”. La patronal ho ha comparat amb països com Itàlia, França o Alemanya, on sí que s’ha suspès la quota. PIMEC també alerta que alguns autònoms han pagat la quota mensual “tot i haver-ne sol·licitat l’ajornament”.

19:25
   

Sanitaris migrants reclamen poder ajudar hospitals i residències

Un grup de sanitaris migrants han reclamat poder exercir en hospitals i residències mentre duri la crisi del coronavirus. Es tracta d’un col·lectiu d’uns 70 infermers i 10 metges que resideixen a Barcelona però en situació irregular. Estan titulats als seus països d’origen i han treballat de la seva professió, però ara no poden exercir perquè no tenen els papers. Per això, demanen que les administracions dissenyin un permís que els permeti treballar.

19:11
   

Un respirador català espera l’homologació estatal

El respirador català Leitat 1, fet amb tecnologia 3D, està en espera de l’homologació estatal per arribar a les unitats de cures intensives (UCI), després de gairebé complir tots els requisits que mana l’Agència Espanyola de Medicaments. Aquest dimecres està previst provar-lo en humans.

19:05
   

Salut recomana no ingressar a l’UCI els majors de 80 anys

Alguns treballadors sanitaris i hospitals de Catalunya han rebut un document del Departament de Salut que recomana no ingressar a l’UCI els pacients amb coronavirus que tinguin més de 80 anys. betevé ha tingut accés al document, que apunta que cal “evitar ingressos en pacients amb escàs benefici”.

18:56
   

600 lots de protecció per a sensesostre

El Centre d’Acollida Assís repartirà 600 lots per ajudar les persones sense llar a protegir-se del coronavirus. Es vol arribar a les 1.200 unitats i per això ha impulsat una campanya de micromecenatge per recaptar fons per fer-ho possible.

18:47
   

Mesures de l’AMB a pimes, autònoms i famílies per pagar l’aigua

L’AMB ha arribat a un acord amb les companyies subministradores d’aigua que operen en els 36 municipis metropolitans per impulsar un paquet d’ajuts econòmics per poder fer front als rebuts d’aigua. Les bonificacions estan destinades a treballadors autònoms i empreses amb menys de 50 treballadors i que no superin un volum de negoci anual de vuit milions d’euros. També ha implantat un pla de tarifació social per a les famílies que han vist reduïts els seus ingressos a causa de la crisi actual. 

Els interessats s’han de posar en contacte amb la companyia d’aigua del seu municipi.

18:41
   

Els treballadors d’ambulàncies, al límit

El sindicat USOC alerta de la precarietat amb la qual treballen els 5.000 treballadors de les ambulàncies que hi ha a Catalunya. Critica que des de l’inici de la crisi del coronavirus no els han arribat equips de protecció individual suficients per tractar els malalts de covid-19 i que han de reutilitzar material.

18:35
   

Una polsera amb Bluetooth que fa serveis de tallafocs

Accent Systems, empresa barcelonina, està treballant en el desenvolupament d’una polsera amb Bluetooth que actuï de tallafocs entre la persona infectada amb coronavirus i els seus contactes. El braçalet, que en detecta d’altres del mateix model que es trobin a una distància màxima de dos metres, permetria fer una reconstrucció de les persones que s’han apropat a la persona amb el virus en les darreres setmanes.

18:30
   

El Port ofereix les seves terminals 

El Port de Barcelona ha ofert les terminals a les autoritats perquè les converteixin en hospitals de campanya si fos necessari a causa de la crisi del coronavirus. Companyies com Carnival han posat a disposició de les administracions els seus vaixells per allotjar malalts sense coronavirus per reduir la tensió als hospitals.

18:26
   

La selectivitat 2020 es farà del 7 al 9 de juliol

Govern i universitats han acordat que la selectivitat 2020 es faci finalment del 7 al 9 de juliol. La prova d’accés per a més grans de 25 anys es farà el 20 i el 27 de juny. També han pactat flexibilitzar l’opcionalitat en els exàmens “perquè l’alumnat pugui assumir el conjunt de la prova proposada” i fer-ho en el temps de durada establert.

18:22
   

Concurs de curtmetratges de la Fundació SGAE

La Fundació SGAE ha posat en marxa Jo em Quedo a Casa… Creant’, un concurs de curtmetratges sobre el confinament que busca potenciar el coneixement audiovisual i la creativitat en família. La iniciativa està dirigida a nens i joves, que podran presentar peces de menys de tres minuts de durada.

18:15
   

Educació flexibilitza la durada i els terminis de les pràctiques d’FP

El Departament d’Educació ha acordat flexibilitzar la durada i els terminis de les pràctiques a empreses d’alumnes de formació professional. La nova regulació permetrà que els estudiants puguin fer les pràctiques actualment aturades a causa del coronavirus i que, així, puguin obtenir el títol aquest curs. Això afectarà la formació en centres de treball, la modalitat dual, els ensenyaments esportius i d’arts i la mobilitat internacional.

18:06
   

El TSJC ordena a Salut repartir aviat material protector

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha estimat parcialment la petició del sindicat Metges de Catalunya per tal que totes les institucions i entitats que presten el servei públic de salut dotin de tot el material de protecció necessari tots els professionals sanitaris. El tribunal ordena a l’ICS, al CatSalut i a 30 entitats concertades del SISCAT que proporcionin el material als metges “en el moment que rebin els EPI i altres mesures de protecció”.

18:02
   

La Cambra veu “insuficient” la moratòria de les quotes als autònoms

La Cambra de Barcelona considera “necessària però insuficient” la moratòria de les quotes a autònoms i pimes aprovada pel Consell de Ministres. En un comunicat, la institució ha reclamat mesures “urgents” per protegir el col·lectiu, que és “un dels més afectats per l’aturada de l’activitat” a causa del coronavirus.

17:58
   

Trasllat d’avis de residències petites o amb positius a altres espais

La regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha explicat que una de les primeres accions per fer front a la crisi del coronavirus a les residències de gent gran és traslladar algunes persones d’edat avançada que viuen en aquests centres a altres espais. Aquestes actuacions es faran primer en residències petites o aquelles que tenen un nombre elevat de casos positius de coronavirus detectats. L’objectiu és protegir les persones sanes, que s’acolliran en petites clíniques condicionades, ha dit Tarafa.

17:52
   

Colau, a favor del transport públic gratuït 

El govern municipal veu amb bons ulls que el transport públic sigui gratuït aquests pròxims dies, tal com ha proposat la Generalitat de Catalunya, per facilitar la mobilitat dels treballadors dels serveis essencials.

17:47
   

Colau descarta perdonar els impostos tal com demanen els restauradors

L’alcaldessa de Barcelona ha descartat que l’Ajuntament suspengui els tributs municipals durant sis mesos tal com ha demanat el Gremi de Restauradors. “Si no cobrem impostos, no tindríem diners per fer prestacions socials”, ha dit Ada Colau, que ha defensat que el govern municipal hagi ajornat pagaments davant la situació de crisi actual.

17:40
   

Batlle reconeix que hi ha narcopisos que continuen funcionant

El govern municipal ha explicat que alguns narcopisos a Barcelona continuen funcionant a la ciutat malgrat l’estat d’alarma. “Al Raval ens preocupen especialment els narcopisos”, ha dit Albert Batlle, que ha defensat que continua l’activitat ordinària de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra per erradicar aquesta activitat, que ha qualificat de “doblement criminal”.

17:35
   

La fiscalia, “atenta” al llançament irregular de residus sanitaris

La Fiscalia General de l’Estat va admetre ahir un comunicat en què deia que estarà “atenta” al llançament irregular de residus sanitaris. Ho ha explicat el tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, qui hi ha afegit que l’advertència afecta tant els equipaments sanitaris com el conjunt de la població. “El cap de setmana passat, vam tenir incidents que no haurien de repetir-se”, ha dit Batlle al respecte, sense entrar en més detalls.

17:31
   

420 incompliments de confinament en les últimes hores

El tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, ha explicat que en les últimes hores la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra han posat 420 denúncies a persones que no complien l’ordre de confinament. Batlle ha destacat el “funcionament normal” dels serveis bàsics, com el transport públic.

17:27
   

Sobre les mesures de l’Estat: “No és satisfactori per a tothom, però és un avenç”

L’alcaldessa de Barcelona ha valorat positivament l’últim paquet de mesures anunciat pel Govern espanyol per reduir l’impacte de la crisi del coronavirus, com les ajudes als autònoms, el subsidi a les treballadores de la llar i les mesures per als lloguers. Colau ha destacat especialment aquesta última mesura. “No és un acord satisfactori per a tothom, però és un avenç positiu”, ha dit. 

L’alcaldessa ha celebrat que se suspenguin els desnonaments per a les famílies vulnerables i que l’executiu espanyol distingeixi entre petits i grans propietaris.

17:21
   

382 morts per covid-19 a Barcelona a hospitals i 91 en residències

Ada Colau ha donat les dades de l’Agència de Salut Pública de Barcelona sobre les persones mortes amb coronavirus a la ciutat. Des del 15 de març hi ha hagut 382 morts per covid-19 a hospitals i 91 han mort en residències de gent gran, una xifra “molt elevada”, ha dit l’alcaldessa. Colau ha volgut deixar clar que no són dades definitives perquè cal sumar-hi les xifres que puguin donar les funeràries durant els pròxims dies.

17:17
   

162 residències de Barcelona amb com a mínim un cas de covid-19

Ada Colau ha explicat que el nombre de residències de gent gran de Barcelona amb, com a mínim, un cas de coronavirus continua augmentant. Ara ja són 162 residències, més de la meitat del total de la ciutat. “Instem la Generalitat que hi hagi més celeritat a bolcar personal”, ha dit l’alcaldessa, que ha ofert “tots els efectius municipals” a disposició del govern català.

Colau ha dit que els Bombers de Barcelona han desinfectat una dotzena de residències de Barcelona i que l’UME n’ha desinfectat quatre més.

17:12
   

300 llits per al Clínic a l’Hotel Catalonia Plaza

L’alcaldessa, Ada Colau, ha confirmat que entre aquest dimarts i dimecres estaran llestos els pavellons que permetran ampliar els llits de l’Hospital de Sant Pau i l’Hospital del Mar. El Clínic està treballant amb l’Hotel Catalonia Plaza, que tindrà 300 llits per a pacients amb coronavirus. Colau ha volgut agrair la col·laboració i l’”esforç” del Gremi d’Hotels.

16:30
   

El Govern espanyol destina 51,3 M a Catalunya

El Consell de Ministres ha aprovat la distribució a les comunitats autònomes de 300 M € dins del pla de mesures econòmiques extraordinàries destinades a mitigar l’impacte del coronavirus. A Catalunya, hi ha destinat 51,3 milions i és el segon territori que més diners rep, per darrere de Madrid, on es destinen 52,7 M.

16:06
   

Allotjaments turístics per a víctimes de violència masclista

Les víctimes de violència masclista podran utilitzar allotjaments turístics mentre duri l’estat d’alarma. La portaveu del Govern espanyol, María Jesús Montero, ha anunciat durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que s’ha aprovat un decret llei per ampliar la protecció a aquest col·lectiu. La mesura inclou reforçar els serveis d’assessorament i atenció psicològica a les víctimes i els serveis d’atenció telefònica i via WhatsApp.

15:57
   

Els consellers compareixeran per via telemàtica en comissions

La Mesa del Parlament ha autoritzat les compareixences per via telemàtica dels consellers del govern català davant les comissions respectives mentre duri la situació de crisi sanitària per la covid-19 i mentre sigui vigent el confinament.

15:55
   

Mesures per als autònoms

La ministra d’Economia, Nadia Calviño, ha anunciat mesures per donar suport als treballadors autònoms: 

 • Moratòria del pagament de les cotitzacions durant sis mesos.
 • Moratòria del pagament dels deutes amb la Seguretat Social fins al 30 de juny del 2020.
 • Moratòria sense interessos del pagament de les quotes pels dies treballats al març.
15:50
   

Demanen mascaretes per al sector del transport “urgentment”

La patronal de la logística ha reclamat al Govern espanyol que acceleri “urgentment” el repartiment de mascaretes per al sector del transport, que ja ha estat reconegut com a “essencial” durant l’estat d’alarma. L’Organització Empresarial de Logística i Transport diu que les empreses han reduït l’activitat en un 50 % des de l’inici de la crisi.

15:46
   

Subsidis per a les treballadores de la llar

Les treballadores de la llar —o “kellys”— que cotitzen a la Seguretat Social es podran acollir als mateixos ajuts que reben els treballadors que han patit un expedient temporal de regulació d’ocupació (ERTO) i cobrar el 70 % de la base de cotització. Així ho ha anunciat el vicepresident de Drets Socials, Pablo Iglesias. La mesura beneficiarà 400.000 persones, segons el Govern espanyol.

15:42
   

Els Bombers suspenen els processos de selecció en curs

Els Bombers han suspès “temporalment” els processos de selecció i provisió que hi havia en curs a causa de l’epidèmia del coronavirus, segons ha informat el cos. Un cop aixecada la suspensió, “es reprendran els processos i les actuacions en el punt en què van quedar aturats”.

15:38
   

Els diputats del Parlament donen les dietes per desplaçaments

La Mesa ha acordat aquest dimarts que els diputats donin la part del salari del mes de març referent a les dietes per desplaçaments a la lluita contra la covid-19. La proposta, formulada pel president del Parlament, Roger Torrent, ha estat acceptada i s’ha constatat que molts diputats ja exercien aquesta solidaritat. També s’han instat els qui encara no ho han fet a fer-ho al més aviat possible.

15:35
   

Model de la UAB per estimar el nombre real de casos per comunitats

Un equip de matemàtics i estadístics de la UAB, de la Universitat Humboldt de Berlín i de la UPC estan desenvolupant un model per estimar el nombre real de casos diaris nous de persones infectades per covid-19. Segons els investigadors el sistema permet incloure els malalts asimptomàtics o lleus que no es registren oficialment i “dona una imatge més realista de la pandèmia a temps real“.

15:32
   

440 euros al més per a treballadors temporals

El Consell de Ministres ha aprovat una “prestació especial” d’uns 440 euros al mes per a treballadors temporals als quals s’hagi acabat el contracte després de l’estat d’alarma i que no tenien el temps mínim necessari per accedir a la prestació d’atur.

15:30
   

Ampliada la moratòria d’hipoteques i de subministraments bàsics

El Govern espanyol ha ampliat la moratòria a les persones vulnerables per pagar les hipoteques. A més, l’executiu també ha aprovat que les empreses de llum, aigua i gas no puguin tallar el subministrament a cap família espanyola, estigui o no en situació de vulnerabilitat, mentre duri l’estat d’alarma.

15:26
   

Suspesos els desnonaments per impagament del lloguer

El Govern espanyol ha anunciat un paquet complementari de mesures per reduir l’impacte de la crisi del coronavirus. Sobre els lloguers:

 • Suspesos durant sis mesos els desnonaments per impagament.
 • Prorrogats sis mesos els contractes que estaven a punt de finalitzar.
 • Microcrèdits a persones vulnerables per pagar el lloguer. Els inquilins podran tornar els diners en un termini d’entre sis i 10 anys.
 • Els grans tenidors hauran d’assumir el 50 % del deute o reestructurar-lo perquè l’inquilí pugui pagar-lo durant tres anys.
15:20
   

Més de la meitat dels autònoms suspenen l’activitat

El 60 % dels 549.000 autònoms catalans han suspès l’activitat a conseqüència de la crisi de la covid-19, segons dades de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC), vinculada al sindicat UGT. Tots aquests treballadors per compte propi, els que han hagut de tancar i els que no, han vist com aquest dimarts els arribava el càrrec de la quota d’autònoms al seu compte.

15:15
   

Aviat arribaran 2 M de mascaretes a Espanya

El Govern espanyol ha anunciat l’arribada de dos milions de mascaretes, 180.000 ulleres de protecció i unes 63.000 bates d’un sol ús en les pròximes hores per als professionals sanitaris. Tot aquest material sanitari es distribuirà a les comunitats autònomes perquè el facilitin als hospitals, ha explicat María Jesús Montero. 

L’executiu també ha dit que al llarg dels pròxims dies arribaran més avions amb més material tant per a hospitals com per a residències de gent gran.

15:08
   

Montero: “Caminem en la bona direcció”

La portaveu del Govern espanyol, María Jesús Montero, ha assegurat que les dades indiquen que s’ha arribat a l’”estabilització de la pandèmia” del coronavirus. “Caminem en la bona direcció”, ha dit la ministra, qui ha fet aquestes afirmacions “amb totes les dosis de prudència”.

14:59
   

Una comanda de 25.000 tests ràpids, aturada a la Xina

La consellera de Salut ha explicat que dels 50.000 testos ràpids comprats a la Xina només n’han arribat 25.000 a Catalunya. Els 25.000 restants van quedar aturats al país asiàtic en un mercat que és “absolutament complicat”, ha dit Alba Vergés. “Vam desencallar la comanda i esperem que arribi durant els pròxims dies”, ha afegit.

14:55
   

El sistema sanitari es troba en “tensió màxima”

Cada cop hi ha més persones contagiades amb coronavirus a Catalunya i cada cop hi ha més pacients greus, amb patologies respiratòries, que necessiten ingressar a les unitats de cures intensives. “Encara tenim capacitat de creixement de les UCI, dins dels mateixos hospitals i també guanyant espai a altres equipaments”, ha dit la consellera Vergés, que ha reconegut que el sistema sanitari català es troba en “tensió màxima”.

14:49
   

La pèrdua del gust i l’olfacte no n’és símptoma, segons Salut

Per ara, la pèrdua del gust i l’olfacte no pot definir-se com a símptoma del coronavirus, segons la consellera, Alba Vergés. En el cas que finalment els experts considerin que sí, ha dit la titular de Salut, “es canviaran els protocols”.

14:45
   

Vergés descarta “instruccions” per deixar la gent gran fora de les UCI

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que “no hi ha instruccions” dirigides als professionals sanitaris per deixar fora de les UCI la gent d’edat més avançada. “El criteri clínic és el que pesa”, ha dit la titular del departament, que ha afegit: “La millor atenció és aquella que necessita el pacient segons el seu estat de salut. No és una forma de triar”.

14:41
   

Salut estudia el “millor destí” de les 25.000 proves ràpides

El Departament de Salut ha explicat que està estudiant quin és el “millor destí” de les proves ràpides rebudes en les últimes hores a Catalunya. La consellera de Salut, Alba Vergés, va afirmar que es prioritzarien els professionals sanitaris i treballadors i gent gran de residències. “Si no es poden fer a residències per la impossibilitat de fer-les allà, alliberarem espai perquè es puguin fer testos PCR en residències”, ha apuntat la consellera, davant el nombre elevat de contagis detectats en alguns d’aquests centres.

14:36
   

47.000 testos PCR a Catalunya

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que fins avui s’han fet 47.000 testos PCR a Catalunya per detectar el coronavirus en persones amb símptomes i professionals sanitaris. D’aquests, el 58 % s’han fet en dones, i el 42 % en homes. Vergés ha volgut destacar que hi ha hagut gairebé 5.000 persones que han estat donades d’alta.

14:33
   

290 pacients i 117 professionals sanitaris en hotels de Barcelona

El Departament de Salut ha explicat que a Barcelona hi ha 290 pacients amb coronavirus i 117 professionals sanitaris en hotels de Barcelona. Al conjunt de Catalunya hi ha 506 pacients i 214 treballadors en establiments hotelers.

14:28
   

21 detencions en les últimes 24 hores a Catalunya

Els Mossos d’Esquadra han detingut en les últimes hores 21 detencions i han denunciat 2.418 persones per incomplir el confinament. Altres dades de l’actuació de la policia catalana:

 • 6.550 persones identificades.
 • 5.745 vehicles identificats
 • Dos establiments tancats
 • Dos establiments denunciats
14:25
   

101 agents dels Mossos han donat positiu per coronavirus

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha explicat que actualment hi ha 101 agents dels Mossos d’Esquadra que han donat positiu per coronavirus i que 1.400 es troben aïllats preventivament. Pel que fa a les policies locals, hi ha 118 positius i 643 aïllats.

14:21
   

La Generalitat critica el cobrament de la quota d’autònoms

Lamentem que el Govern espanyol cobri la quota d’autònoms. No entenem com és possible que un govern que es diu progressista hagi pogut de el cobrament”, ha lamentat la consellera Meritxell Budó. La també portaveu de l’executiu català ha explicat que l’Estat es planteja ara una moratòria “davant dels milers de queixes rebudes” i que espera que aquesta arribi “amb la mateixa celeritat amb què s’ha cobrat la quota”.

14:18
   

Transport públic de la Generalitat, gratuït

El govern català aprovarà una resolució perquè el transport públic que depèn directament de la Generalitat, com FGC, sigui gratuït mentre duri l’estat d’alarma. Aquesta proposta, segons la consellera Meritxell Budó, s’ha presentat també a l’Autoritat del Transport Metropolità, que es reuneix aquesta tarda.

El govern català també proposa no cobrar els peatges durant els pròxims dies.

14:14
   

Més mesures econòmiques aprovades pel Govern català

La Generalitat ha anunciat més mesures econòmiques per fer front a la pandèmia del coronavirus. Per exemple, es destinaran 80 M € del fons de contingència al Departament de Salut. “Salut preveu una despesa de 1.800 milions d’euros. L’Estat només farà una aportació extraordinària de 50 M”, ha lamentat Meritxell Budó.

El govern català també demanarà a l’Estat poder flexibilitzar el marge de dèficit per donar resposta a l’impacte de la crisi.

14:10
   

El govern català compareixerà al Parlament pel coronavirus

La portaveu del govern català, Meritxell Budó, ha explicat que el govern està fent un balanç de les mesures adoptades per fer front a la pandèmia del coronavirus. L’anàlisi s’ha fet “departament per departament” i el balanç es presentarà al Parlament de Catalunya per “justificar” totes les mesures preses.

14:07
   

El síndic demana ajustar els preus dels serveis funeraris

El síndic de greuges ha reclamat fixar uns preus màxims en els serveis funeraris ajustats a la vulnerabilitat de cada persona durant la crisi del coronavirus. Rafael Ribó proposa establir un o dos trams de preu atenent a la diversitat de situacions econòmiques generades per la pandèmia.

14:03
   

Mútua de Propietaris flexibilitzarà el pagament de les quotes

L’asseguradora Mútua de Propietaris ha anunciat aquest dimarts que flexibilitzarà el pagament de les quotes per la pandèmia del coronavirus. També ha dit que oferirà el suport jurídic necessari per incloure en els contractes d’arrendament una clàusula d’ajornament en l’abonament dels lloguers mantenint la cobertura de la seva assegurança per impagament. El cobrament de les mensualitats es reprendrà de juny a desembre o en un altre termini acordat per les parts.

13:59
   

eDreams ODIGEO presenta un ERTO per reduir jornades i sous

eDreams ODIGEO, la principal companyia de viatges en línia d’Europa, ha presentat aquest dimarts un ERTO que reduirà en un 40 % la jornada de treball, així com el salari d’uns 985 treballadors. En un comunicat, l’empresa ha explicat que la mesura s’aplicarà mentre duri l’estat d’alarma a Espanya i se n’exclouen els treballadors d’atenció al client. eDreams ODIGEO complementarà la prestació d’atur perquè cobrin el 80 % del seu sou.

13:54
   

Rodalies i FGC consoliden la demanda per sota del 90 %

La demanda de transport públic s’ha consolidat per sota del 90 % després del nou reial decret del Govern espanyol, que obliga a aturar l’activitat de les empreses no essencials. A Rodalies, el descens de la demanda en hora punta ha estat del 94,5 %. La jornada de dilluns es va tancar en una caiguda del 94,4 % respecte a un dia feiner sense emergència sanitària. Als Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya aquest dimarts al matí s’han validat un 93,7 % menys de bitllets.

13:48
   

L’ajut català per a autònoms, “incompatible” amb altres ajuts similars

L’ajut de la Generalitat per als autònoms, una “prestació econòmica única per un import màxim de fins a 2.000 euros”, és “incompatible” amb qualsevol altre ajut similar, públic o privat. Així ho recull el decret llei 7/2020 del govern català. Per tant, aquesta ajuda no es pot complementar amb altres, com les que promou l’executiu espanyol. La prestació es podrà començar a demanar a partir de dimecres i té un pressupost màxim de 7,5 milions d’euros per beneficiar uns 4.500 autònoms.

13:46
   

Catalunya, la comunitat amb més persones a l’UCI

A Catalunya hi ha 1.652 persones que han precisat l’ingrés a les unitats de cures intensives (UCI) per coronavirus, segons l’informe d’aquest dimarts del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries. Catalunya és al comunitat autònoma amb més persones a l’UCI per coronavirus del conjunt de l’estat. Les següents són Madrid, amb 1.514 pacients, i el País Valencià, amb 356 pacients a l’UCI.

13:42
   

El Suprem avisa les presons catalanes de possible prevaricació 

El Tribunal Suprem ha avisat les presons catalanes que deixar que els líders independentistes passin el confinament a casa pot ser un delicte de prevaricació. En cas que les juntes de tractament dels centres penitenciaris ho acordin, l’alt tribunal demanarà explicacions perquè “expliquin el fonament jurídic” de la decisió. “Això s’emmarcaria en l’exigència de responsabilitats penals per la possible comissió d’un delicte de prevaricació”, avisen des del Suprem.

13:37
   

31 morts en tres setmanes a la Fundació Casa Asil

Des de l’11 de març han mort 31 persones a la Fundació Casa Asil, una residència del barri de Sant Andreu. L’entitat gestora del centre ha demanat a Salut fer proves del coronavirus a tots els treballadors i residents. Segons l’entitat, hi ha 57 professionals de l’edifici a casa seva amb símptomes.

13:28
   

Els flequers demanen acollir-se a les ajudes

La Federació Catalana d’Associacions de Gremis Flequers ha demanat poder acollir-se al paquet de mesures urgents per afrontar l’impacte econòmic derivat del coronavirus. Malgrat poder continuar amb l’activitat per ser considerat com un servei essencial, lamenten la caiguda “molt important” de la facturació durant l’estat d’alarma. Concretament, reclamen dur a terme un ERTO per causa major si es compleixen els supòsits previstos o ser inclosos en els ajuts per als autònoms.

13:19
   

Dia de l’estat d’alarma amb menys consum de llum

La demanda d’energia elèctrica a Catalunya aquest dimarts al matí ha estat un 25,5 % inferior respecte al dimarts 3 de març, un dels dies en què les empreses encara funcionaven amb normalitat. Segons Endesa, es tracta de la davallada més accentuada des que es va decretar l’estat d’alarma. Els dimarts i els dimecres són els dies de més consum de llum, motiu que explica que siguin els dies en què la davallada del consum és més accentuada.

13:10
   

Catalonia Hotels & Resort ofereix 500 habitacions a Barcelona

La cadena Catalonia Hotels & Resort ofereix 496 habitacions de tres hotels de Barcelona per acollir pacients i professionals sanitaris durant la crisi del coronavirus. El primer establiment a disposició de les autoritats és el Catalonia Barcelona Plaza, amb 347 habitacions, que ofereix suport a l’Hospital Clínic. El Catalonia Diagonal Centro, amb 84 dormitoris, també és una ampliació del Clínic. Per la seva banda, el Catalonia Rigoletto ofereix suport al Servei Català de la Salut amb 65 habitacions.

En total ja són 11 els hotels de Barcelona que acullen malalts i sanitaris.

13:03
   

Nou telèfon de suport psicològics per a afectats pel coronavirus

El Ministeri de Sanitat i el Consell General de Col·legis Oficials de Psicòlegs (COP) de l’Estat han posat en marxa un telèfon d’atenció psicològica per donar suport assistencial a les persones afectades pel coronavirus. L’objectiu és orientar el maneig de l’estrès i situacions de malestar. S’han obert tres línies:

 • 91 700 79 89 per a familiars de malalts o morts
 • 91 700 79 90 per a professionals amb intervenció directa en la gestió de la pandèmia com sanitaris o policies
 • 91 700 79 88 per a la població en general
12:56
   

Roda de premsa del govern català, a les 14 h 

El govern català compareix a les 14 h per actualitzar la situació del coronavirus a Catalunya. Pots seguir la roda de premsa en directe en aquesta pàgina.

12:50
   

208 militars espanyols amb coronavirus

Actualment hi ha 208 militars de les Forces Armades d’Espanya contagiats amb coronavirus. Ho ha informat el cap de l’Estat Major de la Defensa, Miguel Villarroya, qui també ha anunciat la mort del sotstinent de l’Exèrcit de l’Aire.

12:43
   

El 85 % de morts tenia més de 70 anys

El Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries ha donat dades sobre les morts per grups d’edat. El 85 % de les víctimes tenien més de 70 anys i el 60 %, més de 80. També ha destacat la baixa mortalitat entre la població més jove: fins als 30 anys, el percentatge de morts no arriba al 0,2 %.

12:37
   

“La nostra preocupació més gran són les UCI”

En les últimes hores s’han produït 334 ingressos a l’UCI a tot l’estat, fet que incrementa la xifra de pacients a les unitats de cures intensives a més de 5.000. “La nostra preocupació més gran són les UCI i com podem rebaixar-ne la pressió”, ha dit. La cap d’àrea del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, María José Sierra, ha explicat que ja s’ha traslladat material sanitari, com respiradors, entre comunitats autònomes i que no es descarta fer el mateix amb pacients, sempre que els governs autonòmics ho sol·licitin.

12:34
   

Simón: “Ara mateix no tindria sentit aplicar més mesures” de restricció

El director d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha dit que “ara mateix no tindria sentit aplicar més mesures” per frenar la propagació del coronavirus, perquè ja hi ha comunitats autònomes on s’estan aconseguit els “resultats desitjats”. Simón ha dit que l’increment de casos d’aquest dimarts respon a positius del cap de setmana que s’ha comunicat al Ministeri de Sanitat en les últimes hores.

Simón ha comparegut des de casa, on es troba aïllat després de donar positiu per coronavirus.

12:26
   

La UME ajuda a aixecar l’hospital de campanya a Fira de Barcelona

El general Miguel Villarroya, cap de l’Estat Major de la Defensa, ha assegurat que avui la Unitat Militar d’Emergències (UME) actuarà aquest dimarts a Barcelona per donar suport a l’aixecament de l’hospital temporal de campanya a Fira de Barcelona. En una primera fase s’hi habilitaran 300 llits, amb l’objectiu d’aconseguir-ne 2.000 per assistir pacients amb coronavirus.

12:19
   

PortAventura presenta un nou ERTO per a 1.500 empleats dels parcs i hotels

PortAventura World ha presentat un ERTO que inclou 1.492 persones dedicades a tasques operatives en els parcs i hotels del resort de Vila-seca i Salou, al Tarragonès. A més, ha prorrogat l’expedient que ja havia presentat sobre els 312 treballadors d’estructura dedicats a serveis centrals i gestió corporativa. En un comunicat, la companyia justifica que ambdues mesures “obeeixen a causa de força major, degut a l’obligació de mantenir tancat el complex, decretada per les autoritats sanitàries”.

12:14
   

Tres denegacions d’entrada a l’aeroport del Prat

La Policia Nacional ha detingut des de l’inici de l’estat d’alarma 876 persones, 53 de les quals en les últimes 24 hores. A més, s’han posat 70.928 sancions en les últimes dues setmanes, però hi ha hagut una davallada en els darrers dies, segons el director operatiu de la Policia Nacional, José Ángel González. “Els ciutadans estan cada cop més conscienciats”, ha celebrat.

A més, ha informat que el cos ha denegat 200 entrades per terra a les fronteres. Pel que fa al trànsit aeri, ha fet tres denegacions d’entrada a l’aeroport del Prat.

12:06
   

“Lleuger augment” dels casos a Catalunya i Madrid

La cap d’àrea del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, María José Sierra, ha explicat que hi ha hagut un “lleuger augment” dels casos totals a Catalunya i Madrid, però ha volgut justificar aquest increment. “Creiem que és un acumulat de casos del cap de setmana del qual les comunitats autònomes ens van informar ahir a la nit”, ha dit Sierra.

Una de les dades que ha volgut destacar és la de les altes: unes 20.000 persones, més del 20 % del total de casos.

12:00
   

El preu de l’habitatge caurà un 10 % a l’estat per la crisi del coronavirus, segons una associació del sector

El preu de l’habitatge caurà un 10 % a l’estat per la crisi de la covid-19, alerta l’Associació Espanyola de Personal Shopper Immobiliari (AEPSI). En un comunicat, l’organització preveu que la davallada del preu mitjà sigui inferior a les grans ciutats com Madrid, Barcelona, Bilbao, Sevilla, Màlaga, València o Palma de Mallorca, on calculen descensos d’entre el 5 i el 7 %.

11:55
   

Els autònoms reclamen al Govern espanyol que no cobri les quotes

Els autònoms són un dels col·lectius més afectats pel decret d’estat d’alarma. La majoria han vist com se’ls han reduït els ingressos dràsticament o directament no poden treballar. El Govern espanyol estudia una moratòria del cobrament de les quotes que han de pagar a les arques públiques, però molts autònoms ja han lamentat que se’ls han cobrat. A Twitter l’etiqueta #AutónomosAbandonados és una de les tendències a Barcelona.

11:51
   

Noves dades de contagis: 849 morts en les darrers 24 hores Espanya

Espanya suma ja 94.417 contagis per coronavirus, segons les darreres dades i 8.189 morts. Són 849 més víctimes que aquest dilluns. Aquest migdia, a partir de les 12 h, el Ministeri de Sanitat actualitzarà les dades en la roda de premsa del Comitè Tècnic de Seguiment del Coronavirus

11:49
   

La Fanoc demana a la Generalitat prorrogar un any els títols de família nombrosa durant l’estat d’alarma

L’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (Fanoc) ha demanat al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies que es prorrogui automàticament un any els títols de família nombrosa que hagin caducat i s’hagin de renovar durant la vigència de l’estat d’alarma. La mesura es demana per la “impossibilitat” que tenen les famílies de poder renovar els títols ja que les oficines on s’hauria de fer estan tancades. 

11:41
   

El BOE aclareix que els autònoms podran continuar treballant malgrat les noves restriccions de l’estat d’alarma

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) aclareix en una publicació extraordinària que els autònoms podran continuar treballant malgrat les noves restriccions imposades en el marc de l’estat d’alarma aquest dilluns. El document concreta que els treballadors per compte propi no poden acollir-se al permís retribuït ni recuperar les hores més endavant com sí que poden els treballadors per compte aliè.

11:38
   

La Diputació de Barcelona avança 50 milions d’euros als ajuntaments per pal·liar la falta d’ingressos

La Diputació de Barcelona transferirà en els propers dies 50 milions d’euros als ajuntaments per fer front a la manca d’ingressos derivada de la crisi del coronavirus, segons ha indicat en un comunicat. En concret, es transferiran els diners a l’Organisme de Gestió Tributària per a bestretes i avançaments. La injecció permet pal·liar els efectes de la crisi als ens locals, que fins a nou avís no cobren tributs. De fet, atesa la situació excepcional, la Diputació de Barcelona manté aturada la recaptació executiva.

11:32
   

El sindicat de funcionaris majoritari a l’estat denuncia Illa per la gestió del coronavirus

La Central Sindical Independent de Funcionaris (CSIF), el sindicat majoritari a l’Administració de l’Estat, ha presentat una denúncia contra el ministre de Sanitat, Salvador Illa, davant la Sala Penal del Tribunal Suprem, per delictes contra els treballadors per infracció de les normes en matèria de prevenció laboral, lesions i homicidi imprudent. Segons el sindicat, Illa, com a màxima autoritat del Govern espanyol en la gestió de la crisi del coronavirus, ha actuat amb manca de previsió i ha enviat el personal sanitari a combatre la pandèmia sense les mesures de protecció suficient.

 

11:25
   

L’Ajuntament busca empreses emergents o pimes amb solucions en la lluita contra el coronavirus

L’Ajuntament, a través de la Fundació BIT Habitat, ha engegat una campanya per cercar empreses emergents o pimes que hagin desenvolupat solucions o propostes que puguin ser desplegades a curt termini i que donin resposta a algun dels reptes que es deriven de la crisi sanitària actual. Com a exemples, s’hi inclouria la fabricació de mascaretes, respiradors o peces sanitàries amb impressores 3D; aplicacions d’informació o atenció sanitària, o assistents virtuals. Per poder participar-hi s’ha de fer arribar un vídeo d’un minut amb una explicació completa i la problemàtica que resol la solució proposada, a més del termini de temps en què podria estar al mercat i si fos el cas, el nombre d’unitats que ja es tenen disponibles. Els vídeos de les propostes s’han de fer arribar al correu electrònic info@bithabitat.barcelona.

11:19
   

El BOE publica el model de declaració responsable perquè els treballadors essencials puguin anar a la feina

El ‘Butlletí Oficial de l’Estat’ (BOE) ha publicat el model de declaració responsable que hauran de presentar els treballadors essencials en cas de ser reclamats per la policia i per evitar una sanció. A partir d’aquest dimarts el personal que vagi a treballar haurà de portar aquest certificat emès per La Moncloa. El document recull les dades de l’ocupador i de l’empresa de serveis essencials, que ha d’especificar el domicili, el telèfon i el correu electrònic, a més de detallar el DNI del treballador que porta el certificat. Amb aquesta declaració firmada per l’empresari, es permetrà que els treballadors puguin sortir de casa per anar a la feina.

11:14
   

Baixen els passatgers a metro i bus

TMB ha informat que fins a les 9 h d’aquest dimarts el passatge al metro s’ha reduït un 89 % respecte a un dimarts normal, sense emergència sanitària. Pel que fa al bus, aquest dilluns es va situar en el nivell més baix des de l’estat d’alarma: un 94 % menys de validacions que un dilluns normal.

 

11:03
   

El Centre LGTBI de Barcelona oferirà xerrades, diàlegs i activitats en línia mentre duri el confinament

El Centre LGTBI de Barcelona ha posat en marxa una programació en línia que es podrà seguir dos dies a la setmana a les xarxes socials. Aquesta programació complementa l’estratègia digital que havia impulsat el centre des del tancament per l’estat d’alarma pel coronavirus. Ara El Centre LGTBI des de casa proposa activitats participatives, converses i diàlegs en col·laboració amb entitats, expertes i persones que participen en el dia a dia de l’equipament. La programació comença aquest dimarts, coincidint amb el Dia de la Visibilitat Trans.

10:55
   

La Generalitat activa un banc d’eines perquè pimes, autònoms i ciutadania mantinguin l’activitat durant la crisi

El Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública posa a partir d’aquest dimarts a disposició de la ciutadania, en especial autònoms i pimes, un banc d’eines per facilitar que mantinguin l’activitat durant la crisi sanitària del coronavirus. La conselleria activa el web L’oficina des de casa, amb un seguit de recursos, programari, serveis i eines digitals ofertes per diferents empreses del sector TIC, per ajudar el teixit empresarial a aprofitar “al màxim” la tecnologia per mantenir l’activitat.

10:49
   

L’Ajuntament diu que “està sobre la taula” agrupar positius per coronavirus en determinades residències

La regidora de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, ha afirmat que “està sobre la taula” la possibilitat d’agrupar positius per coronavirus en determinades residències per aturar el contagi. En declaracions a TV3, Tarafa ha explicat que aquesta és una de les possibilitats, com proposa Metges sense Fronteres, però que s’ha d’entendre que hi ha una “diversitat molt gran” de residències i s’analitza “la millor estratègia”.

10:45
   

L’empresa Frit Ravich presenta un ERTO que afecta tota la plantilla, de 990 treballadors 

L’empresa Frit Ravich, amb seu a Maçanet de la Selva, ha presentat un expedient de regulació temporal d’ocupació per a tota la plantilla arran del coronavirus. L’expedient, que ja s’ha negociat amb el comitè, afecta els 990 treballadors de la firma, a qui es reduirà la jornada en un 50%. L’ERTO té una durada de tres mesos. 

10:41
   

El Comitè d’Empresa del Consorci Mar Parc de Salut de Barcelona denuncia la falta de material de protecció

El Comitè d’Empresa del Consorci Mar Parc de Salut de Barcelona (PSMar), amb més de 4.000 treballadors, denuncia “la greu situació” dels treballadors per la falta d’equipaments de protecció individuals, davant la crisi sanitària del coronavirus. El Consorci està compost per l’Hospital del Mar, l’Hospital de l’Esperança, el Centre Fòrum, el Centre Peracamps i el Centre Emili Mira (CAEM). Aquest dimarts els representants del personal d’aquests centres sanitaris han convocat una roda de premsa per Skype per explicar la situació en què es troben.

10:27
   

La ministra de Treball descarta un ajornament del pagament d’impostos 

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha descartat ara per ara un ajornament del pagament d’impostos, tot i que ha confirmat un nou paquet de mesures per a autònoms, pimes, llogaters, treballadors sense subsidi i empleades domèstiques. Díaz ha respost a aquesta qüestió amb una pregunta: “Com paguem els salaris dels professionals de la sanitat? O els professors? Amb donacions?”. En aquest sentit, ha assegurat que el Govern està aplicant mesures que “no deixen ningú enrere”.

10:16
   

Grans plataformes, llibreries i particulars ofereixen continguts gratuïts per a públic infantil i juvenil durant el confinament

La Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona disposa d’un ampli catàleg de recursos en línia que inclou més d’un miler de títols per a públic infantil i juvenil per als dies de confinament. Però l’oferta és molt variada i també hi ha grans plataformes que ofereixen continguts. Pots consultar-ne aquí tota la informació.

10:05
   

La FAADA alerta de la situació crítica als centres d’acollida d’animals 

La Fundació per a l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA) avisa que la situació en alguns centres d’acollida d’animals és “bastant crítica”. Actualment els centres d’acollida no donen en adopció animals, però sí que es fa el servei de recollida dels que s’han perdut o han estat abandonats. A tot plegat s’hi afegeix el fet que els espais d’acollida no accepten voluntaris o només els imprescindibles per a les necessitats bàsiques.

09:52
   

El trànsit a l’àrea metropolitana baixa dilluns un 28 % respecte a la setmana passada

El trànsit d’entrada i sortida a l’àrea metropolitana de Barcelona va baixar aquest dilluns un 28 % respecte al 23 de març, segons dades del Servei Català de Trànsit. Durant tot el dia hi van circular un total de 206.896 vehicles, quan el 23 de març ho van fer 288.958. Comparat amb el 9 de març, quan hi van circular 911.613 vehicles, el descens del trànsit va ser del 77 %. Pel que fa a les dades d’aquest dimarts fins a les nou del matí, el trànsit a l’àrea metropolitana s’ha reduït un 72,6 % de sortida i un 75,7 % d’entrada respecte a un dimarts normal.

09:45
   

L’Ibex-35 puja un 1,6 % en l’obertura de la sessió d’aquest dimarts

La borsa espanyola ha obert la sessió d’aquest dimarts amb increments de l’1,6 %. Els valors que més pugen són Bankia, Meliá Hotels, Banc Sabadell i Mediaset. De fet, només Grifols es troba en vermell, amb una petita caiguda del 0,1 %.

09:39
   

Barcelona Activa triplica les inscripcions en formació en línia

Barcelona Activa ha triplicat el nombre d’inscripcions en formació en línia arran de la situació que ha provocat el coronavirus. A més, el centre de formació i divulgació tecnològica Cibernàrium també ha multiplicat per tres els registres i sol·licituds per rebre coneixements i eines digitals. Concretament ha superat les 5.800 inscripcions. L’oferta de cursos de Barcelona Activa ha arribat a un màxim d’inscripcions des de casa, amb més de 600 diàries.

09:34
   

Els transportistes es queixen de la manca de serveis a les carreteres

Aquests dies un dels sectors que sí que poden treballar, ja que són un servei essencial per al transport de productes, són els conductors de camions. En ple estat d’alarma, però, estan patint la limitació dels serveis als quals tenen accés habitualment a les àrees de descans de les autopistes. No només es troben amb les persianes de bars i restaurants abaixades, sinó que també troben tancats els lavabos i les dutxes. “Només trobes màquines de cafè barat a fora”, han explicat alguns dels conductors a l’ACN. 

09:25
   

Un diari per explicar el confinament

L’Ajuntament ha posat en marxa el projecte Estimat Diari, una iniciativa perquè els infants expliquin com estan vivint la seva experiència en ple confinament pel coronavirus. El web és estimatdiari.barcelona. Un cop finalitzi el confinament, les creacions es treballaran com a material testimonial de memòria i es mostrarà en diversos formats.

09:18
   

Els barris més pobres, més propensos al contagi

El districte de Barcelona més afectat pel coronavirus és Nou Barris, concretament el barri de les Roquetes. Segons el mapa interactiu del Departament de Salut, és on es registren més casos. Algunes entitats, com la Taula Oberta Trinitat Nova, insisteixen que això es deu a la pobresa. Segons l’últim informe de l’Ajuntament, Nou Barris és dels districtes amb la renda familiar per càpita més baixa, i això es tradueix en perfils professionals que no poden fer teletreball o confinar-se a casa com ara personal de neteja o treballadors de supermercats.

09:11
   

El Clínic, Can Ruti i la UB col·laboren en el desenvolupament de respiradors d’emergència 

Un equip format per professionals de l’Hospital Clínic, l’Hospital i Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) i la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona donen suport científic i econòmic al desenvolupament de tres nous models de respiradors d’emergència per tractar pacients afectats per la covid-19. Els tres dissenys  tenen per objectiu ajudar a la ventilació quan faltin respiradors convencionals. Un cop els prototips hagin passat totes les validacions, hauran de ser aprovats per l’Agència Espanyola de Medicaments, moment en què es podran començar a produir i distribuir a tot l’estat.

 

09:01
   

Les presons analitzen si els interns amb el 100.2 poden passar el confinament a casa seva

Les presons estan analitzant si els interns a qui s’aplica el 100.2 poden passar el confinament a casa seva, segons ha informat la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima. Els requisits per accedir-hi són tenir un baix risc de reincidència i disposar d’un domicili. La consellera de Justícia, Ester Capella, ha apuntat que cal “que hi hagi menys gent” a les presons en l’actual context. Recordem que als presos independentistes se’ls aplica actualment el 100.2, que permet sortir de la presó per anar a treballar o fer voluntariat.

08:55
   

Un helicòpter dels Mossos enxampa un home banyant-se al Fòrum

La Unitat de Mitjans Aeris dels Mossos d’Esquadra va enxampar un home que es banyava a la platja del Fòrum i estava incomplint el confinament decretat per frenar els contagis de coronavirus. La policia catalana va contactar amb una patrulla, que el va acabar denunciant.

08:51
   

Les compareixences d’aquest dimarts

Com cada dia des que va començar la crisi sanitària, està prevista la compareixença del Comitè Tècnic de Seguiment del Coronavirus a Madrid. Aquest dimarts hi ha consell de ministres i l’executiu explicarà les últimes mesures adoptades ben entrat el migdia. Cap a les 13 h el govern català també compareixerà després del consell executiu, que, de nou, es farà de manera telemàtica. Ho faran, com és habitual, les conselleres Budó i Vergés i el conseller Buch.

08:48
   

La demanda de les ‘start-ups’ d’atenció domiciliària es duplica arran del coronavirus

Al mercat hi ha diverses plataformes que ofereixen servei de cures per a persones grans o vulnerables. Amb la crisi del coronavirus algunes d’aquestes empreses, com Cuideo o Qida, han hagut d’ampliar la seva plantilla de cuidadors i, abans que es tanqui el primer trimestre, asseguren que superaran les previsions de creixement del 2020.

08:34
   

Trilla afirma que el trasllat de pacients greus entre comunitats autònomes és “complex” 

El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha afirmat que el trasllat de pacients greus que requereixen UCI és “complex” i que cal “estudiar molt bé quina és la millor opció”. Recordem que aquesta és una mesura que preveu el Govern espanyol en cas que sigui necessari per “desestressar” el sistema sanitari. En declaracions a Catalunya Ràdio, Trilla ha detallat que de moment el que s’està traslladant entre comunitats és material d’UCI.

08:24
   

Un centenar de malalts del Clínic, ingressats a l’Hotel Catalonia Plaza

L’Hotel Catalonia Barcelona Plaza és un dels establiments hotelers que allotgen malalts de covid-19 a Barcelona i és el suport directe de l’Hospital Clínic. Hi ha un centenar de malalts ingressats i la xifra podrà augmentar fins als 300 llits. L’Ajuntament continua buscant espais que puguin convertir-se en ampliacions d’aquest hospital.

08:14
   

17 dies d’estat d’alarma i el primer de confinament estricte

Aquest dimarts fa 17 dies que el Govern espanyol va decretar l’estat d’alarma (va ser el 14 de març) i és el primer dia en què només podran anar a treballar les persones que ho facin en serveis essencials. Aquest dilluns l’enduriment de les restriccions ja va entrar en vigor, però es va deixar unes hores de marge a les empreses afectades per adaptar-se.

21:59
   

Baixa un 77,23 % el trànsit d’entrada a l’àrea metropolitana 

Aquest ha estat el descens fins a dos quarts de vuit del vespre en comparació amb un dilluns normal i del 30,16 % d’entrada i del 29,72 % de sortida respecte a la setmana passada. A l’interior de Barcelona s’ha reduït en hora punta un 76,9 % i a les rondes la caiguda ha estat d’un 73,4 %.

21:47
   

L’Ajuntament demana civisme amb les escombraries

El govern municipal fa una crida perquè els barcelonins no deixin les bosses d’escombraries fora dels contenidors i que tampoc es deixin mobles usats perquè el servei de recollida ha quedat suspès. Els ciutadans que en facin un mal ús podran ser sancionats econòmicament

21:38
   

“Situació crítica” als centres d’acollida d’animals

Eva Fornieles, coordinadora de l’Àrea d’Animals Domèstics de FAADA, ha dit a betevé que la situació en aquests centres és crítica per la manca de personal. Ara mateix no hi treballen voluntaris o ho fan molt pocs i els animals “ho pateixen”. Fornieles també ha demanat a l’Ajuntament que instal·li més menjadores de pinso anticonceptiu per als coloms per tal que s’alimentin i per controlar-ne la població.

21:28
   

El Registre Civil no inscriu nounats 

Malgrat que el Consell General del Poder Judicial obliga el Registre Civil a fer les inscripcions, alguns pares i mares denuncien que no es pot accedir a l’edifici per registrar nounats. Aquest tràmit burocràtic és imprescindible per obtenir el llibre de família, un document indispensable per a pares i mares per poder rebre la prestació de les baixes de maternitat i paternitat.

21:20
   

Les empreses essencials hauran d’emetre una declaració de responsabilitat 

El Ministeri de Sanitat ha decretat que els treballadors de serveis essencials tenen dret a rebre una declaració responsable de l’empresa que acrediti que aquella persona té una feina autoritzada durant el confinament. Aquest document està pensat perquè els treballadors es puguin moure amb més facilitat.

21:09
   

Demanen que es garanteixin les passejades als discapacitats intel·lectuals

Diverses entitats encapçalades per la Dincat demanen que es respecti el dret a fer passejades terapèutiques perquè “no és un caprici, és una necessitat” i a més estan autoritzades per l’estat d’alarma. La federació demana empatia i que no s’insultin ni s’increpin els discapacitats i els seus acompanyants

20:48
   

El Sindicat de Llogaters fa una crida a unir-se a la vaga de lloguers

El seu portaveu, Jaime Palomera, ha demanat a tots aquells que no puguin pagar el lloguer o que tinguin problemes per abonar-lo que s’adhereixin a la vaga de lloguers que començarà dimecres. Segons Palomera, l’aturada es fa perquè entre altres qüestions “el PSOE està prioritzant que els lloguers es paguin a preu d’or malgrat que l’economia està paralitzada”.

20:10
   

Cau un 25 % el consum elèctric al Barcelonès

Una de les conseqüències de l’estat d’alarma és que hi ha hagut un descens considerable del consum elèctric al Barcelonès. Segons Endesa, entre les 11 del matí i la una és el moment del dia en què habitualment hi ha més despesa energètica. I aquest dilluns el consum s’ha reduït un 25,63 % respecte al dilluns 2 de març, abans de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma.

19:56
   

Els busos de TMB traslladaran pacients recuperats

Un centenar de conductors de la plantilla s’han apuntat voluntàriament a aquesta iniciativa, que servirà per transportar de manera gratuïta els ciutadans recuperats del coronavirus des dels hospitals als espais on hagin de confinar-se com els hotels i els poliesportius municipals.

19:50
   

Hi haurà menys oferta de transport públic els pròxims dies

El Govern espanyol ha ordenat a totes les administracions que redueixin l’oferta de transport públic a horaris propis del cap de setmana, amb l’objectiu de mantenir la mobilitat baixa registrada el cap de setmana i frenar així la propagació del coronavirus.

19:39
   

Detingut per 22 robatoris en vehicles durant el confinament

Els Mossos d’Esquadra han arrestat un home que actuava a la zona de Can Dragó, al barri de Porta. La policia també l’acusa d’haver fet moviments fraudulents amb una targeta de crèdit robada i en el moment de la detenció duia diversos objectes que havia sostret anteriorment. Aquest dilluns ha passat a disposició judicial i està en llibertat amb càrrecs.

19:20
   

Restringir “al màxim” la mobilitat

El ministre de Transports, José Luis Ábalos, ha celebrat que la mobilitat “continua reduint-se, més que la setmana anterior”, després de més de dues setmanes del decret d’estat d’alarma. L’objectiu, ha dit el ministre, és que la mobilitat des d’avui i fins divendres sigui igual de baixa que la registrada durant el cap de setmana.

19:16
   

El Festival de Sitges penja curts durant el confinament

Des d’avui publica un curtmetratge al dia al seu canal de YouTube mentre duri l’aïllament domiciliari. El Sitges Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya ha estrenat la iniciativa penjant aquest dilluns el curt ‘La bruja del fósforo paseante’, la història d’una dona que el dia abans del casament del seu fill intenta aturar la cerimònia.

19:12
   

Les cambres de comerç del Mediterrani reclamen un nou Pla Marshall

L’Associació de Cambres de Comerç i Indústria del Mediterrani ha demanat a la Unió Europea que doni una resposta “comuna, forta i decisiva” a la pandèmia del coronavirus per minimitzar la “tragèdia humana i econòmica” que suposa. Les cambres de 23 països reclamen ajuda urgent per a Espanya, Itàlia i Grècia.

19:04
   

Projectes per fer respiradors 

A Catalunya s’han posat en marxa diversos projectes per fabricar respiradors. Un d’aquests està encapçalat per l’Hospital Clínic, el Germans Trias i Pujol i la Universitat de Barcelona: n’estan desenvolupant tres models, que estan en fase de simulació i que es podrien fabricar ràpidament, diuen els responsables. A més, la fàbrica Seat també treballa en respiradors nous: ha adaptat diverses línies de la planta de Martorell per fabricar dispositius basats en el motor dels rentaparabrises.

18:50
   

L’Estat estudia suspendre sis mesos els desnonaments pels lloguers

El Govern espanyol està estudiant suspendre sis mesos els desnonaments per impagament del lloguer per la crisi del coronavirus. També es planteja donar microcrèdits als inquilins de petits arrendadors que tinguin dificultats per pagar la renda i establir una moratòria per als habitatges de grans tenidors. Aquesta és la proposta que portarà el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana al Consell de Ministres d’aquests dimarts, segons fonts d’aquest departament.

18:41
   

Els Mossos reparteixen mascaretes als agents

Els Mossos d’Esquadra han repartit aquest dilluns mascaretes, gel desinfectant i altres materials de protecció del coronavirus. El repartiment es porta cada dilluns des del magatzem del Complex Central, a Sabadell, fins a les comissaries del territori. L’intendent Josep Saumell, sotscap de la Divisió Tècnica de Planificació de la Seguretat, ha explicat que com que el personal del magatzem fa teletreball agents del cos han assumit les tasques de preparar el material per fer els lliuraments. 

La setmana passada, sindicats dels Mossos van demanar més mesures i materials contra el coronavirus.

18:35
   

11 hotels de Barcelona ja acullen pacients i sanitaris

El Gremi d’Hotels de Barcelona ha explicat que ja hi ha 11 hotels de la ciutat que acullen pacients o professionals sanitaris que treballen amb malalts amb coronavirus. Els hotels Praktik Vinoteca, Barcelona Princess i Amrey Sant Pau s’estan preparant per acollir malalts lleus els pròxims dies.

18:30
   

Educació: les avaluacions tindran en compte la situació de cada alumne

El Departament d’Educació ha establert que les avaluacions d’aquest curs, alterat per la crisi del coronavirus, tindran en compte la situació personalitzada de cada alumne. És un dels criteris que al llarg d’aquest dilluns farà arribar a les direccions dels centres educatius. La conselleria apunta que les tasques durant el confinament han de suposar un “valor afegit” i no una “penalització”.

18:22
   

La UGT demana una renda mínima per a treballadores de la llar i de cures

La UGT ha reclamat més protecció econòmica i de salut per a les treballadores de la llar i de cures, que suposen unes 90.000 persones a Catalunya. Aquest col·lectiu es considera essencial en el decret nou de confinament aprovat pel Govern espanyol. “Estan desenvolupant la seva activitat en domicilis particulars, sense estar incloses en la Llei de prevenció de riscos laborals, i amb una gran facilitat de ser acomiadades sense tenir l’opció de sol·licitar una prestació per desocupació”, ha recordat el sindicat. Per això, demana que puguin rebre la “possible renda mínima que s’està creant”.

18:13
   

Aida Cruises ofereix un megacreuer com a hospital flotant

La companyia Aida Cruises ha ofert el megacreuer italià AIDAnova a les autoritats sanitàries perquè puguin funcionar com a hospital flotant durant la crisi del coronavirus, segons el portal puentedemando.com. El vaixell es troba actualment atracat al port de Santa Cruz de Tenerife. 

18:04
   

Proposta perquè els nens puguin sortir una estona al carrer

Ada Colau ha demanat “obrir la reflexió” sobre la possibilitat que els nens i nenes puguin sortir “uns minuts al dia” al carrer. L’alcaldessa demana fer cas a les recomanacions dels experts i autoritats sanitàries, però aposta perquè un cop superat el pic de contagis “cal treballar que els infants puguin començar a sortir al carrer, amb prudència i calma, de forma transitòria i mantenint les distàncies”.

17:58
   

Colau demana “responsabilitat” a les propietats

Mentre no arribi una mesura pels lloguers per part del Govern espanyol, Ada Colau ha apel·lat a la “responsabilitat” de les propietats. En aquest sentit, demana a les grans empreses o particulars amb nombrosos habitatges que perdonin el deute, mentre que a les petites propietats els convida a sol·licitar una ajuda a l’Estat si l’inquilí no li pot pagar la mensualitat. “No pot ser que la crisi recaigui en les persones més vulnerables”, ha dit l’alcaldessa de Barcelona.

17:53
   

L’Ajuntament destina recursos a les residències de gent gran

L’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya han creat una oficina per seguir de prop i de forma coordinada la situació de les 260 residències de gent gran de Barcelona, de les quals més de la meitat tenen com a mínim un cas de covid-19. La regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha explicat que la nova actuació municipal consistirà en tres fases: un “drenatge” de les persones que són en aquests espais, una desinfecció i neteja de les instal·lacions i garantir que hi hagi personal treballant en aquests centres.

17:47
   

Només un accident aquest diumenge

Aquest diumenge només es va produir un accident de trànsit dins de Barcelona, segons ha informat el tinent d’alcalde Albert Batlle. De mitjana, hi ha 100 accidents diaris a la ciutat. El titular municipal de Prevenció i Seguretat ha explicat que la mobilitat a Barcelona continua baixant, tot i que adverteix que “encara hi ha massa gent” al carrer. En aquest sentit, demana “responsabilitat” als barcelonins i quedar-se a casa si no desenvolupen cap activitat essencial.

17:43
   

L’Ajuntament demana no baixar mobles vells al carrer

Albert Batlle ha explicat que aquests dies estan trobant-se amb mobles vells abandonats al carrer, malgrat que el servei municipal de recollida de mobles està suspès. “Apel·lem al civisme”, ha dit el tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, que ha recordat que la Guàrdia Urbana pot sancionar els veïns en aquest cas. “L’activitat perjudica el funcionament normal de la ciutat i dels serveis públics”, ha dit.

17:41
   

Batlle, satisfet amb la suspensió de totes les obres

El tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, ha assegurat que la suspensió de les obres, tant públiques com privades, era una demanda del consistori des de l’inici del decret de l’estat d’alarma. Per això, ha celebrat que la Generalitat i l’Estat hagin aturat les seves construccions per la crisi del coronavirus per garantir la salut de treballadors i veïns i “afavorir la convivència”.

Sobre les obres d’empreses privades, Batlle ha explicat que se’ls comunicarà la suspensió dels treballs durant els pròxims dies.

17:32
   

L’Ajuntament crida els infants a participar en Estimat diari

L’alcaldessa de Barcelona ha animat tots els nens i nenes de Barcelona a explicar com estan vivint el confinament a Estimat diari, una pàgina web que ha obert el consistori perquè els infants de la ciutat puguin escriure, fer dibuixos, penjar fotografies… En definitiva, que informin sobre la seva experiència a través de la seva creativitat. Ada Colau ha agraït la “responsabilitat” dels nens en un moment “tan difícil” com l’actual.

17:25
   

Colau demana una mesura urgent per als lloguers

L’Ajuntament de Barcelona ha demanat “de forma insistent” a l’Estat que aprovi una mesura urgentment per a les famílies més afectades per la crisi del coronavirus que no podran pagar el lloguer del seu habitatge o comerç. “Si minven els ingressos, és impossible fer front al pagament”, ha dit Ada Colau, que espera que el Consell de Ministres d’aquest dimarts aprovi una “primera mesura al respecte”.

17:20
   

600 llits nous aquesta setmana a Barcelona

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha insistit que “la prioritat és reforçar la sanitat pública” i la col·laboració entre les administracions per fer-ho possible. Colau també ha destacat la tasca dels serveis municipals per ampliar les plantes hospitalàries a través de pavellons municipals. Ha explicat que aquesta setmana hi haurà 600 llits nous “amb les mateixes condicions i qualitat” que les unitats dels hospitals.

17:10
   

Educació ajorna les oposicions als docents

El Departament d’Educació ha ajornat les oposicions als docents previstes per al juny a causa de la crisi del coronavirus, segons ha confirmat la conselleria a betevé. Alguns sindicats havien demanat un endarreriment. La Generalitat ja treballa en una nova data, previsiblement aquest mateix 2020.

17:04
   

Catalunya ha rebut 1.317.333 mascaretes del Govern espanyol

El Govern espanyol ja ha repartit més de 20 milions d’unitats de material mèdic a les diferents comunitats autònomes. Entre el 10 de març i aquest diumenge va repartir 10.106.908 mascaretes. L’executiu, a través del Ministeri de Sanitat, també ha lliurat més de 10 milions de guants, ulleres de protecció, orinals, gorres i bates d’un sol ús, a més de 640 ventiladors no invasius i 56 dispositius de ventilació mecànica invasiva. Fins ara, el nombre més elevat de mascaretes les han rebut les comunitats de Madrid, amb 2.832.968 unitats, i Catalunya, amb 1.317.333 unitats.

16:55
   

Junqueras i Romeva reclamen la suspensió de la pena de presó

El president d’ERC, Oriol Junqueras, i l’exconseller Raül Romeva han reclamat aquest dilluns al Tribunal Constitucional que els suspengui la pena de presó i inhabilitació dictada pel Tribunal Suprem a causa de la pandèmia del coronavirus. El recurs demana resoldre-ho de forma “urgent”. Amb la crisi sanitària, la defensa dels presos al·lega que mantenint-los a la presó, on són un col·lectiu vulnerable, existeix una “greu afectació” en el “dret a la vida, a la integritat física i moral, al dret a la dignitat i al dret a la vida familiar”.

16:50
   

Quasi 50.000 ERTO a la demarcació de Barcelona

A la demarcació de Barcelona s’han presentat 49.773 expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) des de l’inici de la crisi del coronavirus, els quals afecten un total de 413.075 persones. Al conjunt de Catalunya hi ha afectats 528.000 treballadors per 69.260 ERTO. Segons les últimes dades del Departament de Treball, el 15 % de la població ocupada a Catalunya a finals d’any haurà de cobrar temporalment l’atur.

16:40
   

La Generalitat no es planteja tancar l’àrea metropolitana

L’àrea metropolitana de Barcelona és una de les regions de Catalunya amb més casos de covid-19, en part per l’alta població que hi ha en alguns municipis. Tot i això, la Generalitat no es planteja tancar-la i aïllar-la de la resta del territori català. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que el departament continua analitzant les dades per veure el comportament de l’epidèmia i, a partir d’aquí, es prendran les mesures corresponents.

16:32
   

FACUA denuncia vuit aerolínies per no reemborsar l’import de vols cancel·lats

L’associació de consumidors FACUA ha presentat denúncia contra vuit companyies aèries que es neguen a reemborsar l’import dels vols cancel·lats a causa del coronavirus. Les acusacions afecten Air Europa, KLM, Latam Airlines, Lufthansa, Transavia, United Airlines, Vueling i Air France. Segons FACUA, les companyies denunciades vulneren el Reglament 261/2004 del Parlament Europeu, que estableix una sèrie de normes sobre la compensació i assistència dels passatgers d’avió en cas que se’ls denegui l’embarcament o se’ls hagi cancel·lat un vol.

16:25
   

Els Mossos comissen 200 mascaretes d’un quiosc de l’Eixample

Un quiosc de l’Eixample venia mascaretes quirúrgiques a 1 € la unitat i d’altres amb filtre a 6 €. Els Mossos d’Esquadra han detectat l’establiment, que tenia en total més de 200 mascaretes. La policia catalana ha aixecat acta i ha comissat tot aquest material, segons ha informat en un tuit.

16:17
   

Empreses catalanes fan respiradors d’emergència

Tres empreses catalanes desenvolupen respiradors d’emergència per lluitar contra el coronavirus, amb el suport científic dels hospitals Clínic i Germans Trias i Pujol i la Universitat de Barcelona. Protofy.xyz, GASN2 i GPAInnova estan creant i adaptant dispositius que permetin la ventilació dels pacients quan no hi hagi disponibles respiradors convencionals.

Un cop tinguin l’autorització de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, es podran començar a produir a escala industrial.

16:11
   

Un milió de treballadors de Catalunya afectats per la crisi

Un milió de treballadors s’han vist afectats per la crisi de la covid-19 a Catalunya, segons els càlculs aproximats del sindicat Comissions Obreres. L’organització suma els gairebé 520.000 treballadors afectats per un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) al mig milió d’acomiadaments que calculen que s’han produït des de l’inici de l’estat d’alarma. En una entrevista amb l’ACN, el secretari general del sindicat a Catalunya, Javier Pacheco, ha detallat que gran part dels acomiadaments detectats són rescissions de contractes temporals, a temps parcials o fix de curta durada amb indemnitzacions poc abundants.

16:05
   

Compareixença d’Ada Colau a les 17 h

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, i la regidora de Salut, Gemma Tarafa, compareixeran a partir de les 17 h per informar sobre el funcionament dels serveis públics essencials de la ciutat.

Podràs seguir la compareixença en directe en aquesta pàgina.

15:45
   

Patrulles conjuntes de Guàrdia Civil, policia i Exèrcit

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha explicat que la Guàrdia Civil ha fet la petició de fer patrulles conjuntes amb les forces armades en algunes localitats espanyoles a través del Centre de Coordinació. De fet, possiblement aquesta tarda de dilluns ja es fixin algunes d’aquestes patrulles conjuntes de la Guàrdia Civil o la Policia Nacional i les forces armades. Marlaska ha remarcat que aquesta és una mesura que ja preveu el decret d’estat d’alarma.

15:30
   

Illa no descarta cap escenari, ni allargar el confinament

Durant la compareixença a La Moncloa el ministre de Sanitat, Salvador Illa, no ha descartat la possibilitat d’allargar el confinament. Illa, quan li han preguntat si el Govern es planteja allargar-lo fins al 26 d’abril, ha afirmat que l’executiu espanyol està centrat “a controlar l’epidèmia” i que “treballa amb tots els escenaris possibles, que no són anticipables en aquests moments”.

15:18
   

Més compres per internet per la crisi del coronavirus

El 16 % de la població espanyola ha fet més compres en línia des de l’inici de la crisi pel coronavirus i el 51 % mantindrà els hàbits de compra. Són dades d’un informe sobre la pandèmia presentat aquest dilluns per l’empresa Kantar. A més, el 10 % ha comprat per primera vegada menjar o begudes digitalment. Pel que fa a la comunicació, el 70 % ha augmentat “significativament” el consum d’internet i televisió. 

Espanya és el país on ha crescut més l’ús de xarxes socials, especialment WhatsApp, Facebook i Instagram.

15:12
   

Barcelona mobilitza treballadors municipals per a les residències

L’Ajuntament de Barcelona ha començat a mobilitzar treballadors municipals per cobrir les mancances a les residències. L’alcaldessa, Ada Colau, ha explicat que després d’una reunió aquest diumenge amb la Generalitat, que té la competència de les residències, una oficina tècnica unificada coordinarà la tasca de les administracions a les 260 residències de la ciutat

Aquest dilluns, els Bombers de Barcelona han desinfectat diverses residències

15:04
   

355.000 tests de coronavirus fets fins ara a Espanya

Espanya ha fet fins ara 355.000 tests, “entre 15.000 i 20.000 diaris”, segons el ministre de Sanitat. “Està entre els països que més proves fan” per detectar el coronavirus, ha dit Salvador Illa, que ha afegit que el Govern espanyol està “controlant la situació” de la covid-19.

14:59
   

No hi ha hagut trasllat de pacients entre comunitats autònomes

El ministre Salvador Illa ha explicat que malgrat la tensió en la qual es troben els sistemes sanitaris de les comunitats autònomes, per ara “no hi ha hagut trasllat de pacients” entre territoris. “Però no descartem res”, ha dit el titular de Sanitat, que ha reconegut que altres països han ofert ajuda a Espanya amb material i també professionals sanitaris. “Per ara no s’ha activat aquesta operació, però si cal ho farem”.

14:54
   

Marlaska demana un “esforç complementari” a la ciutadania

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha demanat a la ciutadania un “esforç complementari” per posar fi a la crisi del coronavirus. Ha celebrat que les restriccions aplicades fins ara han aconseguit rebaixar la mobilitat un 70 % de dilluns a divendres i un 80 % els caps de setmana. “Les dues pròximes setmanes són importants”, ha dit.

14:48
   

“Espanya no està enfrontant salut i economia”

Sobre la prohibició recent de les activitats laborals no essencials, el ministre Salvador Illa ha explicat que ha estat una decisió “complicada”, però que “Espanya no està enfrontant salut i economia”. “Perquè hi hagi economia, cal que hi hagi salut”, ha dit. 

El titular de Sanitat ha anunciat una nova dotació de 1000 milions d’euros per “fer front a despeses derivades de la lluita contra el coronavirus”.

14:43
   

“Si no som al pic de la corba, hi som molt aprop”

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat que les dades dels darrers dies mostren que l’increment dels casos de coronavirus “s’ha frenat”. “Si no som al pic de la corba, hi som molt a prop”, ha dit, tot i que ha reconegut fer aquesta anàlisi “amb molta precaució”.

14:35
   

Les associacions i fundacions podran adoptar acords per videoconferència

El Departament de Justícia ha facultat les associacions i les fundacions perquè puguin reunir-se i adoptar acords per videoconferència, encara que no estigui previst en els estatuts. Es tracta d’una mesura recollida en un decret llei i aplicable durant l’estat d’alarma. A més, la norma suspèn temporalment la presentació obligatòria dels comptes anuals.

14:31
   

Mor l’actor barceloní de doblatge Salvador Vives

Salvador Vives, actor barceloní de doblatge, ha mort a causa del coronavirus, segons ha comunicat l’Associació Professional d’Artistes de Doblatge de Barcelona. Vives estava ingressat a l’Hospital Clínic de Barcelona.

14:25
   

Els “riders” critiquen que se’ls mantingui com a servei essencial

Els “riders” que fan entregues a domicili per a empreses com Glovo, Deliveroo o Uber Eats critiquen que el nou BOE que decreta el confinament total els mantingui com a servei essencial. “Estem convençuts que no ho som. Aquests dies no repartim res de farmàcia ni parafarmàcia -com les plataformes volen vendre-, sinó que principalment portem menjar ràpid de cadenes com Burger King, KFC o McDonald’s”, ha comentat a l’ACN el portaveu del sindicat Free Riders, Robert Castro.

14:21
   

Més racisme institucional per l’estat d’alarma, segons SOS Racisme

SOS Racisme constata que l’estat d’alarma actual “multiplica el racisme institucional” i denuncia “abusos policials” cap a migrants. En un comunicat, l’entitat condemna abusos “enregistrats i notificats” en un context en què hi ha “menys control, més por i poc escrutini ciutadà”. A més, denuncia les identificacions “per perfil racial totalment discrecionals”

L’organització exigeix crear mecanismes interns d’avaluació i control de la feina policial i que s’investiguin els “abusos” per frenar la “impunitat policial”.

14:16
   

Fira de Barcelona cuina menús per a hospitals i residències

Gastrofira, el departament intern de càtering de Fira de Barcelona, cuina menús per distribuir a hospitals i residències de gent gran a la capital catalana i altres localitats. En un comunicat, la institució firal ha destacat que contribuirà així a la lluita contra el coronavirus. La iniciativa permetrà fer 24.000 racions que només s’hauran d’escalfar abans de servir.

14:12
   

22 pacients de covid-19 al pavelló esportiu de la Vall d’Hebron

La consellera Alba Vergés ha explicat que actualment hi ha 290 persones amb coronavirus allotjades en hotels seguint el tractament corresponent. A més, 22 pacients es troben al pavelló esportiu de la Vall d’Hebron

Els hotels també estan allotjant 117 professionals sanitaris que hi descansen després de jornades laborals intenses en hospitals propers.

14:07
   

Els jugadors del Barça es rebaixen el sou un 70 %

El capità del Barça, Leo Messi, ha anunciat que tots els jugadors de l’equip es rebaixaran el sou un 70 % mentre duri l’estat d’alarma. En un comunicat, el jugador argentí explica que la plantilla farà una aportació econòmica perquè la resta de treballadors del club puguin cobrar el 100 % del salari. 

14:03
   

Quatre metges morts a Barcelona pel coronavirus

El Col·legi de Metges de Barcelona ha explicat que a la ciutat han mort quatre professionals sanitaris per covid-19 des de l’inici de la crisi sanitària. La darrera mort coneguda és la del doctor Antoni Feixa, que treballava a l’Hospital Quirón Salut.

14:00
   

Foment i Fepime reclamen “flexibilitat” per a l’activitat essencial

Les patronals Foment i Fepime han reclamat “flexibilitat” i “suport” de les administracions públiques per a les empreses de serveis essencials en un moment que consideren “crític”. En aquest sentit, demanen que les companyies de serveis bàsics puguin operar “en les condicions de màxima eficiència” i “sense obstacles innecessaris”. Així, consideren que cal “suport moral i legislatiu” per a les empreses privades, “siguin de la grandària que siguin” perquè puguin “seguir al peu del canó”.

13:56
   

La Cambra de Comerç, satisfeta amb el “confinament total”

La Cambra de Comerç de Barcelona valora positivament la decisió del Govern espanyol de decretar un “confinament total” de la població durant els propers 15 dies. Tot i això, considera que és una mesura que “arriba tard” i que s’hauria d’haver fet fa més de dues setmanes. En un comunicat, l’ens cameral assegura que ara és essencial treballar en la sortida del confinament “amb garanties”. En aquest sentit, l’entitat afirma que és necessari universalitzar els tests de detecció de la covid-19 a tota la població, perquè la reincorporació laboral es faci amb seguretat.

13:49
   

Un equip de l’UME es trasllada a Barcelona per l’hospital de campanya de la Fira

Miguel Ángel Villarroya, cap d’Estat Major de la Defensa, ha explicat que s’ha desplaçat un equip de la Unitat Militar d’Emergències (UME) a Barcelona per donar suport a la instal·lació d’un hospital de campanya a la Fira de Barcelona. També ha destacat que aquest dilluns es continuen les tasques de manteniment dels mòduls d’alberg de persones sense llar instal·lats també a la Fira.

13:44
   

CCOO alerta que falten llits d’UCI

El sindicat CCOO denuncia que falten llits de cures intensives (UCI) i respiradors als hospitals catalans per fer front als malalts amb coronavirus i que els professionals sanitaris estan treballant “sense els equips de protecció necessaris”. Això, diu l’entitat, “posa en risc la seva salut i la de la gent que atenen”. En un comunicat, el sindicat alerta del “desbordament” del sistema sanitari català i reclama una reunió urgent del CatSalut perquè el govern català doni informació precisa de la distribució del material.

13:40
   

La Generalitat demana un “confinament tributari”

La portaveu del govern català, Meritxell Budó, ha exigit a l’Estat que apliqui el “confinament tributari” per “mitigar” els efectes de la crisi del coronavirus. Això, ha especificat la Generalitat, es basa a suspendre els terminis de pagament de taxes i impostos per a les persones més afectades per aquesta situació.

13:36
   

25.000 nous  tests ràpids a Catalunya

“Ja hem fet 42.700 tests, bàsicament a personal i usuaris de residències i també a personal sanitari”, ha dit la consellera Alba Vergés, que ha anunciat que han arribat 25.000 tests ràpids més. Aquestes proves s’aplicaran primer a professionals sanitaris per poder-los reincorporar si estan aïllats i són negatius en coronavirus.

13:31
   

El 84 % de les UCI, ocupades per pacients amb covid-19

El sistema sanitari català disposa ara de 1.500 unitats de cures intensives (UCI), el 84 % de les quals ocupades per pacients amb covid-19. “Estem focalitzats a tenir l’equipament necessari per atendre els malalts”; ha dit la consellera de Salut, Alba Vergés, qui ha descartat per ara traslladar pacients a hospitals d’altres comunitats autònomes. “Tothom està tensionat”, ha dit.

13:27
   

Cap local denunciat en les últimes 24 hores

Els Mossos d’Esquadra no han aixecat acta ni han denunciat cap establiment o local comercial per saltar-se el confinament en les últimes 24 hores. La policia catalana ha identificat 7.080 persones, n’ha denunciat 2.739 i ha fet 27 detencions. A més, s’han identificat 4.733 vehicles

13:24
   

Compareixença el Govern espanyol a les 14 h

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, compareixeran a partir de les 14 h per informar de novetats sobre el coronavirus a Espanya.

Pots seguir la compareixença en directe en aquesta pàgina.

13:19
   

“Caminar pel carrer no és un risc per contraure el coronavirus”

La cap d’àrea del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, María José Sierra, ha dit que només caminar pel carrer no és un risc per contraure el coronavirus, el problema és quan s’està en contacte amb una persona infectada. En aquest sentit, ha destacat que l’ús de la mascareta quirúrgica és important sobretot per a les persones que tenen el coronavirus o en presenten símptomes.

També ha dit que els altres tipus de mascaretes, com les FFP2 i FFP3, protegeixen de la infecció especialment els professionals de la sanitat.

13:13
   

Menys trànsit que dilluns passat

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha explicat que el trànsit s’ha reduït respecte a dilluns de la setmana passada per les noves restriccions a les activitats no essencials amb motiu de l’estat d’alarma. El trànsit per sortir de l’àrea metropolitana de Barcelona ha baixat un 35,65 % en comparació amb el dilluns anterior i un 31,95 % d’entrada. “Aquestes dades les podríem haver tingut des del dilluns 16 de març”, ha lamentat.

13:08
   

Increment de consultes al Servei d’Ocupació de Catalunya

El Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) ha triplicat el personal d’atenció telefònica i telemàtica davant l’elevat increment de consultes dels ciutadans arran de la crisi del coronavirus. Ho ha explicat la portaveu del govern català, Meritxell Budó. La majoria de les consultes, ha apunta, estan relacionades amb els ERTO i la renda garantida de ciutadania. També es gestiones demandes d’ocupació i tràmits que normalment es fan a les oficines de treball.

13:04
   

L’increment de casos a Espanya baixa fins al 12 %

María José Sierra, cap d’àrea del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, ha destacat que han observat un canvi de tendència en l’increment mitjà dels casos notificats de coronavirus des del dia que es van iniciar les mesures de distanciament social. En aquest sentit, ha assenyalat que del 15 al 25 de març l’increment mitjà de casos era d’un 20 % i, a partir d’aleshores, ha baixat fins al 12 %.

12:56
   

Polígons més buits i menys mobilitat

El primer dia sense activitat no essencial ha aconseguit de nou una caiguda de la mobilitat i una imatge insòlita: polígons pràcticament deserts, amb només gent treballant a les naus de distribució d’aliments o begudes. A més, la demanda elèctrica ha caigut un 23,7 % durant les primeres hores d’aquest dilluns per la davallada del consum empresarial.

12:48
   

Un helicòpter dels Mossos enxampa un home banyant-se al Fòrum

La Unitat de Mitjans Aeris dels Mossos d’Esquadra va enxampar un home que es banyava a la platja del Fòrum i estava incomplint, per tant, el confinament decretat. La policia catalana va contactar amb una patrulla, que el va acabar denunciant.

12:44
   

1 M de tests ràpids des de Xangai

L’Exèrcit ha confirmat que a les 17.30 h aterrarà un avió a Espanya procedent de Xangai amb un milió de tests ràpids per detectar el coronavirus. També arribaran mascaretes i equips de protecció individual (EPI) per a gent gran i treballadors amb més risc de contagi, com els sanitaris. De fet, dels més de 85.000 positius, 12.298 són professionals sanitaris, la majoria dels quals (80-90 %) estan “recuperant-se a casa, amb una bona evolució”, ha dit María José Sierra.

12:38
   

Madrid i Catalunya, “al límit” de capacitat d’UCI

María José Sierra, del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, ha explicat que s’està fent un “esforç impressionant” per augmentar la capacitat de llits d’UCI i que caldrà fer-lo els pròxims dies. Les unitats per a pacients crítics estan “al limit o a punt d’assolir-lo” a Madrid i Catalunya. “Aquí és on cal fer l’esforç més gran” els pròxims dies, ha dit Sierra.

12:33
   

Cap de setmana amb menys mobilitat que l’anterior

La secretària general de Transports, María José Rallo, ha explicat que aquest cap de setmana s’ha registrat menys mobilitat en comparació amb el de la setmana anterior. “L’ús mitjà de Rodalies ha estat d’un 8 % respecte a l’habitual”, ha dit. També ha dit que aquest diumenge s’han operat 367 vols al conjunt de l’estat, fet que suposa entre un 6 i un 7 % d’un dia equivalent de l’any 2019.

12:28
   

Confirmat: Fernando Simón, positiu per coronavirus

Després d’un primer “possible positiu” per coronavirus del director del Comitè Tècnic de Seguiment del Coronavirus, Fernando Simón, finalment s’ha confirmat la infecció. Ho ha anunciat María José Sierra en roda de premsa a La Moncloa. “Està bé” i es troba “en confinament domiciliari”, ha explicat María José Sierra, del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries.

12:25
   

Menys sancions per l’estat d’alarma

José Ángel González, director adjunt operatiu de la Policia Nacional, ha explicat que en les últimes hores hi ha hagut 63 persones detingudes per aquest cos i que s’han interposat 4.810 sancions. “S’han paralitzat respecte a dies anteriors”, ha dit González, qui també ha destacat la “normalitat” al control de les fronteres.

12:20
   

L’exalcalde Xavier Trias, ingressat per coronavirus

L’exalcalde de Barcelona Xavier Trias es troba ingressat a l’Hospital Clínic per febre i tos persistent a causa del coronavirus, segons ha pogut saber betevé. La setmana passada va donar positiu en la prova de la covid-19.

12:16
   

Actuacions de l’Exèrcit fins ara

Miguel Ángel Villarroya, cap Major de l’Estat de la Defensa, ha explicat algunes de les actuacions que ha tingut l’exèrcit des de l’inici de la crisi del coronavirus al conjunt de l’estat:

 • 500 desinfeccions a hospitals
 • 1.353 intervencions en residències de gent gran
 • 64 actuacions a aeroports i 22 a ports
 • Unes 250 intervencions a estacions de metro i tren
 • 250 actuacions a instal·lacions de l’administració pública
12:12
   

Un de cada cinc infectats ja ha estat donat d’alta

El 20 % de les persones infectades per coronavirus han estat donades d’alta. És una dada que ha volgut destacar María José Sierra, del Comitè Tècnic de Seguiment del Coronavirus. A més, explica que des del 25 de març s’observa un “canvi de tendència” pel que fa a l’increment mitjà de casos diaris.

12:04
   

Ábalos atribueix el retard de publicació al BOE de les noves mesures a qüestions “tècniques”

El ministre de Transports, José Luis Ábalos, atribueix el retard en la publicació del BOE amb les noves mesures de confinament a qüestions “tècniques” i nega cap tipus de debat intern en el si de la coalició de govern. En una entrevista a TVE, Ábalos ha volgut treure ferro a la polèmica pel fet que es publiqués a quarts de dotze de la nit. El president de la Generalitat, Quim Torra va piluar a twitter que el “retard” va ser “una falta de respecte”.

11:54
   

Òmnium Cultural engega l’Esprint Solidari per recaptar recursos contra el coronavirus

Òmnium Cultural ha començat aquest dilluns i fins al 9 d’abril una gran marató que ha batejat com a Esprint Solidari en què recaptarà recursos per fer front al coronavirus. Concretament, per cada euro que hi aportin els socis i simpatitzants, l’entitat n’aportarà un altre, fins a 100.000 euros. La campanya servirà per donar suport a quatre projectes concrets: Resposta coronavirus!, dels equips d’investigació i assistència de l’Hospital Clínic de Barcelona; l‘assaig clínic #JoEmCorono; la campanya de donacions per a material sanitari del Col·legi de Metges de Barcelona i la Fundació Àngel Soler Daniel, i la recaptació i distribució de menjar que gestiona el Banc d’Aliments.

11:46
   

L’Estat arriba a les 7.340 defuncions i 85.195 casos de coronavirus

Espanya suma 812 noves morts per coronavirus i 6.398 positius en les últimes 24 hores, segons les dades del Ministeri de Sanitat. En total, ja s’ha arribat a les 7.340 defuncions i als 85.195 casos confirmats. A més, hi ha 5.231 persones que han requerit ingrés a l’UCI i s’han donat 16.780 altes.

11:36
   

L’Hospital de Sant Pau necessita personal mèdic

L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau és, segons el director mèdic, Xavier Borràs, “un hospital dedicat a la covid-19”. Ara hi ha 400 ingressats per coronavirus,  i per això el centre fa una crida a professionals sanitaris que hi puguin treballar. També necessiten personal de neteja.

11:22
   

SOS Racisme denuncia vulneracions de drets per part de la policia 

SOS Racisme afirma que des que s’ha decretat l’estat d’alarma “s’han disparat les vulneracions de drets” cap a les persones migrants i racialitzades no blanques. En un comunicat, l’entitat demana que “s’activin mecanismes interns d’avaluació i control de la feina policial” i que “la seguretat ciutadana deixi de ser concebuda com un bé exclusiu per a persones blanques”.

 

11:12
   

Es limiten les visites de seguiment de l’embaràs als CAP i hospitals

Els CAP i els hospitals han limitat les visites de les embarassades per la crisi del coronavirus. Només es programen aquelles que es consideren imprescindibles i es demana a les dones que, en la mesura del possible, hi vagin soles.

11:03
   

Els gestors administratius avisen que un error tècnic pot deixar milers d’afectats per un ERTO sense atur

El Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya ha avisat aquest dilluns que el sistema de petició per acollir-se a un ERTO conté un error tècnic que pot deixar milers d’afectats per un expedient sense cobrar l’atur. Afirmen que el formulari habilitat pel Govern espanyol per a les empreses només admet quatre dígits, de manera que només s’hi poden acollir les primeres 9.999 que ho sol·licitin.

10:55
   

Foment del Treball, contra el decret de serveis essencials

El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha carregat contra el nou decret de serveis essencials, que endureix el confinament i obliga moltes empreses a tancar. “No m’agrada gens. És una manca de respecte molt important cap al teixit empresarial”. Sánchez Llibre ho ha dit en una entrevista a Ràdio Barcelona.

10:48
   

El tercer sector social alerta que milers de treballadors podrien perdre la feina

La Confederació del Tercer Sector Social alerta que les mesures de contractació pública preses per l’Estat i la Generalitat per fer front a l’impacte del coronavirus “posen en risc la sostenibilitat” de 3.000 entitats i el manteniment de 97.000 llocs de treball. Afirmen que només preveuen la suspensió dels contractes i la indemnització, però que “aquesta no cobreix en cap cas la totalitat de les despeses”, cosa que consideren que aboca el sector a fer expedients de regulació d’ocupació temporals. Reclamen al govern i als ajuntaments que no se suspenguin els contractes de serveis que gestionen les entitats socials.

10:39
   

La contaminació pot marcar nous mínims històrics aquests dies

Els dies 21, 22 i 23 de març del 2020 són, de moment, els dies que han registrat els valors més baixos de NO2 que s’han assolit mai a la ciutat. El diumenge 22, jornada de confinament i no laborable, és, de moment, el dia que registra els valors més baixos. Amb l’enduriment del confinament decretat pel Govern espanyol (en què només podran funcionar els serveis essencials), els nivells de contaminació encara podrien ser més baixos

 

10:35
   

Alerten de les conseqüències penals d’abandonar gossos adoptats quan acabi l’estat d’alarma

La Fiscalia de Medi Ambient ha dictat un ofici en què alerta els propietaris de gossos adoptats durant l’estat d’alarma de les conseqüències penals d’abandonar els animals un cop s’aixequin les restriccions. El fiscal, Antonio Vercher, ha tramès als delegats de Medi Ambient i Urbanisme de les fiscalies provincials l’escrit, en què relata que han tingut coneixement que s’ha produït un important nombre d’adopcions i acollides i que alguns centres han reconegut que han entregat la totalitat dels animals que tenien, especialment gossos.

10:29
   

Fernando Simón, possible positiu per coronavirus

El director del Comitè Tècnic de Seguiment del Coronavirus, Fernando Simón, podria estar infectat per coronavirus, segons ha informat aquest dilluns La Moncloa en un comunicat. Segons l’executiu espanyol, Simón “espera dades de confirmació del seu possible positiu, detectat aquesta nit”. Dissabte passat Simón ja va estar absent d’una de les rodes de premsa habituals a La Moncloa perquè tenia símptomes d’infecció, però l’endemà va comparèixer de nou després d’haver donat negatiu en la prova. Si es confirma serà el segon cas de covid-19 en el si del Comitè Tècnic que gestiona la lluita contra la pandèmia, després del positiu del director adjunt operatiu de la Guàrdia Civil, Laurentino Ceña.

10:21
   

El trànsit a l’àrea metropolitana baixa fins al 39 % respecte a dilluns passat

El trànsit a l’àrea metropolitana de Barcelona ha baixat fins al 39 % respecte a dilluns passat. En concret, la reducció fins a les 9 hores, segons el Servei Català de Trànsit, és del 39,3 % de sortida i del 34 % d’entrada. Si es compara el volum amb un dilluns normal, la davallada és del 73,5 % de sortida i del 74 % d’entrada. S’han registrat 43.445 vehicles, pels 69.215 de dilluns passat i els 154.155 del 9 de març.

10:14
   

Trilla creu que no es pot confirmar que els contagis es frenin

El cap d’epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha demanat més proves per poder confirmar si realment els contagis s’estan frenant, perquè la visió ara és, ha dit, “relativament parcial”. “Sembla que això es frena una mica, però, pel retard, aquesta setmana els casos greus i les morts poden anar encara en augment”, ha indicat Trilla a Catalunya Ràdio, on s’ha mostrat prudent a l’hora d’interpretar les dades, precisament per aquesta manca de proves.

 

10:06
   

L’Hospital Vall d’Hebron ja utilitza tots els respiradors per a intubació disponibles

El cap de malalties infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron, Benito Almirante, alerta que a les UCI “estem treballant amb tots els ventiladors que hi havia a la casa”, referint-se als respiradors per a intubació, els indicats per als casos més greus de coronavirus. En una entrevista a betevé, Almirante ha dit que fins ara cap pacient crític s’ha quedat sense respiradors, però no pot “garantir” que en els pròxims dies tots els casos més greus puguin tenir aquest aparell a disposició.

10:00
   

L’Ibex-35 registra caigudes del voltant de l’1,5 %

L’Ibex-35 ha obert aquest dilluns amb caigudes del voltant de l’1,5 % i perd els 6.700 punts en la primera jornada laboral després de l’aprovació de noves mesures de confinament. Els valors que lideraven les pèrdues eren ACS i bancs com el BBVA, el banc Santander i Bankia. En canvi, només Mediaset i Enagás es troben en verd, amb pujades.

09:55
   

Els Mossos d’Esquadra alerten de “fake news”

Des que va començar la crisi sanitària pel coronavirus, els Mossos d’Esquadra alerten dels falsos rumors o “fake news” que circulen per les xarxes. Demanen a la ciutadania que contrasti les dades i que faci servir els canals oficials per obtenir la informació que necessiti. Aquest dilluns han tornat a alertar de rumors falsos o estafes a les xarxes socials.

 

 

09:41
   

Barcelona i l’àrea metropolitana, entre les zones de més contagi a Catalunya

El Departament de Salut ha difós un mapa interactiu que s’anirà actualitzant amb diferents colors en funció del nombre de contagis per cada 100.000 habitants. El color més fosc és el que denota més casos. En el cas de Barcelona, la recerca es pot fer per seccions. Nou Barris i Horta-Guinardó són alguns dels districtes amb un percentatge de contagis més alt. A l’àrea metropolitana, Viladecans, el Prat de Llobregat, Badalona o l’Hospitalet són algunes de les zones amb més persones infectades.

09:39
   

La Guàrdia Urbana resol dubtes de persones grans sobre el coronavirus

Des d’aquest dilluns la Guàrdia Urbana atendrà consultes sobre seguretat i prevenció de les persones grans de Barcelona, en el context de confinament pel coronavirus. Ho farà a través del servei VinclesBCN, que atén 2.400 persones que viuen soles amb una mitjana d’edat de 82 anys. Segons ha informat l’Ajuntament en un comunicat, aquest servei se suma al que ja es va obrir fa una setmana.

09:23
   

Vaga de lloguers a partir de l’1 d’abril

El Sindicat de Llogaters ha convocat una vaga de lloguers a partir d’aquest dimecres, 1 d’abril. Asseguren que han rebut més de 8.000 missatges de persones que afirmen que no podran fer front a la mensualitat per la crisi del coronavirus. Diuen que el Govern espanyol ha ignorat reiteradament la seva petició de suspendre el pagament dels lloguers mentre estigui en vigor l’alerta sanitària.

09:08
   

Oriol Mitjà diu que la corba de Catalunya perd pendent respecte a la d’Espanya i que baixaran els casos aquesta setmana

Oriol Mitjà, metge de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, ha assegurat que la corba de Catalunya perd pendent i s’està desviant lleugerament d’Espanya. Preveu que el nombre de casos començarà a baixar aquesta setmana, i que les UCI tindran oxigen en 10 dies. “Tot són molt bones notícies. Comencem a controlar una miqueta la transmissió, tot i que hi ha molts casos i molts de greus”, ha dit a Catalunya Ràdio. Ha indicat que només s’han detectat un 4 % dels contagis, cosa que vol dir que hi ha uns 350.000 positius a Catalunya.

08:56
   

Sessions per fer exercici a casa

A partir d’aquest dilluns betevé emetrà cada dia a les 10 h sessions dirigides d’activitat física per promoure la pràctica esportiva a casa durant el confinament pel coronavirus. Les sessions, que es podran veure de dilluns a diumenge, estaran adreçades especialment a la gent gran i a un públic familiar, amb exercicis que es poden fer a casa amb el suport de material domèstic.

08:47
   

35 detinguts a Catalunya per saltar-se l’estat d’alarma

En les darreres hores (fins diumenge al migdia) els Mossos d’Esquadra han detingut 35 persones i n’han denunciat més de 2.300 per haver-se saltat les restriccions imposades per fer front a l’expansió del coronavirus. El conseller Miquel Buch afirma que es tracta de persones “que incomplien la normativa” i que, per tant, estaven posant en risc “tant la seva salut com la de la resta de ciutadans”.

08:41
   

Quins són els treballadors dels serveis essencials?

A partir d’aquest dilluns els dels serveis essencials seran els únics treballadors que podran anar a la feina. Es tracta bàsicament de: professionals sanitaris, treballadors de centres socials i residències de gent gran, personal de botigues d’alimentació i de farmàcia, bombers i cossos de seguretat o mitjans de comunicació. Pots consultar aquí el llistat complet.

08:35
   

Més de mig miler de treballadors afectats per ERTO

El nombre d’expedients de regulació temporal d’ocupació a Catalunya continua creixent i ja són 518.235 els treballadors afectats per aquesta mesura, segons les darreres dades que ha fet públiques el Departament de Treball. La majoria d’ERTO es concentren a la demarcació de Barcelona, on n’hi ha més de 48.000 i prop de 406.000 treballadors que es quedaran temporalment sense feina per la crisi del coronavirus

08:28
   

Ajustos al transport públic

Aquest dilluns el transport públic aplica nous ajustos per minimitzar els recursos que dedica a la prestació del servei. La nova planificació es basa en la reducció de fins al 90 % de desplaçaments en la majoria de transports. Es manté la reducció de l’oferta d’entre el 33 % i el 67 %, amb ajustos variables segons la franja horària (hores punta) i respectant el límit d’un terç de l’ocupació màxima. En el metro i l’autobús, les freqüències seran les mateixes, amb una oferta del 57-60 % que pot variar en les hores punta en el cas del metro i del 40-45% en el cas dels busos.

08:22
   

Compareixences d’aquest dilluns

Comença la tercera setmana amb les mesures del decret d’estat d’alarma en vigor. Aquest dilluns a les 11.30 h està prevista la compareixença del Comitè Tècnic de Seguiment del Coronavirus a Espanya, encapçalada pel director d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, per actualitzar les darreres dades. Cap a les 13 h compareixerà el govern català: Meritxell Budó; el conseller d’Interior, Miquel Buch, i la titular de Salut, Alba Vergés.

08:08
   

Primer dia laborable de confinament total

Aquest dilluns és el primer dia laborable des que el Govern espanyol va endurir les mesures de confinament. A partir d’ara només podran anar a treballar els treballadors dels serveis essencials, i la resta s’han quedar a casa. Això sí, el Govern ha establert una moratòria d’un dia per al confinament total per als casos en què resulti “impossible” interrompre “immediatament” l’activitat i es pugui fer gradualment. Segons el BOE, publicat a les 23.35 hores de diumenge, les persones de serveis no essencials podran fer tasques “imprescindibles” durant el dilluns 30 de març per evitar que l’aturada “no perjudiqui de manera irremeiable o desproporcionada la represa de l’activitat empresarial”. Dimarts, però, s’hauran d’aturar.

21:27
   

El trànsit de l’àrea metropolitana de Barcelona puja un 16,3 % en comparació amb diumenge passat

L’augment del trànsit s’ha constatat en sentit sortida en comparació amb diumenge de la setmana passada, quan ja hi havia confinament. També s’ha produït un augment del 15,9 % en direcció entrada. Tot i això, en relació amb un diumenge normal sense confinament, han circulat un 90,2 % menys de vehicles de sortida i un 90,4 % d’entrada.

20:56
   

487 persones grans de residències han donat positiu per coronavirus

Aquestes persones estan aïllades, estan sent tractades i la seva atenció segueix els protocols marcats pel Departament de Salut. També s’ha confirmat són 119 les residències amb persones diagnosticades de coronavirus SARS-CoV-2. El sistema català està format per 1.073 residències de gent gran.

Són dades que ha fet públiques el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a partir de la informació dels centres residencials de la xarxa pública del país (públics i privats).

20:32
   

Mor l’actor de doblatge Salvador Vives a causa del coronavirus

L’actor català de doblatge Salvador Vives va morir aquest dissabte al matí a l’Hospital Clínic de Barcelona a causa del coronavirus. Nascut al Poble-sec el 1942, va entrar a l’Institut del Teatre amb quinze anys i va participar en obres de teatre, com ‘Dangerous corner’. A partir dels anys 70 es va centrar en el doblatge, substituint veus com la de Jeremy Irons a ‘El mercader de Venècia’, Liam Neeson a ‘Batman Begins’, Michael Madsen a ‘Kill Bill: Volum 1’ i ‘Kill Bill: Volum 2’ o Rupert Everett a ‘La boda de meu millor amic’.

20:04
   

L’hospital satèl·lit de Sant Pau, dijous

Segons ha avançat Xavier Borràs, director mèdic de l’Hospital de Sant Pau, en una entrevista al ‘btvnotícies vespre’, aquest proper dijous al matí podria entrar en funcionament l’hospital satèl·lit del centre, ubicat al CEM Guinardó

Serà més petit que el de la Vall d’Hebron -que ha entrat en funcionament avui– i tindrà capacitat per a 90 pacients.

20:00
   

Foment respon a l’enduriment del confinament

La patronal catalana, Foment del Treball, reclama mesures fiscals perquè les empreses tinguin liquiditat durant aquests 14 dies en què els treballadors no essencials estan obligats a quedar-se a casa. Així insisteix un cop més la suspensió del pagament de l’IVA, l’IRPF, l’Impost de Societats i les cotitzacions socials

A més, Foment proposa que l’Estat assumeixi el 75 % dels costos laborals del permís retribuït recuperable si les empreses no tenen liquiditat.

19:50
   

Dol a la UPC per la mort del filòsof Arnau Puig

La Universitat Politècnica de Catalunya està de dol per la mort del filòsof i professor d’Estètica a l’ETSAB, Arnau Puig, als 94 anys

Puig va decidir donar el seu fons bibliogràfic i artístic a la UPC. Està format per llibres, el seu arxiu personal de documents i conferències i també la seva col·lecció particular d’art.

19:39
   

Calen professionals a l’Hospital de Sant Pau

Crida perquè professionals sanitaris se sumin a l’equip mèdic de l’Hospital de Sant Pau. El centre necessita una vintena de metges i infermers i també zeladors. Es pot enviar el currículum a l’adreça: dir-rrhh@santpau.cat

L’alcaldessa Colau s’ha fet ressò de la crida a través d’una piulada a Twitter.

19:28
   

Les xifres de la comunicació de crisi de La Moncloa

El Govern espanyol fa balanç de la comunicació feta des de La Moncloa entre el 12 de març i fins aquest diumenge per informar de la crisi del coronavirus

Ha fet 40 rodes de premsa/compareixences i el presidents i membres del Govern han respost 390 torns de preguntes.

19:19
   

L’oferta del transport públic de Barcelona continua adaptant-se

En la majoria de mitjans de transport de l’àrea de Barcelona s’ha constatat una davallada del 90 % del nivell de passatge i per això, la mobilitat manté els canvis per adaptar-se a la nova situació de confinament. 

Per exemple, en el cas del metro l’oferta global es manté al voltant del 60 % i la del bus entre el 40 i 45 %. El Departament de Territori n’ha donat tots els detalls en aquest comunicat.

19:00
   

L’arribada del material sanitari

Salut fa balanç de la quantitat de material sanitari per protegir els professionals bolcats en la lluita contra el coronavirus. Aquest cap de setmana, per exemple, han arribat a Catalunya més d’un milió de mascaretes

Tot l’equipament sanitari d’aquest cap de setmana és el primer enviament que arriba i suposa només un 10 % de tota la compra feta per la Generalitat.

18:43
   

Tercer dia consecutiu amb rècord de morts a Espanya

La setmana es tanca amb una nova xifra rècord de morts a tot l’estat. Aquestes últimes 24 hores, han mort 838 persones per coronavirus i els contagiats s’enfilen fins als 78.797. Els responsables sanitaris han repetit de nou que Espanya s’apropa al pic de l’onada de contagis. 

Aquest vespre, el Departament de Salut actualitzarà -com sempre- les dades catalanes. Repassa en aquest gràfic totes les dades de la covid-19.

18:36
   

Els sindicats volen els treballadors protegits

En un comunicat conjunt, els sindicats Comissions Obreres i UGT reclamen que tots els treballadors que mantinguin l’activitat facin la seva feina amb equips i mesures de protecció

Tots dos sindicats, recorden que empresaris i administracions estan obligats a garantir-ho per protegir la seva seguretat i salut.

18:16
   

Estafa a través de correus electrònics d’una falsa oficina de correus

No et refiïs de correus sospitosos. És la consigna que s’ha de tenir present durant tot el confinament i que, de nou, han repetit els responsables de la Policia Nacional. El cos ha detectat una estafa en què es feia pensar al destinatari que estava a punt de rebre un paquet a través d’una oficina de correus oficial.

T’expliquem com ho feien.

18:07
   

Els economistes demanen afavorir el teletreball aquestes dues setmanes

El Consell General d’Economistes d’Espanya demana que el decret que reguli el permís retribuït recuperable “afavoreixi el teletreball”.

El seu president, Valentín Pich, assegura que “s’ha d’intentar mantenir la major activitat econòmica possible i el teletreball pot ajudar sense cap conseqüència per a la transmissió de la covid-19”.

17:53
   

Es dupliquen els ERTO en la segona setmana d’estat d’alarma

Tot i que la setmana ha començat amb 244.260 treballadors afectats per un expedient de regulació temporal d’ocupació, la xifra s’ha més que doblat: segons dades del Departament de Treball ja en són més de 518.000 els empleats sota un ERTO.

En 24 hores, 1.300 empreses s’han acollit a aquest instrument i el balanç total és de 67.166 companyies que n’han impulsat. La majoria -48.260- es concentren a la demarcació de Barcelona.

17:39
   

Madrid, de dol oficial pel coronavirus

A partir de demà, la Comunitat de Madrid estarà de dol oficial per les víctimes del coronavirus, que a la regió ja superen les 3.000. Així ho ha anunciat la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, en la videoconferència entre Pedro Sánchez i els presidents autonòmics.

Les banderes onejaran a mig pal fins a nova ordre i cada dia es farà un minut de silenci a les 12 h.

17:29
   

Que tothom es mogui dins de casa durant el confinament

Durant aquests dies, és clau mantenir una rutina de pràctica esportiva diària i per això, l’Ajuntament posa en marxa una campanya de promoció d’esport ciutadà. 

D’entre les iniciatives, la més cridanera, és la sessió de fitnes als balcons de la ciutat per al 12 d’abril a les 12 h. Aquí te’n donem tots els detalls i t’expliquem altres iniciatives esportives.

17:24
   

Quins treballadors podran tenir el permís retribuït recuperable?

Avui s’han conegut més detalls sobre els treballadors que a partir de demà, i fins al 9 d’abril inclòs, podran tenir el permís retribuït recuperable anunciat pel Govern espanyol. 

Aquí te’n donem tots els detalls, però t’avancem que en queden exclosos els treballadors que facin teletreball, els afectats per un ERTO, en incapacitat temporal o amb permisos de maternitat.

17:16
   

El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, sobre la mesura de Sánchez

El Col·legi de l’Advocacia demana que la tasca dels advocats sigui considerada essencial durant aquests 15 dies en què els treballadors dels serveis no essencials s’hauran de quedar a casa. 

Ressalten que desenvolupen una tasca clau per garantir els drets humans i de ciutadania i que la Constitució atribueix a l’advocacia l’exercici d’un dret fonamental.

16:57
   

Vols fer esport amb betevé?

Mantenir-se actiu durant el confinament decretat amb l’estat d’alarma és clau i a partir de demà, dilluns, a betevé t’ho posem una mica més fàcil. Gràcies a la col·laboració amb l’Ajuntament, podràs veure cada dia de dilluns a diumenge, a les 10 h, activitats dirigides per a tot tipus d’usuari però, especialment, per a gent gran i un públic familiar. 

Els encarregats de fer-te moure serà personal tècnic dels centres esportius municipals que han gravat vídeos a casa seva.

sessions dirigides betevé

16:44
   

El coronavirus i l’embaràs

De les diferents situacions viscudes durant la crisi del coronavirus, una de les més sensibles és la de les dones embarassades. Ara els centres d’atenció primària estan limitant les visites de seguiment tant als CAP com als hospitals. 

Només s’estan programants les que són imprescindibles -com l’ecografia morfològica del segon trimestre- i es demana, a les dones que, en la mesura del possible, hi vagin soles.

15:56
   

Missatge d’ànims i confiança al professional sanitari

La roda de premsa de María Jesús Montero i Yolanda Díaz, ha acabat amb un missatge d’ànim i suport al professional sanitari, clau en la lluita en la crisi del coronavirus.

La ministra d’Hisenda i portaveu de l’executiu espanyol, María Jesús Montero, ha afegit que els ciutadans “ho estan fent bé, que el confinament està funcionant i es demostra amb la baixada de la mobilitat”. Ara només cal “un pas endavant” i que tot el que “no és essencial es quedi a casa”, ha afegit.

15:50
   

La mesura excepcional del Govern no afecta el teletreball

La ministra de Treball aclareix que les persones que estiguin fent teletreball durant l’estat d’alarma poden continuar-ho fent tot i l’anunci d’aturar tota activitat econòmica no essencial durant 15 dies. 

Yolanda Díaz ha dit que aquestes persones “no han d’acollir-se al permís retribuït recuperable”.

15:47
   

Acaba la roda de premsa del govern

Finalitza la tradicional compareixença a tres veus del govern de la Generalitat de la consellera de la Presidència, Meritxell Budó; el conseller d’Interior, Miquel Buch, i la consellera de Salut, Alba Vergés.

15:38
   

Catalunya no està al límit pel que fa a les UCI

La consellera de Salut, Alba Vergés, assegura que Catalunya no és una de les sis comunitats autònomes que estan al límit pel que fa les UCI. Aquest migdia, el Comitè Tècnic de Seguiment del Coronavirus, ha donat aquesta informació en roda de premsa.

Vergés ha detallat que en tot el país hi ha més de 1.700 llits de crítics, “la major part ocupats per pacients amb la covid-19”.

15:34
   

La protecció dels ciutadans

“Cal que la gent pugui cuidar la seva salut i, per tant, quedar-se a casa i, alhora, cuidar les famílies i per tant, tenir ingressos garantits”, ha dit la portaveu del govern, Meritxell Budó. 

A més, celebra i s’alegra de la mesura anunciar ahir per Pedro Sánchez d’aturar tota activitat econòmica no essencial, tot i que Budó lamenta que “arriba 15 dies tard”.

15:28
   

Sobre la videoconferència amb els presidents

La portaveu del govern, Meritxell Budó, explica els missatges del president català en la videoconferència amb els presidents. Torra ha demanat reforçar el sistema sanitari i també “mesures econòmiques i socials per a treballadors i empreses”.

15:22
   

Hospital de campanya també, al Vallès Occidental

La consellera de Salut, Alba Vergés, acaba d’anunciar que també s’instal·larà un hospital de campanya per atendre els ciutadans del Vallès Occidental. Tindrà capacitat per a 250 llits. A Barcelona, s’ubicarà al recinte firal de la Gran Via.

A més, Vergés ha detallat l’esforç d’ampliació fet a l’hospital Parc Taulí de Sabadell. S’hi han sumat 50 llits convencionals i 90 de crítics i semicrítics. A més, la setmana vinent se n’afegiran 223 més per a les unitats de pacients més greus.

15:16
   

Dades del Departament d’Interior

Fins a les 12 h, pel túnel del Cadí només havien passat 65 vehicles quan l’habitual és que ho facin 3.000. 

Durant les últimes 24 hores, els Mossos han identificat 9.600 persones, n’han detingut 35 i han aixecat 2.342 actes de denúncia contra persones. “Són locals i persones que posen en risc la ciutadania”, ha dit Miquel Buch, conseller d’Interior.

15:12
   

Sobre l’adquisició de material sanitari

Montero ha assegurat que la feina dels últims dies per adquirir material sanitari comença a donar fruits i ha anunciat que entre aquest cap de setmana i al llarg de la setmana, es rebrà material per valor de 628 milions d’euros

La ministra portaveu ha “agraït el govern xinès perquè aquest material” pugui arribar a casa nostra.

15:03
   

Detalls sobre el permís retribuït recuperable

La ministra d’Hisenda i portaveu de l’executiu espanyol, María Jesús Montero, ha explicat que aquest permís no afectarà les persones que estiguin fent teletreball, o sota un ERTO, en incapacitat temporal o amb permisos de maternitat. També, evidentment, en queden fora els treballadors de serveis essencials. 

El decret vol aconseguir “avançar la Setmana Santa” i que el comportament d’aquests dies simulin ser “un cap de setmana”, ha afegit Montero.

14:55
   

Comença la roda de premsa posterior al consell de ministres extraordinari

Engeguen les explicacions del Govern després del consell de ministres extraordinari en què s’ha aprovat aturar tota activitat no essencial durant dues setmanes per frenar els contagis per la pandèmia. Inclourà el període de dilluns, 30 març, al dijous 9 abril, tots dos inclosos.

La ministra d’Hisenda i portaveu de l’executiu espanyol, María Jesús Montero, en dona les explicacions.

14:47
   

Nova col·laboració d’Apartur

La patronal dels apartaments turístics torna a allargar la mà per ajudar en la crisi pel coronavirus. Per això, ara, cedeix 170 pisos -350 habitacions- per allotjar-hi personal sanitari dels hospitals de Barcelona. Tots estan a prop dels centres de referència: Clínic, del Mar, Sant Pau i Vall d’Hebron. 

Enrique Alcántara, president d’Apartur, considera que és el seu “gra de sorra per frenar la cadena de contagi de la covid-19”.

14:40
   

“Improvisat, poc responsable i sense sensibilitat empresarial”, la resposta de PIMEC

A la patronal de la petita i mitjana empresa no li ha agradat l’anunci del president d’aturar tota activitat econòmica no essencial i d’oferir un permís retribuït recuperable per als treballadors. PIMEC considera que amb aquest tipus de mesura “no ens en sortirem bé de la crisi i condicionarem de manera preocupant el futur econòmic”

PIMEC alerta a més en el comunicat de la situació de fallida en què es trobaran moltes empreses.

14:28
   

Material per a les residències de gent gran

Després de les crítiques de l’alcaldessa Colau i de la reclamació d’un pla d’actuació integral per dotar de “musculatura” les residències per combatre el coronavirus, avui el Departament de Treball i Afers Socials anuncia l’arribada de material sanitari per a aquests equipaments.

Ja té i està repartint 310.000 mascaretes, 200.000 guants, 32.000 bates i 10.000 ulleres per a les residències.

14:19
   

El pavelló de salut Vall d’Hebron ja tracta els primers pacients

El CEM Olímpics Vall d’Hebron, convertit ara en un “hospital satèl·lit” per al Vall d’Hebron, ja ha rebut els primers 22 pacients contagiats amb coronavirus. Aquesta instal·lació tindrà capacitat per acollir fins a 132 persones. L’Hospital del Mar, el de Sant Pau i el Clínic també s’ampliaran amb els seus hospitals de campanya respectius. 

La intenció és acollir 600 pacients i destensionar la pressió que viuen els centres sanitaris.

14:10
   

Professionals sanitaris migrants s’ofereixen per ajudar

Una seixantena de professionals de l’àmbit sanitari que són migrants s’han ofert per treballar i ajudar a combatre la pandèmia del coronavirus

El problema és que molts no tenen permís de feina ni títol homologats i demanen una solució per poder-se sumar a l’equip sanitari català, clau per lluitar contra la covid-19.

13:56
   

Torra i la videoconferència amb els presidents

El president Quim Torra ha participat en la tercera videoconferència amb Pedro Sánchez i els presidents autonòmics des que va engegar la crisi de la covid-19. Segons una nota de Presidència, Torra ha reclamat al president del Govern espanyol un pla de mesures econòmiques i socials que doni seguretat i confiança a treballadors, empreses i autònoms.

“Cal fer-ho fàcil i fer-ho ja”, ha dit Torra. Torra vol que empreses i treballadors tinguin la seguretat que no s’hauran d’endeutar per fer front a la crisi.

13:51
   

S’investiga la mort de desenes de coloms a Barcelona

La Guàrdia Urbana està investigant què ha passat amb les desenes de coloms apareguts morts aquest dijous prop tant del Mercat del Ninot com de l’Hospital Clínic.

S’han recollit mostres per esbrinar si han estat enverinats. Aquí t’ho expliquem tot.coloms morts

13:33
   

Engega la videoconferència amb els presidents

Ja ha començat la tercera reunió entre el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i els presidents autonòmics per abordar les últimes novetats sobre el coronavirus a l’estat.  

Sánchez els traslladarà la decisió d’aturar tota activitat econòmica no essencial durant 15 dies, cosa que ja ha aplaudit el president de la Generalitat, Quim Torra.

13:27
   

A les 14.15 h parlarà el Govern espanyol

Un cop acabada la roda de premsa del Comitè Tècnic de Seguiment del Coronavirus, s’ha anunciat que la roda de premsa posterior al consell de ministres extraordinari serà a les 14.15 h.

13:22
   

Simón no detalla les autonomies amb les uci al límit

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, no ha volgut detallar quines són les sis autonomies que ja tenen les UCI al límit i les tres que s’hi aproximen. Simón prefereix que ho detallin les mateixes comunitats. 

“En tots els casos s’està treballant intensament perquè deixin d’estar al límit i, per tant, les xifres poden canviar en els propers dies”, ha afegit Simón.

13:13
   

Els contagis entre professionals sanitaris

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, reconeix de nou que la taxa de contagis entre professionals sanitaris és alta comparada amb altres països. 

Tot i així, considera que són casos “més lleus”, cosa que demostra el percentatge d’ingrés hospitalari, que en el seu cas se situa en el 8,8 %. En la resta de la població aquest percentatge puja al 42,5 %.

13:08
   

La situació de les unitats de cures intensives

L’objectiu clar del Govern espanyol és evitar el col·lapse de les UCI. “Ara mateix hi ha sis comunitats autònomes al límit de capacitat i tres més en què el nivell creix fins a apropar-se al límit”, ha precisat Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries.

“Si baixem el número de contagis, reduirem el risc de saturació” en aquest àmbit, ha afegit Simón.

13:01
   

La mobilitat durant el confinament

La mobilitat ha anat davallant conforme ha avançat el confinament decretat amb l’estat d’alarma fa 14 dies. Així ho corroboren les dades de María José Rallo, secretària general de Transports que comparen la primera i la segona setmana amb el decret.

Així, per exemple, el divendres 20 de març el nivell ús de Rodalies a Barcelona va ser del 10 %. En canvi, aquest divendres passat -dia 27 de març- l’ús va caure al 7 %.

12:55
   

Dades de la Policia Nacional

Les últimes hores, el cos ha detingut 61 persones per saltar-se les condicions de l’estat d’alarma, cosa que eleva fins a 760 les detencions des que es va aprovar el decret del Govern espanyol. Les sancions també han crescut. Les últimes 24 hores se n’han posat 4.683. El balanç total és de 57.497.

12:51
   

La Policia Nacional alerta de les notícies falses

José Ángel González, director operatiu de la Policia Nacional, adverteix la ciutadania d’un increment de les notícies falses sobre cures casolanes per no contagiar-se de la covid-19. “Desconfieu d’aquestes informacions, que només volen crear alarma social” ha afegit González.

A més, el cos avisa que poden tenir resultats nocius per al cos.

12:47
   

En marxa la roda de premsa del Comitè Tècnic

Comença la tradicional compareixença diària del Comitè Tècnic de Seguiment del Coronavirus. Com sempre, la cara visible n’és Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries.

11:57
   

Consell de ministres extraordinari per aprovar l’enduriment del confinament

Aquest diumenge al migdia La Moncloa ha acollit un consell de ministres extraordinari per videoconferència. En aquesta reunió s’ha aprovat el decret pel qual totes les persones que no desenvolupin activitats essencials s’hauran de confinar a casa del 30 de març al 9 d’abril.

11:48
   

Dades actualitzades del coronavirus a Espanya

Les dades actualitzades a Espanya de la pandèmia del coronavirus registren 78.797 contagis, 6.528 morts i 14.709 persones donades d’alta.

11:44
   

 

Oriol Mitjà fa un assaig clínic sobre el coronavirus amb pacients d’una residència de gent gran del Maresme

L’epidemiòleg Oriol Mitjà i l’equip de Bonaventura Clotet han començat un assaig clínic a la residència Nostra Senyora del Remei d’Arenys de Munt. L’equip va visitar el centre aquest divendres per recollir mostres dels usuaris i repartir fàrmacs. Si es verifica la validesa del tractament, s’obrirà una via addicional per al control de l’epidèmia al món.

11:32
   

Els Mossos alerten d’un augment del cibercrim aprofitant el teletreball

La policia ha alertat aquest diumenge sobre l’increment del cibercrim aprofitant el teletreball i la cerca d’informació sobre el coronavirus. Els Mossos afirmen haver detectat campanyes actives per segrestar dades a canvi d’un rescat econòmic així com estafes fent-se passar per empreses, bancs o organitzacions per aconseguir dades o informació confidencial. 

Recomanen incrementar les mesures de seguretat i desconfiar dels correus electrònics i missatges de mòbil

11:24
   

José Luis Ábalos: “Si no es redueix la mobilitat, és possible que col·lapsem el sistema sanitari”

El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha assegurat aquest diumenge que el sistema sanitari, i especialment les unitats de cures intensives (UCI), podrien col·lapsar-se si no es prenen mesures que redueixin la mobilitat. Ábalos ha dit que cal que el trànsit de vehicles particulars es redueixi al del cap de setmana, que en el sector ferroviari i aeri s’ha reduït un 90 %.

11:14
   

Alba Vergés afirma que hi podria haver 300.000 catalans amb coronavirus

La consellera de Salut ha assegurat aquest diumenge que només s’han detectat entre un 3 % i un 4 % dels casos. Vergés, basant-se en un informe de la Generalitat, ha afirmat que això pot ser positiu perquè modifica les taxes de letalitat del virus. La representant de Salut assegura que el sistema sanitari estarà tensionat durant moltes setmanes quan baixi la corba del coronavirus.

11:03
   

Quim Torra demanarà una renda bàsica universal i liquiditat per a empreses a la conferència de presidents autonòmics

La portaveu del govern, Meritxell Budó, ha assegurat aquest diumenge que Torra acudirà a la videoconferència de presidents autonòmics amb “propostes constructives”. En concret, el president de la Generalitat demanarà una renda universal “per a qui ho necessiti” i “més accés a crèdit i liquiditat per a empreses i autònoms”. Budó diu ser partidària de suspendre el pagament d’”impostos, de lloguers i de subministraments” a les pimes.

10:58
   

La demanda a Rodalies es redueix de mitjana pràcticament en un 95 % el cap de setmana

El servei de Rodalies va tenir, segons Renfe, una davallada de la demanda del 94,05 % dissabte i un 95,3 % a primera hora d’aquest diumenge.

10:51
   

El trànsit de l’àrea metropolitana baixa fins a un 7 % respecte a diumenge passat

Segons el Servei Català de Trànsit, el trànsit de l’àrea metropolitana de Barcelona s’ha reduït en un 7 % respecte a fa una setmana, quan ja hi havia confinament. A més, la circulació de sortida ha baixat un 6,9 % i, la d’entrada, un 5,6 %. En general, la reducció és del 84,2 % de sortida i del 77,5 % d’entrada si es compara amb un diumenge normal.

10:45
   

La FAVB demana que els barris més afectats pel coronavirus rebin assistència prioritària

La Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona confirma, a través del mapa publicat per Salut, que Nou Barris i altres barriades obreres de la ciutat estan més afectades per la crisi sanitària. La FAVB reitera novament que les desigualtats de renda estan directament relacionades amb la qualitat de salut. Per això demanen més dotació de personal i de materials adequats de forma immediata.

10:35
   

Els serveis essencials a Barcelona i a Catalunya

El Govern espanyol aprova aquest diumenge en un consell de ministres extraordinari que les persones que no desenvolupin serveis essencials s’hauran de quedar a casa. Ho són, tot i que poden canviar segons el que fixi el BOE, els següents:

 1. Emergències i cossos de seguretat
 2. Farmàcies, centres sanitaris i atenció mèdica
 3. Electricitat, aigua, combustible i gas
 4. Telecomunicacions i mitjans de comunicació
 5. Alimentació, empreses i centres de producció, agricultura, pesca, distribució i granges
 6. Recollida de residus
 7. Transport públic (amb restriccions)
10:06
   

El 32 % dels treballadors i treballadores ocupen activitats considerades no essencials, segons la UGT

El sindicat creu que la mesura del Govern espanyol de confinar els treballadors no essencials podria afectar més d’1.116.000 persones. El càlcul està fet segons el sindicat amb els serveis que aquests dissabte són considerats no essencials i faltarà concretar quines seran finalment quan es publiqui el decret al BOE.

09:57
   

CCOO de Catalunya dona suport a les noves restriccions sobre el treball del Govern espanyol

El sindicat creu que la màxima prioritat és fer front a l’emergència sanitària i reclama mesures de protecció per a totes les persones que han de seguir treballant en els serveis essencials. CCOO valora que el Govern aprovi un permís retribuït per a aquest període i assegura que s’organitzarà per negociar la recuperació d’aquests dies en què no s’ha treballat.

09:51
   

La Cecot valora positivament la mesura del Govern espanyol perquè traurà pressió a les empreses

La confederació empresarial catalana aplaudeix el confinament dels treballadors d’activitats no essencials decretat pel Govern espanyol, tot i considerar que “arriba 15 dies tard”. La patronal creu que traurà pressió a les empreses, alliberarà recursos de l’estat i reduirà el deute públic.

09:46
   

29 de març, dia Mundial del piano

Aquest diumenge se celebra el dia Mundial del piano. La data coincideix amb el 88è dia de l’any, el mateix número de tecles que té aquest instrument. El Palau de la Música tenia previst celebrar les semifinals del concurs Maria Canals. La crisi del coronavirus ha fet que posposi la data fins a l’última quinzena de juliol.

09:29
   

“BCN es mou dins de casa”, una campanya per promoure l’esport al domicili

Conscient de la importància dels beneficis de l’esport per a la salut, l’Ajuntament engega una campanya per mantenir l’activitat dins de casa. El consistori ofereix recursos a través de betevé, Decidim.Barcelona, la Fundació Barcelona Olímpica, la xarxa de centres esportius municipals i els clubs i les entitats esportives de la ciutat.

09:15
   

La xifra de víctimes a la conca d’Òdena s’eleva a 61

El Departament de Salut ha confirmat aquest dissabte quatre morts més per coronavirus al brot d’Igualada. Aquestes defuncions eleven a 61 la xifra de víctimes a la conca d’Òdena. A més, s’han registrat 25 positius més en les darreres hores, que sumen un total de 533 casos. D’aquests, 152 són professionals sanitaris.

08:51
   

Menys participació dels diputats catalans al Congrés

El confinament decretat durant la crisi de la covid-19 ha fet que la major part dels electes de la cambra baixa treballin des de casa. El PSC, JxC, En Comú Podem, Cs o Vox no assisteixen a la cambra o bé ho fan amb els diputats “imprescindibles”. ERC i el PP en canvi, compten amb la presència física del seu portaveu.

08:42
   

Caldrà pagar les quotes als gimnasos després del confinament?

El tancament dels gimnasos arran del confinament decretat per la crisi del coronavirus ha provocat dubtes sobre el pagament de les quotes. Els centres esportius municipals (CEM) han acordat que se suspenguin, però establiments com el DIR han proposat mantenir-ne intacte l’import. L’Agència Catalana del Consum recorda que el consumidor té dret a reclamar el retorn de la quota durant el temps que el centre hagi estat tancat. També apel·la a buscar solucions que satisfacin les dues parts.

08:32
   

Creix l’interès per parir a casa pel coronavirus

La pandèmia per coronavirus ha obligat a suspendre moltes visites de seguiment de l’embaràs als centres d’atenció primària (CAP) i als hospitals. A banda, els hospitals escurcen al màxim l’estada de la mare i el nounat al centre. L’Associació Catalana de Llevadores asseguren que creix l’interès per parir a casa. Des de l’ACL creuen que “aquests parts han de ser per desig i convenciment i no un producte de la por”.

08:25
   

Els experts recomanen no menjar més durant el confinament

L’avorriment, l’angoixa o la preocupació per la situació de l’estat d’alarma per coronavirus poden motivar més visites a la nevera. Això i la disminució de l’exercici físic poden tenir conseqüències per ala salut. Els especialistes recomanen regular-se i intentar menjar racions més petites. També recomanen la ingesta de vitamina D i antioxidants.

08:18
   

Consell de ministres extraordinari

Aquest diumenge, a les 10 h, hi ha previst un consell de ministres extraordinari en què es donarà llum verda al confinament total anunciat pel president Pedro Sánchez. Al migdia farà una videoconferència amb els presidents de les comunitats autònome

21:42
   

31 CAP obriran també dissabtes i diumenges

31 centres d’atenció primària de Barcelona obriran portes els caps de setmana per descongestionar les urgències dels hospitals.

La resta dels CAP que no obrin portes oferiran atenció telemàtica per programar visites i desviar trucades als centres oberts.

21:28
   

Quim Torra celebra el “confinament total” anunciat per Sánchez

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha valorat molt positivament l’enduriment del confinament anunciat pel cap de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez.

Torra espera que aquest “confinament total” vingui acompanyat d’unes mesures econòmiques ambicioses perquè treballadors, autònoms i empreses “no quedin fora de joc”.

20:47
   

Una residència de gent gran de Sant Andreu registra 20 morts en dues setmanes

La residència de gent gran de Barcelona que més està patint “l’embat del coronavirus” és, segons l’Ajuntament, és la Fundació Casa Asil de Sant Andreu del Palomar.

En les darreres setmanes hi han mort una vintena d’ancians, la majoria per la covid-19. Aquest dissabte els Bombers de la ciutat hi han fet tasques de desinfecció.

19:07
   

Hi haurà un permís retributiu recuperable per als treballadors d’activitats no essencials

Pedro Sánchez ha explicat també en la seva compareixença des de La Moncloa, que tots aquests treballadors d’activitats no essencials que no puguin treballar rebran un permís retributiu des del 30 de març fins al 9 d’abril. Els treballadors continuaran rebent els salaris mentre estiguin a casa, i quan puguin tornar a treballar, recuperaran progressivament les hores de feina.

19:00
   

Els treballadors d’activitats no essencials s’hauran de quedar a casa a partir de demà

Pedro Sánchez ha explicat en la seva compareixença que tots aquells treballadors d’activitats no essencials s’hauran de quedar a casa confinats. Aquesta, ha explicat Sánchez, és una mesura que s’aprovarà i entrarà en vigor demà mateix, diumenge, 29 de març.

18:55
   

Pedro Sánchez: “Europa és lenta, però segura”

Pedro Sánchez ha explicat en una compareixença des de La Moncloa aquest dissabte, que Europa és un mecanisme lent però que “és el més robust del món”. Sánchez ha remarcat que el virus “ens afecta a tots”, i ha declarat que “ara és el moment de la Unió Europea.” 

18:30
   

L’Estat amplia les mesures per facilitar el transport de mercaderies per carretera

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha decidit flexibilitzar els temps de conducció i descans dels transportistes i la possibilitat que facin el descans setmanal en el vehicle mentre duri l’actual estat d’alarma.

17:58
   

La Cambra de Barcelona fa una crida a indústries que puguin fabricar concentradors d’oxigen

La Cambra de Barcelona ha fet una crida a totes les indústries que puguin fabricar concentradors d’oxigen perquè s’hi posin en contacte per poder fer front al coronavirus.

17:32
   

El ministeri d’Interior reparteix 1.125.000 mascaretes a Policia Nacional, Guàrdia Civil i Institucions Penitenciàries

El ministeri de l’Interior ha començat a repartir 1.125.000 mascaretes a la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i Institucions Penitenciàries per prevenir el coronavirus. Aquest dissabte al matí ja s’ha rebut i distribuït dos lots de 175.000 en total, mentre que a la tarda es preveu que arribin 950.000 mascaretes per avió a l’Aeroport de Barcelona, que seran repartides a l’Estat

17:01
   

Les empreses que s’acullen a un ERTO a Catalunya pugen a 7.000 en un dia

Catalunya manté la tendència a l’alça i ja té prop de 509.000 treballadors afectats per un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO), 50.000 més que aquest divendres, segons les últimes dades del Departament de Treball.

16:24
   

La novena edició del festival Mixtur, ajornat

El festival Mixtur de Músiques d’exploració i Creació Interdisciplinària, que enguany celebra la novena edició, s’havia de celebrar a Barcelona entre el 16 i el 26 d’abril. Amb la crisi del coronavirus els organitzadors han decidit ajornar-lo fins al mes de setembre. El programa inicial preveia un total de quinze concerts, quatre instal·lacions sonores, vuit conferències, tres taules rodones i quatre tallers de reconeguts artistes actuals.

16:21
   

Els Bombers de Barcelona comencen a desinfectar residències

Els Bombers de Barcelona han començat aquest dissabte tasques de desinfecció en residències de la ciutat. A més, han redistribuït els usuaris de les residències en funció de si pateixen, o no, símptomes de coronavirus. 

15:25
   

La setmana vinent s’obrirà l’hospital temporal Fira Salut

Alba Vergés, consellera de Salut, ha explicat en la roda de premsa de la Generalitat d’aquest dissabte, que s’obrirà una nova zona hospitalària temporal, Fira Salut. El centre prestarà atenció 24 hores al dia i disposarà d’un espai de la Fira de Barcelona, que “si es donés el cas, serià ampliable”. S’obrirà amb 300 llits, però es podrà ampliar  fins als 2.000 llits, ha dit Vergés.

15:18
   

Aquesta tarda arribarà a Barcelona un avió amb 130.000 mascaretes, 10.000 ulleres i 10.000 bates

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha explicat en la roda de premsa diària de la Generalitat que durant la tarda de dissabte, arribarà un avió carregat amb 130.000 mascaretes, 10.000 ulleres i 10.000 bates. Budó ha refermat que aquest material ha estat “gràcies a la cooperació de la comunitat xinesa de Catalunya”, que ha facilitat a la Generalitat tots els contactes i ajudes per aconseguir tot aquest material. 

15:11
   

La Generalitat ordena un avançament del 50% dels fons de cooperació de Catalunya

Meritxell Budó, consellera de la Presidència, ha explicat en la roda de premsa diària de la Generalitat d’aquest dissabte, que els tràmits per ordenar l’avançament del 50 % dels fons de cooperació de Catalunya ja estan en marxa. L’objectiu, tal com ha explicat, és reforçar la liquiditat pressupostària dels Ajuntaments perquè puguin fer front amb tranquil·litat a les mesures que adoptin per frenar l’impacte del coronavirus.

14:58
   

Fernando Simón: “Estem arribant al pic, la situació s’estabilitza”

Durant la roda de premsa dels responsables de tècnics de salut d’aquest dissabte, Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, ha decretat que tot i que no hi ha xifres, “s’està arribant al pic” i que, fins i tot, en algunes zones del país ja s’hi ha arribat. En aquest sentit, ha explicat que la situació de contenció de la covid-19 comença a “estabilitzar-se”.

14:46
   

Els Mossos immobilitzen més de 1.600 litres d’un fals gel hidroalcohòlic

Agents de la Divisió d’investigació Criminal dels Mossos han immobilitzat 1.681 litres d’un producte de neteja que s’estava venent com a gel hidroalcohòlic higienitzant i que presentava un etiquetatge contradictori. Els agents es van desplaçar fins a les instal·lacions de l’empresa, ubicada a Rubí, on se’ls va notificar el requeriment per aturar la fabricació del producte i es va immobilitzar tot l’estoc que hi havia al magatzem

14:24
   

Aquest cap de setmana es distribuiran més de 2 milions de mascaretes a Espanya

Durant la roda de premsa de responsables tècnics d’aquest dissabte, Patricia Lacruz, directora de Cartera i Farmàcia, ha anunciat que durant aquest cap de setmana es distribuiran a Espanya gairebé 1 milió i mig de mascaretes per a pacients i 900.000 per a professionals. 

14:12
   

L’inici de la temporada de platges a Barcelona es retardarà

La prohibició d’accedir al litoral de Barcelona per la situació d’estat d’alarma segueix vigent, però les conseqüències de la covid-19 aniran més enllà: l’Ajuntament ha anunciat que la posada en marxa de la temporada mitjana de bany que, tradicionalment comença als voltants de Setmana Santa, quedarà ajornada fins a nou avís.

14:09
   

Igualada ultima l’hospital de campanya amb la previsió que la setmana que ve s’arribi al “punt de tensió més alt”

Aquest dissabte han arribat 90 llits provinents d’hotels de Barcelona que serviran per atendre pacients lleus. També s’està adequant la zona dels vestuaris per fer-hi les dutxes i es desinfectarà tot l’equipament. En un principi, tindrà capacitat per a unes 90 persones, ampliable fins a 150. La previsió és que l’equipament estigui llest a partir de dilluns.

13:38
   

JxC demana a la Comissió Europea suspendre qualsevol activitat “no essencial”

Els eurodiputats de Junts per Catalunya han demanat a la Comissió Europea un pla de coordinació europeu per fer front a la crisi del coronavirus. Els diputats han reclamat la suspensió de qualsevol activitat no essencial com una “mesura clau” i han demanat indicacions sobre quan cal ordenar el confinament en un municipi, regió o estat. En matèria econòmica, han proposat l’establiment d’un paquet de mesures per garantir la continuïtat de les empreses “no essencials i el pagament de nòmines”.

13:26
   

200 controls dels Mossos durant aquest cap de setmana

Els Mossos d’Esquadra faran aquest cap de setmana fins a 200 controls arreu de les carreteres catalanes per evitar els desplaçaments a les segones residències.

13:22
   

Dissabte amb un 93 % menys de demanda a Renfe i un trànsit de vehicles sota mínims a l’àrea metropolitana

Renfe informa que la demanda ha caigut un 92,6 % respecte a un dissabte normal i el Servei Català de Trànsit apunta que en les 24 hores d’ahir, divendres 27 de març, només van circular un total de 242.774 vehicles en el primer anell de circumval·lació de Barcelona.

13:15
   

El Govern espanyol limita la durada màxima dels ERTO a l’estat d’alarma

El govern central estableix que tots els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) provocats per la crisi del coronavirus s’acabin un cop finalitzi l’estat d’alarma. La mesura s’inclou en el Reial decret llei de mesures complementàries en l’àmbit laboral.

12:57
   

Cerimònies telemàtiques des de casa per afrontar el dol durant el confinament per la covid-19

Per poder fer un bon acomiadament als éssers estimats que acaben de morir, el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya ha publicat una guia de recomanacions sobre com afrontar el dol durant la crisi sanitària actual. Entre d’altres, s’aconsella celebrar una cerimònia a casa en què que també puguin participar altres persones per via telemàtica, així com convocar una cerimònia quan hagi passat el confinament.

12:35
   

L’UPTA proposa a l’Estat rebaixar a la meitat els lloguers de locals comercials

La Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA) ha proposat al Govern Espanyol rebaixar a la meitat els lloguers dels locals comercials mentre duri l’estat d’alarma, perquè existeixi una distribució “equitativa” entre les parts dels “danys” provocats per força major.

12:23
   

Denunciat per sortit d’Andorra per una via forestal i intentar arribar a Barcelona

Els Mossos d’Esquadra han denunciat un home que havia sortit d’Andorra per una via forestal per entrar a Catalunya malgrat les restriccions de mobilitat pel coronavirus, amb l’objectiu de dirigir-se a Barcelona per veure la seva parella. L’home va ser ser sorprès per una patrulla dels Mossos d’Esquadra cap a les 14.45 hores d’ahir quan circulava per una de les pistes forestals que connecten Andorra amb la comarca lleidatana de l’Alt Urgell, sense haver de passar per la frontera.

12:13
   

El CGPJ manté la suspensió d’actuacions judicials no essencials

La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial ha acordat mantenir la suspensió de les actuacions judicials no essencials durant la pròrroga de l’estat d’alarma. L’ha decisió s’ha pres aquest dissabte després que el Butlletí Oficial de l’Estat publiqués la pròrroga de l’estat d’alarma decretat el passat 14 de març.

11:58
   

Dades actualitzades del coronavirus a Espanya

Les dades actualitzades a Espanya de la pandèmia del coronavirus registren 72.248 contagis, 5.690 morts i 12.285 persones donades d’alta

11:42
   

La Cambra de Comerç espanyola reclama a la Unió Europea mesures contundents per fer front a les conseqüències econòmiques de la pandèmia

El president de la Cambra de Comerç estatal ha reclamat a la Unió Europea respostes immediates per assumir les conseqüències econòmiques de la pandèmia del coronavirus. José Luis Bonet ha afirmat que el paraigua europeu és “fonamental” perquè el Govern espanyol pugui “emparar els ciutadans en situació de vulnerabilitat” i les empreses.

11:33
   

Administracions i entitats privades reforcen el seus serveis per a dones en situació de violència masclista durant la pandèmia

Ajuntament, Generalitat i Ministeri d’Igualtat reforcen aquests dies d’estat d’alarma els serveis per a dones en situació de violència masclista. Durant el confinament, aquestes dones poden veure augmentat el risc de patir agressions. Aquí pots consultar la llista de serveis

11:32
   

El Govern estudia pagar un subsidi directe als 10.000 treballadors de la Conca d’Òdena

La consellera d’Empresa i Coneixement ha anunciat aquest dissabte que el Govern es planteja subsidiar els 10.000 treballadors de la Conca d’Òdena atrapats pel confinament. Àngels Chacón ha reconegut que no estan protegits laboralment i que estan angoixats perquè “no tenen ingressos i venen pagaments”

11:08
   

El Primavera Sound se celebrarà el mes d’ agost

El vintè aniversari de l’edició barcelonina del Primavera Sound 2020 se celebrarà del 26 al 30 d’agost al Parc del Fòrum. Ho han comunicat els seus responsables, que han argumentat causes de força major. Les entrades ja adquirides seran vàlides per a les noves dates de celebració del festival.

11:05
   

Cauen els usuaris de Rodalies en un 92,6 %

Els usuaris de Rodalies han caigut aquest dissabte un 92,6 % comparat amb un dissabte abans de la pandèmia. Per primera vegada l’oferta de trens era d’un 50 %. Les línies R7, RG1 i RT1 ja no presten servei. Els dies laborables, l’oferta és del 66 %.

10:53
   

Arriben a l’estat prop d’1,2 milions de mascaretes

Aquest dissabte a la matinada ha arribat a l’aeroport de Barajas una comanda de prop d’1,2 milions de mascaretes per a personal sanitari(375.000 unitats), treballadors del transport (725.000 unitats) i policies (75.000 unitats).

10:25
   

Els “altres” treballadors de serveis essencials, es reivindiquen

Les persones que aquests dies treballen en botigues, farmàcies o en obres es reivindiquen al costat dels sanitaris. Viuen amb angoixa el risc de contagiar-se per la proximitat amb els clients i reconeixen que se senten menystinguts. D’altra banda, els compensa els agraïments que reben per part de la clientela.

10:17
   

Confinat un mòdul de Brians 1 amb 72 interns per coronavirus

Justícia ha confinat aquest divendres el mòdul 5 de Brians 1 amb 72 interns, per un cas positiu de coronavirus. Mentre duri el confinament, els presos podran fer vida als espais comuns del mòdul, però no podran accedir ni als tallers ni a les àrees comunes de tota la presó. 

Brians 2 ha aixecat aquest divendres el confinament del mòdul 13, amb 105 presos, on va aparèixer el primer cas positiu de coronavirus als centres penitenciaris de la Generalitat.

09:53
   

Huawei podria paralitzar l’enviament de mascaretes a Europa, molesta per un article de Josep Borrell

Un article de Josep Borrell podria haver motivat que l’empresa Huawei frenés l’enviament de centenars de milers de mascaretes a Europa per lluitar contra el coronavirus. L’alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat va alertar que darrere l’oferiment d’empreses xineses hi podria haver “intencionalitat política”.

09:46
   

Reforç dels serveis de neteja en entorns concrets i suspensió a les platges

Els serveis de neteja de residus continua garantit a la ciutat amb un especial reforç als entorns d’hospitals, mercats, supermercats i farmàcies. En canvi, la neteja continua suspesa a les platges mentre duri la pandèmia. La temporada mitjana de les platges, prevista per al 4 d’abril, s’ha ajornat temporalment.

09:42
   

El sindicat Metges de Catalunya demanda la conselleria de Salut

Metges de Catalunya ha interposat aquest divendres una petició de mesures cautelars davant el TSJC contra el Departament de Salut, el Servei Català de la Salut (CatSalut), l’Institut Català de la Salut (ICS) i 30 entitats concertades. El motiu,  posar en risc la seguretat i la salut del personal facultatiu durant la pandèmia del coronavirus.

El sindicat demana que, en un termini màxim de 24 hores i durant tot el període d’emergència sanitària, es doti el personal facultatiu del sistema públic de salut de Catalunya de tots els mitjans necessaris per donar compliment als protocols de protecció avalats per l’evidència científica i els criteris de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

09:24
   

Els festivals de música de l’estiu podran acollir-se a causes de força major en cas d’anul·lació o ajornament

La Generalitat permetrà als festivals músicals de l’estiu acollir-se al supòsit de força major si finalment han de modificar-ne la data o suspendre’ls. Ho possibilita el nou decret llei de mesures extraordinàries aprovat aquest divendres.

09:04
   

L’hora del planeta, aquest dissabte, a les 20.30 h

L’organització internacional World Wide Fund for Nature convoca aquest dissabte, a les 20.30 h, a tothom qui ho vulgui a sumar-se a fer una acció a favor del planeta. La iniciativa convida a apagar els llums de casa i utilitzar  la llanterna del mòbil i el llenguatge morse.

08:45
   

La Generalitat rebutja els ERTO de Dexeus i Lear

La Generalitat ha denegat aquest divendres els ERTO presentats per Dexeus i l’empresa tarragonina Lear. En el cas de l’hospital, que afectaria 418 professionals, el govern considera que els serveis sanitaris han de posar-se a disposició del sistema. Pel que fa a la firma de components d’automoció, amb 629 treballadors implicats, la Generalitat creu que no es donen les causes de força major derivada de la covid-19.

08:34
   

La crisi del coronavirus agreuja les diferències econòmiques entre el nord i el sud d’Europa

La pandèmia colpeja amb força Itàlia i Espanya, amb menys recursos que Alemanya, que mobilitza un gran pla de rescat. En aquest últim país el govern ha posat sobre la taula 750.000 milions mentre que Itàlia i Espanya han mobilitzat 200.000 milions d’euros.

08:23
   

El conseller d’Acció Exterior reclama al Govern espanyol evitar tarifes abusives en els vols de repatriacions

Bernat Solé ha reclamat aquest divendres a la ministra d’Exteriors que eviti tarifes abusives en els vols de repatriacions. El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, assegura que uns 1300 residents a Catalunya intenten tornar i que alguns desisteixen de fer-ho pels preus desorbitats.

21:53
   

Traslladaran més de 160 persones de residències de l’àrea de Barcelona a tres hotels

Aquest cap de setmana la Generalitat traslladarà més de 160 persones de residències de gent gran de Barcelona i l’àrea metropolitana a tres hotels de la ciutat i rodalia. La decisió arriba poques hores després que l’Ajuntament de Barcelona hagi demanat a la Generalitat un pla d’acció ràpid davant el nombre elevat de positius i de morts per coronavirus en aquests àmbits.

21:44
   

Justícia desinfectarà el Centre Obert de Barcelona

El Departament de Justícia ha anunciat que desinfectarà el Centre Obert de Barcelona, l’antiga presó de la Trinitat, després que s’hi hagin confirmat cinc casos de coronavirus, dos d’interns i tres de treballadors

Dels 420 presos que hi ha, només n’hi quedaven cinc. Per facilitar els treballs de neteja, un d’ells podrà anar al seu domicili i els quatre restants quedaran interns a Brians 1. Els altres 414 formen part dels 630 interns en tercer grau i amb bon pronòstic que el Departament de Justícia ha enviat a casa perquè passin el confinament amb la família.

21:25
   

22 positius confirmats entre el personal de TMB

Segons informa TMB, entre els seus treballadors hi ha 22 casos confirmats de coronavirus, un 0,27 % de la plantilla. També hi ha 635 empleats, un 7,66 % del total, que estan en quarantena per simptomatologia i per contactes amb altres positius.

A més, un 13,22 % del personal és a casa per ser considerats grups de risc, com persones amb malalties cardíaques o respiratòries, o dones embarassades i lactants.

21:05
   

L’Estat assegura que Catalunya ha rebut prop d’un milió de mascaretes en 15 dies

Catalunya ha rebut 957.633 mascaretes repartides per l’Estat entre el 10 i el 26 de març, segons les dades que ha fet públiques la Presidència del Govern espanyol. Les dades situen Catalunya com la segona comunitat autònoma on se n’han enviat més, per darrere de Madrid, que n’ha rebut 2,2 milions. En total s’han distribuït 7,47 milions d’unitats d’aquest equipament de protecció.

20:43
   

Metges de Catalunya demana al TSJC que Salut els doti de material de protecció adequat en 24 hores

El sindicat Metges de Catalunya (MC) ha demanat aquest divendres al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que dicti mesures cautelars contra el Departament de Salut, el Servei Català de la Salut (CatSalut), l’Institut Català de la Salut (ICS) i 30 entitats concertades del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT) per incomplir la normativa de riscos laborals i posar en risc la salut del personal sanitari pel coronavirus. 

El sindicat recorda que el 17 % dels infectats són sanitaris i demana que, en un termini màxim de 24 hores i durant tota l’emergència sanitària, es doti el personal del sistema públic de salut dels mitjans necessaris per complir els protocols de protecció avalats per la ciència i l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

20:27
   

Un milió de persones ja han fet el test de Stop Covid19 Cat

El test de l’aplicació per a mòbil que el govern català va posar en marxa la setmana passada per detectar símptomes sospitosos de la covid-19 ja ha estat completat per un milió d’usuaris. 

Segons el Departament de Salut 6.452 persones han reportat símptomes greus. Unes 95.000 de les que han utilitzat l’app tenen símptomes lleus, però algunes poden tenir patologies prèvies, de manera que seran seguides per l’atenció primària.

19:54
   

Les criatures continuaran a casa

Tot i la petició del síndic perquè els més petits puguin trencar puntualment el confinament i sortir a l’exterior per fer exercici, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ho ha descartat

Illa els ha negat cap permís especial amb l’argument que són un vector de transmissió del coronavirus.

19:47
   

Més mostres de solidaritat, també de la Casa de Cádiz

Les 24 persones sense llar que conviuen a l’alberg autogestionat Casa de Cádiz s’afegeixen a la fabricació de mascaretes. En fan per al personal sanitari i cada dia n’elaboren entre 70 i 100

Han demanat col·laboració al veïnat per obtenir material de confecció de més bona qualitat.

fabricació de mascaretes a la Casa de Cádiz

19:27
   

Es repeteix la videoconferència amb els presidents

Aquest cap de setmana no serà una excepció i, de nou, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, es reunirà telemàticament amb tots els presidents autonòmics per coordinar la gestió de la crisi del coronavirus. 

Serà la tercera reunió d’aquestes característiques i se celebrarà diumenge.

19:19
   

2.500 habitacions d’hotel ofertes per la crisi del coronavirus

El Gremi d’Hotels de Barcelona ha detallat la seva col·laboració amb les administracions per ajudar a la gestió de la crisi de la covid-19. Fins al moment, ha posat a disposició de les autoritats sanitàries prop de 2.500 habitacions repartides per diferents hotels de la ciutat.

A més, ha mobilitzat 1.000 llits amb matalàs per a hospitals de Barcelona i província i per equipar els quatre hospitals de campanya que hi haurà a la ciutat. 

19:05
   

Minut de silenci pel mosso mort per coronavirus

D’aquí a menys d’una hora, a les 19.55 h, el Departament d’Interior ha convocat un minut de silenci en record de l’agent del cos mort per la covid-19. L’homenatge l’encapçalarà el conseller, Miquel Buch, i el secretari general, Brauli Duart.

A més, Buch ha demanat que l’aplaudiment d’aquest vespre pel personal sanitari també sigui pels Mossos.

18:57
   

Malestar en el sector funerari de Catalunya

A les empreses de serveis funeraris de Catalunya no els ha agradat la decisió del govern de posar un topall als preus dels enterraments per “evitar pràctiques abusives”. L’associació que les aplega, Asfuncat, ha lamentat que la decisió hagi arribat “sense preavís, tot i la relació permanent amb l’Administració”

Asfuncat aprofita per queixar-se que “no han tingut resposta” dels governs davant la petició de material necessari per a la seva activitat.

18:38
   

Sobre les compres de tests centralitzades des de Madrid

Davant les crítiques del govern de Torra per la compra centralitzada de material sanitari des de Madrid, l’alcaldessa, Colau, ha ressaltat que “totes les administracions estan fent els màxims esforços en una situació inèdita”.

18:31
   

Un de cada quatre morts pel coronavirus són avis de residències

Per il·lustrar la situació de les residències per a gent gran, l’alcaldessa ha donat algunes dades. Dels 255 equipaments que hi ha a la ciutat, a 143 tenen com a mínim un cas positiu confirmat per covid-19; és a dir més de la meitat.

A més, segons xifres de l’Agència de Salut Públic de Barcelona, de les 213 morts registrades des del 15 de març a la ciutat, un mínim de 54 són d’avis i àvies de residències. És a dir, una de cada quatre.

18:27
   

L’Ajuntament ofereix col·laboració però també lideratge de la Generalitat

L’alcaldessa, Ada Colau, ha posat a disposició del govern tots els recursos municipals que calguin per “donar resposta a la situació fràgil i sensible que hi ha a les residències de gent gran”. També demana però “lideratge” a la Generalitat.

Colau ofereix “recursos, personal i els Bombers”. “Ens consta que la situació és compartida amb altres municipis”, ha afegit Colau. 

18:23
   

A les residències de gent gran “els falta musculatura”

L’alcaldessa, Ada Colau, trasllada la seva preocupació per la situació que s’està vivint a les residències per a gent gran de la ciutat. Colau assegura que s’ha constatat una manca de recursos, de material i de professionals”

“Ens han arribat trucades i missatges per demanar ajuda”, ha afegit l’alcaldessa.

18:16
   

Avui es decidirà l’hospital de campanya de l’Hospital Clínic

Gemma Tarafa, regidora de Salut, ha anunciat que ja hi ha un “possible espai” per instal·lar-hi l’hospital de campanya vinculat a l’Hospital Clínic i ha avançat que avui es tancarà aquesta opció. 

Ahir es va anunciar que els centres sanitaris Vall d’Hebron, Clínic, Sant Pau i del Mar s’ampliaran fent servir les instal·lacions de centres esportius municipals propers.

18:08
   

Els serveis funeraris a la ciutat

“Hi ha una correlació directa entre el nombre de contagis i de defuncions”, ha assegurat Eloi Badia, regidor d’Emergència Climàtica i president de Cementiris de Barcelona.

En aquest sentit, la setmana del 2 de març es van fer 300 serveis setmanals; dues setmanes més tard —la del 16 de març— es va pujar a 387 i aquesta setmana, es preveuen més de 450 serveis funeraris, en part per la crisi del coronavirus.

18:02
   

Dades policials actualitzades

Durant les últimes 24 hores, segons dades del conseller Miquel Buch, s’han realitzat 9.023 identificacions de persones i 9.508 més de vehicles i s’han aixecat dues actes de denúncia contra establiments. 

A més, també s’han detingut 15 persones i s’han presentat 2.559 actes de denúncia contra persones. Aquest cap de setmana, tornaran els controls per evitar trasllats a segones residències.

17:57
   

Sobre el nou telèfon de suport psicològic

Guillermo Mattioli, degà del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, explica que atendran les trucades professionals experts en la psicologia d’emergències

Les primeres trucades rebudes han estat per gestionar situacions “d’angoixa”. “El dol confinat també s’haurà d’entomar” després del confinament, ha afegit Mattioli. Totes les trucades han acabat amb “paraules d’agraïment”.

17:48
   

Telèfon municipal de suport emocional i psicològic

L’Ajuntament habilita un telèfon —649 756 713— per atendre tots els veïns i veïnes de Barcelona i donar-los suport emocional i psicològic. Funcionarà de dilluns a divendres, entre les 9 i les 20 h, i podrà créixer fins a oferir 18 línies amb 36 professionals darrere. 

Segons Gemma Tarafa, regidora de Salut, permetrà ajudar a gestionar “les pors i les angoixes” derivades d’aquesta situació.

17:41
   

Més detalls dels límits als preus dels enterraments

Eloi Badia, president de Cementiris de Barcelona, qualifica de “necessari” el decret de la Generalitat per posar un topall als preus dels enterraments. “Calia posar-nos tots a treballar a l’una”, ha dit Badia.

Cal evitar la picaresca. L’últim que hem de fer és iniciar una lògica comercial en aquest moment”.

17:37
   

El preu dels enterraments a Barcelona

L’Ajuntament proposarà a la Generalitat que el preu dels enterraments a Barcelona durant la crisi del coronavirus sigui de 2.450 €, amb tots els costos inclosos —també la cremació o l’enterrament. 

Aquest matí, el govern ha anunciat que limitarà el topall dels preus en col·laboració amb el món municipal.

17:34
   

Més detalls dels límits als preus dels enterraments

El govern municipal assignarà a cada centre hospitalari un tanatori de referència. Així ho acaba d’anunciar, Eloi Badia, president de Cementiris de Barcelona.

17:28
   

No caldrà canviar de vorera els cotxes aparcats al carrer

Canvis en l’aparcament dels vehicles privats a la via pública fruit del coronavirus. Albert Batlle, tinent d’alcalde de Seguretat, ha anunciat que no caldrà canviar els cotxes de vorera tot i que s’hagin completat els 15 dies preceptius. “No s’han de tocar els cotxes”, ha dit el tinent d’alcalde.

17:25
   

L’equipament d’acollida de la Fira s’amplia

A mitjans de la setmana vinent, l’equipament d’acollida instal·lat a la Fira per acollir col·lectius vulnerables durant la crisi del coronavirus creixerà. De les 205 places actuals es passarà a 450. L’ampliació també la farà la Unitat Militar d’Emergències.

Recordem que l’equipament està pensat per acollir fins a un miler de persones, ja siguin sensesostre o de col·lectius vulnerables. 

17:21
   

Baixen els accidents i els delictes

Una altra de les conseqüències a la ciutat fruit de la crisi del coronavirus és la reducció de l’accidentalitat. Segons Albert Batlle, tinent d’alcalde de Seguretat, s’estan produint entre cinc i set sinistres al dia

També baixen els “accidents de seguretat ciutadana”, és a dir, els delictes, cosa que a Batlle “li agradaria que s’allargués més enllà de la crisi” per la covid-19.

17:20
   

En marxa les targetes moneder

Tot i els “retards” reconeguts per Albert Batlle, tinent d’alcalde de Seguretat, ara mateix a Barcelona ja s’estan repartint les beques menjador durant el coronavirus mitjançant l’instrument de les targetes moneder.

17:11
   

Informació des de l’Ajuntament

Comença la roda de premsa a l’Ajuntament per actualitzar totes les dades de la crisi del coronavirus a Barcelona. Ara mateix parlen Albert Batlle, Eloi Badia i Gemma Tarafa. Més tard, compareixerà l’alcaldessa Colau. 

16:58
   

Descartat un aprovat general a la selectivitat

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha descartat aquest divendres atorgar un aprovat general a tots els estudiants que havien d’examinar-se de la selectivitat aquest curs. Tot i així, Bargalló ha reconegut que l’avaluació no podrà ser “universal”. 

El departament també treballa per engegar la tercera avaluació “telemàticament”.

16:47
   

El coronavirus transforma l’aeroport de Barcelona

La reducció significativa dels vols que s’enlairen i aterren al Prat ha obligat a reorganitzar tota l’activitat de l’aeroport. Per això, la T2 està inoperativa des d’ahir, dijous, a la tarda i ara totes les operacions es concentren a la Terminal 1. 

Et donem més detalls de la transformació de l’aeroport per la covid-19.

16:47
   

El coronavirus transforma l’aeroport de Barcelona

La reducció significativa dels vols que s’enlairen i aterren al Prat ha obligat a reorganitzar tota l’activitat de l’aeroport. Per això, la T2 està inoperativa des d’ahir, dijous, a la tarda i ara totes les operacions es concentren a la Terminal 1. 

Et donem més detalls de la transformació de l’aeroport per la covid-19.

16:40
   

Creix la xifra d’afectats per ERTO

Ja són prop de 460.000 els treballadors afectats per un expedient de regulació temporal d’ocupació a Catalunya. Aquest és el balanç que en surt quan ja fa prop de dues setmanes que es va decretar l’estat de l’alarma pel coronavirus. 

Justament, aquesta tarda el Govern espanyol acaba d’anunciar que queden prohibits els acomiadaments derivats “de causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció” fruit de la covid-19.

16:17
   

El paper de l’Exèrcit a Barcelona

S’amplia el paper de la Unitat Militar d’Emergències a la ciutat. L’Exèrcit desinfecta també quatre residències de gent gran

En concret, actuarà a les residències barcelonines Llar la Mercè, Marvi Park, Sant Antoni i Vitalia Sants.

15:58
   

Es retarda la roda de premsa a l’Ajuntament

Finalment, la compareixença del govern municipal des del consistori es retarda una hora i es farà a les 17 h. A la roda de premsa s’hi afegeix l’alcaldessa, Ada Colau.

Aquest matí, el govern català ha anunciat que en col·laboració amb el món municipal s’establirà un preu màxim per als enterraments per “evitar possibles abusos de les funeràries”.

15:39
   

Protecció dels treballadors

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, acaba d’anunciar que aquest divendres l’executiu de Sánchez ha aprovat en Consell de Ministres la prohibició de l’acomiadament, sempre que estigui vinculat a causes derivades pel coronavirus.

Díaz ha afegit que “no té sentit acomiadar quan el Govern està permetent els ERTO”.

15:30
   

Noves comandes del Govern espanyol

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, explica que el Govern espanyol ja ha tancat contractes per valor de 578 milions d’euros per adquirir material sanitari clau per a la crisi del coronavirus.

15:18
   

Més mascaretes també per a les presons i centres de justícia juvenil

El Departament de Justícia anuncia el repartiment de 50.000 mascaretes procedents d’un estoc per als professionals dels centres penitenciaris i també de justícia juvenil. 

11.000 d’aquestes mascaretes seran per als interns.

15:13
   

Preocupació per les residències de gent gran

L’Ajuntament reclama a la Generalitat que elabori un pla d’actuació urgent a les residències de gent gran de la ciutat per la crisi de la covid-19. Segons el govern municipal, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies no hi destina recursos suficients

Actualment, a Barcelona hi ha 255 residències. 

14:27
   

El govern demana revertir la recentralització de competències

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, demana de nou al Govern espanyol revertir la decisió de recentralitzar les competències en matèria de salut, seguretat i protecció civil

Budó assegura que la Generalitat està “per la cooperació i la col·laboració” entre governs.

14:17
   

Sobre la limitació dels preus dels enterraments

La consellera de Salut ha reconegut que el govern “no ha marcat quin ha de ser el preu màxim. Segons Alba Vergés, el que s’ha fet és establir la metodologia de treball sobre aquesta qüestió i que més endavant, amb col·laboració amb el món local, es marcarà el topall del preu.

14:11
   

Les dades del 061

Ara mateix, el 061 pot respondre immediatament el 93 % de les trucades que rep aquest telèfon. Segons la consellera Vergés, això es deu “al reforç” impulsat des de dimecres, en què s’han triplicat les posicions de treball.

14:02
   

Esforços per ampliar el servei d’UCI

L’Hospital Vall d’Hebron ha ampliat els llits d’unitats de cures intensives fins a tenir-ne 192. Normalment, aquest centre en té 56, segons ha explicat Alba Vergés, consellera de Salut.

14:00
   

Límit al preu dels enterraments

La Generalitat limitarà el preu dels enterraments i fixarà un preu màxim. L’objectiu és evitar “possibles abusos per part de les funeràries”, segons ha dit Budó. 

13:52
   

Catalans a l’exterior atesos pel govern

El Departament d’Afers Exteriors ha atès 500 casos i 1.300 persones des del 12 de març. Són sobretot ciutadans que són al continent americà, Europa i al Sud-est asiàtic. 

Els països des d’on s’han rebut més sol·licituds d’informació són: Austràlia, els Estats Units i l’Argentina.

13:47
   

El govern suspèn totes les obres públiques de la Generalitat

El consell de govern extraordinari ha acordat suspendre tots els contractes d’obres encarregades per la Generalitat. Abans de l’estat d’alarmana n’hi havia 37, però 17 ja s’havien cancel·lat de manera voluntària aquests últims dies. 

“Cal reduir l’activitat pública externa a tot el que no sigui necessari”, ha dit Meritxell Budó, consellera de la Presidència.

13:30
   

Es repeteix el dispositiu de controls el cap de setmana

Els Mossos d’Esquadra repeteixen el dispositiu de la setmana passada i, des d’aquest divendres, despleguen 200 controls a carreteres i autopistes per evitar desplaçaments a segones residències i que ningú no se salti les condicions de l’estat d’alarma.

S’hi dedicaran gairebé mil agents i el cos recorda que saltar-se la norma pot suposar multes d’entre 600 i 30.000 euros.

13:12
   

L’oferta de transport públic es redueix el cap de setmana

El metro, els busos de TMB, el TRAM i Rodalies oferiran el 50 % dels seu servei habitual aquest segon cap de setmana de confinament. Pel que fa als autobusos urbans metropolitans funcionaran al 60 %, i els interurbans reduiran l’oferta al 40 %. Els FGC donaran servei entre el 33 i 40 %, segons les línies i franges horàries. La línia L4 circularà entre l’avinguda del Tibidabo i Gràcia, on es podrà fer transbordament.

Tant el metro, com els FGC i el TRAM finalitzaran el servei a la mitjanit. Pel que fa al bus nocturn treballarà al 50 % les nits de divendres, dissabte i diumenge.

13:09
   

Professionals sanitaris afectats per coronavirus

El Comitè Tècnic de la Covid-19 ha actualitzat la xifra de professionals sanitaris contagiats per coronavirus. Ara mateix, arreu de l’estat, se’n tenen comptabilitzats 9.444.

Per Fernando Simón, director del Centre d’Emergències Sanitàries, “és una xifra alta” comparada amb altres països.

13:04
   

La presència de l’exèrcit a Catalunya

La Unitat Militar d’Emergències ha actuat en set municipis de Catalunya, entre els quals, Barcelona -diversos cops-, Badalona, l’Hospitalet o Lleida, entre altres. 

13:00
   

Sobre els tests fallits

Fernando Simón, director del Centre d’Emergències Sanitàries, ha explicat que ja han retornat els 9.000 tests ràpids que s’han detectat defectuosos. Serà la mateixa empresa subministradora qui els substituirà per uns altres que, segons Simón, sí que són “adequats”

Això permetrà incrementar el número de proves diàries que es fan; actualment, entre 15.000 i 20.000 cada dia mitjançant les proves PCR.

12:52
   

El Govern espanyol estudiarà l’impacte real de l’epidèmia

El comitè tècnic del coronavirus és conscient que hi ha casos de coronavirus asimptomàtics o amb símptomes molt lleus i, per això, Fernando Simón, director del Centre d’Emergències Sanitàries, ha anunciat estudis “en un temps breu” per valorar “l’impacte real de l’epidèmia sobre la transmissió comunitària”.

Això permetrà tenir una “idea clara i un quadre clar” de la transmissió real i també del nivell d’immunitat adquirit per la societat.

12:46