En Masseck i en Kara, tots dos procedents del Senegal, van treballar com a venedors ambulants a Barcelona, però la seva vida va donar un tomb quan els va contractar la cooperativa Diomcoop. El primer treballa com a costurer, formació que ja tenia al seu país d’origen, mentre que el segon fa d’administratiu en aquesta entitat. Cap dels dos no desitgen per a ningú la vida que portaven abans.

No arribaven a final de mes, havien de compartir espai amb d’altres compatriotes i quan buscaven feina per a la qual estaven formats sempre els demanaven uns papers que no tenien. Ara tenen un sou a final de mes, un sostre que poden pagar i de retruc, tenen la seva situació administrativa regularitzada.

Cooperativa dedicada a reinserir venedors ambulants

Diomcoop és una cooperativa que, des del 2017, es dedica a la reinserció laboral en àmbits com la moda, la gastronomia o serveis com la missatgeria o les mudances, entre d’altres. També fan xerrades formatives a escoles i universitats per trencar estereotips sobre persones migrades. Ababacar Thiakh, coordinador de l’entitat, assegura que l’objectiu dels contractes és oferir un sou digne per cobrir les necessitats bàsiques, però també canviar la mirada social que es té cap a la persona migrada.

Assegura que les persones que migren passen per un procés molt dur i el que necessiten “són oportunitats, eines i no pas assistencialisme”. Explica que la Llei d’Estrangeria “no els facilita per res la seva integració a la societat d’acollida”. Ara l’Ajuntament els acaba de renovar la subvenció que ja tenien fins al 2022. Des del consistori, asseguren que aquesta vegada han aportat menys diners perquè, en el darrer any, han facturat més.

L’Ajuntament aprova quatre acords per a la inserció laboral de persones migrades


A banda de Diomcoop, el consistori ha aprovat quatre acords amb altres empreses com Formació i Treball o Andròmines amb l’objectiu d’inserir aquestes persones laboralment i regularitzar-ne la situació administrativa. La intenció és aconseguir-ho amb 150 persones, una xifra que segons Marc Serra, regidor de Drets per la Ciutadania, podria augmentar si la Llei d’Estrangeria relaxés els requisits per aconseguir un contracte laboral. Serra emplaça a les altres administracions a establir aquests tipus d’acords.