Fa dos anys que es va aprovar dedicar un espai de la ciutat a la Conxa Pérez (1915-2014), una sindicalista antifeixista i anarquista que durant anys va lluitar contra el franquisme i la dictadura. Aquest dissabte, en el marc de la Festa Major de Sant Antoni, s’ha descobert la placa per retre-li homenatge. La plaça a la qual dona nom està situada a la confluència dels carrers de Tamarit amb Comte Borrell, just davant del Mercat de Sant Antoni.

Precisament ella va ser venedora del mercat i la seva parada es va convertir en un espai de la lluita clandestina. Allà, va arribar a amagar-hi persones que fugien de la persecució de la dictadura. A l’acte hi han assistit representants de les entitats i associacions que van impulsar la petició, com la Vocalia de Dones de l’Associació de Veïns de Sant Antoni, i també de l’Ajuntament.

Dels moviments veïnals a la lluita clandestina

Conxa Pérez va néixer al barri de les Corts, on es va implicar en els moviments veïnals. Reconeguda anarquista, influenciada per l’entorn familiar proper a la CNT, va haver de marxar a l’exili. A la tornada a Barcelona, aviat es va tornar a implicar en la lluita clandestina contra el franquisme. Al Mercat de Sant Antoni va obrir-hi una botiga de roba interior. Des d’aquest dissabte ja té una placa amb el seu nom que li ret homenatge.