Sense les subvencions, accedir a la pràctica esportiva seria impossible per molts joves de Ciutat Meridiana. Per això, si desaparegués el projecte, tenen clara la resposta. SALAHEDINNE i NÚRIA, alumnes de l'Escola Mestre Morera "Protestaríem." "Volem fer-ho. Si és una activitat que ens distreu i aprenem, ho hem de fer, com els estudis." L'Escola Morera és just al carrer on hi hagut més desnonaments de tot l'Estat. En una zona amb uns índexs d'atur molt alts, els alumnes paguen uns tres euros al mes per fer bàsquet o ball modern. A més, el 80% dels monitors són de la zona. L'objectiu és implicar-hi tota la comunitat per fer més barri. SERGI GONZÁLEZ, Fundació per l'Esport i l'Educació Barcelona "Els fem una formació continuada perquè d'aquesta manera siguin ells els protagonistes del canvi, i siguin els monitors, que treballin amb els nens del barri. És una manera d'incentivar l'economia familiar i és una ajuda per a totes les famílies." L'esport és una eina d'inclusió social. Però, a més, millora el rendiment escolar. Després de quatre anys, les xifres parlen per si soles. NOEMI ROCABERT, directora de l'Escola Mestre Morera "Hem guanyat molt en actitud. A l'escola es pot estudiar, es pot treballar bé. I també hi ha hagut molts grups que han fet un creixement impressionant, i han fet projectes i han tret uns resultats magnífics." L'objectiu de cara al curs vinent és ampliar el radi d'acció cap a Ciutat Vella i Sants-Montjuïc.

El programa Convivim esportivament, organitzat per la Fundació Privada per l’Esport i l’Educació de Barcelona, va començar el 2008 en quatre escoles: Elisenda de Montcada, Mestre Morera, Ferrer i Guàrdia i Pablo Ruiz Picasso, totes a Ciutat Meridiana. Aquest 2012 són presents en 12 centres escolars, també en els barris de Torre Baró i Vallbona.

El projecte, que enguany ha presentat bons resultats, se sosté amb les partides que hi destina l’Ajuntament de Barcelona, la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat, el districte de Nou Barris i l’empresa privada. L’Ajuntament hi destinarà 155.000 euros, que faran possible que de cara al curs vinent la iniciativa s’estengui cap a Sants-Montjuïc i Ciutat Vella i beneficiï uns 1.200 joves. Les activitats, que costen uns tres euros al mes per alumne, s’organitzen en les zones de Barcelona on es detecten índexs d’atur elevats i rendes molt baixes.

A més de les activitats esportives, també organitzen cursos de formació de monitors, com el Curs d’Iniciació de Tècnic Esportiu, el Curs de Dinamitzador de Barri i cursos d’entrenador de bàsquet i futbol. L’objectiu és que el projecte es retroalimenti i, de fet, actualment un 80% dels monitors són del barri.

L’impacte en l’educació

L’equip directiu de l’Escola Mestre Morera va iniciar el projecte educatiu amb una premissa clara: que afavorir la creació d’una identitat col·lectiva entre els infants milloraria l’aprenentatge al centre. El projecte Convivim esportivament els va anar com l’anell al dit i després de quatre anys, les enquestes i els resultats acadèmics han donat la raó a la direcció: la pràctica de l’esport, que ha contribuït a reforçar la xarxa de barri, ha tingut un impacte positiu en l’educació.