Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, el programa ‘reset’, de betevé, reflexiona sobre com afecta aquesta crisi mundial a les dones. Segons dades de l’ONU, es preveu que enguany 47 milions de dones entraran en situació de pobresa extrema al món a causa de l’impacte de la pandèmia.

Segons les Nacions Unides, un 70 % dels treballadors en primera línia de la sanitat durant aquesta pandèmia són dones. Dues professionals de l’àmbit sanitari que s’han decantat en la defensa del paper de la dona, tant des de l‘assistència primària com des de la salut pública, han reflexionat sobre aquesta qüestió. Es tracta de Carme Borrell, doctora en salut pública i gerent de l‘Agència de Salut Pública de Barcelona, i Blanca Gispert, metgessa de família al CAP de la Trinitat Vella.

Hospitalocentrisme

Borrell ha lamentat que “hi ha jerarquies de poder“, també en l’àmbit de la salut, on ha assegurat que s’observa un cert “hospitalocentrisme”, en el sentit que “l’hospital està al centre perquè la salut es veu des d’un enfocament molt biomèdic“. Per la directora de l’Agència de Salut Pública de Barcelona això és “erroni“.

L’hospital està al centre perquè la salut es veu des d’un enfocament molt biomèdic, mentre que l’atenció primària i la salut pública han quedat relegades a un segon terme
Carme Borrell, directora de l’Agència de Salut Pública de Barcelona

L’hospital predomina en la majoria de mitjans de comunicació“, segons Carme Borrell, de la mateixa manera que “els homes estan al centre, en comparació amb les dones“. En canvi, diu, “l’atenció primària i ja no dic la salut pública han quedat relegades a un segon terme“, la qual cosa “costa d’entendre” perquè “la pandèmia és un problema de salut pública“.

“Som majoria a primera línia”

De la seva banda, Gispert ha subratllat el fet que “les dones som clarament majoria a primera línia“, però “en els llocs de responsabilitat i de poder cada vegada estem menys representades“. En aquest sentit, la metgessa de família considera que la covid-19 ha posat de manifest que “les dones estem força invisibilitzades, sobretot en els àmbits de la ciència i de la sanitat” i, com a exemple, ha destacat que “els noms que sonen i que surten als mitjans de comunicació són eminentment noms d’homes“.

Les dones clarament som majoria a primera línia, però a mesura que es van escalant llocs de responsabilitat i de poder cada vegada estem menys representades
Blanca Gispert, metgessa de família del CAP Trinitat Vella

Gispert també ha advertit que alguns estudis indiquen que “la salut mental s’ha vist molt afectada“, especialment en les dones, que són les que assumeixen eltreball de cures“, que s’ha vist “tensionat” com a conseqüència de la pandèmia. La metgessa també ha pronosticat que “les conseqüències les veurem a llarg termini“.