La primera etapa després del part pot ser difícil. La Sandra fa quatre mesos que va tenir l'Adrià i des d'aleshores fa servir l'Skype per fer consultes amb la seva llevadora des de casa i en temps real. SANDRA ANGUITA, usuària "Si tens algun dubte i és una experiència nova que no tens controlada, el fet que puguis connectar immediatament amb un professional que et pugui donar un cop de mà et dona molta tranquil·litat." "- Hola Sandra, com estàs? - Doncs avui no gaire bé." Com ella, ja hi ha més de 200 dones que utilitzen aquest servei a Barcelona. ANA ZARAGOZA, coordinadora de l'ASSIR muntanya "A través de l'Skype les consultes més freqüents són les d'alletament, molèsties amb el pit... aquest és el gruix. També consulten el tema del nadó, plors, còlics, i les consultes de la mare són menys freqüents." Molts dels dubtes, diuen, només són moments d'angoixa que no requereixen visita personal i les mares poden estalviar-se el desplaçament fins al centre. Segons la zona on està ubicat el CAP, cada llevadora pot fer una o dues consultes a la setmana, sempre dins l'horari habitual de visita, de vuit del matí a vuit de la tarda. A Barcelona ja hi ha 13 centres amb aquest sistema i 60 llevadores formades per fer-lo servir, unes xifres que es preveu que augmentin durant els propers anys.

Durant els primers dies de maternitat poden sorgir molts dubtes. El programa d’atenció per videoconferència del Servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva permet resoldre’ls contactant amb la llevadora via Skype sense haver de desplaçar-se. Aquest servei no substitueix les visites de control i seguiment al centre de salut.

Quan una usuària vol contactar amb la llevadora, l’avisa a través del programa gratuït de missatgeria instantània. Si la llevadora està disponible, l’atendrà en aquell mateix moment. Si no, concretaran per missatge un moment per a la videoconferència. La mare també pot fer la consulta a la llevadora que estigui de guàrdia.

Aquest programa funciona en 13 centres d’atenció primària de la ciutat: Chafarinas, Ciutat Meridiana, Rio de Janeiro, Guineueta, Horta, Roquetes, Sant Andreu, Turó, Pare Claret, Manso, Numància, Carles Ribas i Adrià. En total, s’han atès 223 dones. La responsable del Servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva de la ciutat, Cristina Martínez, destaca que s’eviten desplaçaments innecessaris i que es fa possible la participació de la parella.

El programa va superar una prova pilot el 2009. Els primers centres que van adoptar aquest servei van ser els barcelonins, els del Vallès Oriental i els del Vallès Occidental. Des de finals de 2012, s’ha anat estenent en altres poblacions. També s’ha ampliat el tipus de consultes que es resolen. Inicialment, es centraven en el postpart però a Barcelona es dóna resposta també als dubtes derivats de l’embaràs i els mètodes anticonceptius. Durant el 2013 es van formar 60 llevadores a la ciutat perquè també puguin atendre a través de Skype.