El Jardí Fènix, l’hort terapèutic per a persones amb addicions a les drogues, era abans de la covid un descampat amb males herbes vinculat al Centre d’Atenció i Seguiment de Sarrià. Després de tres anys en funcionament, aquest divendres s’ha fet la inauguració oficial d’aquest solar de 1.000 m², consolidat com el Jardí Fènix.

150 quilos de fruita i verdura ecològiques

En aquest temps s’han beneficiat de l’espai una cinquantena de persones en procés de desintoxicació que han recollit 150 quilos de fruita i verdura ecològiques. La collita s’aprofita per a consum propi, però l’impacte social és multiplica perquè els fruits també van a parar a una botiga de reinserció social del Prat de Llobregat.

Treballar per la reinserció sociolaboral

L’Associació Benestar i Desenvolupament va impulsar aquest hort social amb l’objectiu d’afavorir la reinserció sociolaboral dels usuaris. La inversió i el projecte, però, han anat a càrrec de la Fundació Ferrer Sustainability, la branca social dels laboratoris farmacèutics, i aquest és el segon hort urbà social que fan.

Els usuaris del Jardí Fènix valoren la feina que fan i com contribueix en el seu procés de desintoxicació. És el cas del César Costache, qui assegura que arran de l’estada a l’espai se sent “més valorat i apreciat” gràcies a la feina que fa a l’hort. “Al que porten les addiccions és a la soledat. He tingut alguna recaiguda, però ja fa prop de dos anys que no consumeixo”, relata la Mercè Bru de Sala, usuària del Jardí Fènix.

Ciutats més verdes

El projecte d’horticultura urbana té com a objectiu transformar les ciutats perquè siguin més verdes, inclusives i sostenibles a través de la instal·lació d’horts urbans. La fundació espera arribar a una desena d’horts a l’àrea metropolitana de Barcelona el 2026.

Ho fan buscant espais en desús per donar-los una segona vida: “El que fem és rehabilitar els espais i fer una col·laboració amb entitats i fundacions que gestionin col·lectius vulnerables i que puguin gestionar aquest hort”, explica l’Estefania Rico, directora de filantropia de Ferrer.