Els consellers del govern de Puigdemont empresonats i l’exlíder de l’ANC, Jordi Sànchez, demanaran aquest dimarts al Tribunal Suprem tornar a declarar perquè el magistrat únicament revisi si encara concorren els supòsits per mantenir-los a la presó. En el cas dels membres d’Esquerra, la seva defensa presentarà un escrit en què argumenta que els consellers van acatar el 155 “des de la més profunda discrepància política i jurídica” i que “no renuncien a les seves conviccions polítiques”.

També defensa que no hi ha risc de reiteració delictiva ni de destrucció de proves perquè ja no tenen cap càrrec institucional ni tampoc risc de fuga. En aquest sentit, remarca que tots, és a dir, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Carles Mundó i Dolors Bassa, concorreran com a candidats a les eleccions del 21-D i que tenen dret a participar dels actes de campanya “en condiciona normals”. 

Pel que fa els consellers del PDeCAT, aquest dimarts Jordi Turull, Josep Rull i l’exlíder de l’ANC, Jordi Sànchez, també presentaran un escrit al Suprem per demanar la llibertat i que se’ls citi a declarar “única i exclusivament” perquè avaluï si concorren els supòsits per mantenir-los en presó incondicional. La seva defensa remarca que no pretén que els seus clients hagin de tornar a declarar sobre els fets de la investigació. De fet, no vol que s’entri en qüestions de fons, com ara si acaten o no el 155. L’únic objectiu és que el magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, avaluï les circumstàncies personals i familiars de cadascun d’ells i es posicioni sobre la necessitat de mantenir-los a la presó, tal com va decretar l’Audiència Nacional. Segons fonts properes a la investigació, els advocats de Joaquim Forn i Meritxell Borràs, -Dani Pérez i Xavier Melero-, “molt possiblement” també ho demanaran.

Els vuit consellers i també Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, de les entitats sobiranistes, estan en presó incondicional a diferents centres penitenciaris de Madrid per ordre de la magistrada de l’Audiència Nacional, Carmen Lamela. Ara, però, la causa està en mans del Suprem, després que divendres passat Llarena decidís concentrar el cas contra el procés independentista perquè els delictes estan connectats.