El Consell Interterritorial de Salut s’ha reunit aquest dimecres per debatre les recomanacions sobre restriccions de les trobades i de la mobilitat que cal donar a la ciutadania de cara a les festes de Nadal. Tot i això, no hi ha hagut consens i han decidit arribar a un acord el proper dimecres. “El document necessita més treball i ens hem donat una setmana més per treballar les recomanacions”, ha explicat el ministre de Sanitat, Salvador Illa. Tot i això, Illa ha remarcat que, en cas que s’acordin criteris comuns, seran “recomanacions” que cada autonomia podrà adaptar a la seva situació.

De fet, el Ministeri de Sanitat ja havia avançat aquesta setmana que proposaria que per Nadal i Cap d’Any es puguin fer trobades de fins a sis persones i que el toc de queda comenci a la una de la matinada. Aquesta proposta, però, contradiu el pla de desescalada de la Generalitat, que, si avança al ritme que està previst, per Nadal i Cap d’Any permetria reunions de fins a 10 persones de com a màxim dos grups de convivència però, en canvi, mantindria el confinament nocturn de les 22 a les 6 h.

80 milions de vacunes de Moderna

El ministre de Sanitat també ha explicat que la Unió Europea ja té signats cinc contractes amb diferents empreses farmacèutiques per rebre la vacuna de la covid-19 i hi ha un sisè contracte amb l’empresa Moderna per al qual ja s’ha acabat la negociació i s’està pendent de signar. Aquest contracte preveu la compra de 80 milions de dosis, ampliables a 80 més. Illa ha insistit que totes les vacunes que autoritzi l’Agència Europea de Medicaments tindran garanties de seguretat i eficàcia.

També ha recordat que tots els estats de la Unió Europea tindran les vacunes al mateix temps i es distribuiran de manera proporcional en funció del nombre de població de cada país. A Espanya, ja s’han donat a conèixer alguns detalls de com serà el pla de vacunació, però Illa ha explicat que es tracta d’un “document viu” que caldrà modificar en funció de les evidències que es vagin constatant i de les aportacions de diferents col·lectius. Illa ha explicat que aquest pla es basa en “un marc ètic, d’equitat, de proporcionalitat i de solidaritat per distribuir les dosis a mesura que vagin arribant”.

15 milions de mascaretes més

En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Interterritorial de Salut la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, ha explicat que el Govern repartirà 15 milions de mascaretes més a les entitats locals, com municipis i ens supramunicipals, i a entitats sense ànim de lucre, com Càritas o Creu Roja. Aquesta entrega se suma a d’altres que el Ministeri de Salut i el de Política Territorial ja havien fet a institucions locals i entitats sense ànim de lucre. Amb la nova entrega el Govern haurà repartit, en total, 38,5 milions de mascaretes.