La sentència del Tribunal Suprem que manté la concessió de l’aigua a Agbar a l’àrea metropolitana de Barcelona continua generant debat. Aquest divendres, l’alcaldessa Ada Colau ha insinuat que l’empresa ha influït en la decisió i que Agbar té un conveni amb el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per fer formació als jutges en matèria d’aigua. El CGPJ no ha volgut reaccionar a les paraules de Colau, perquè mai no “fa valoracions sobre una sentència judicial”. No obstant això, fonts del mateix organisme han explicat a betevé que el conveni va existir, però que va caducar l’any 2015, un any abans que el litigi pel servei d’aigua a Barcelona arribés al Tribunal Suprem, però quan el procés judicial ja estava engegat.

“Un conveni per promoure un fòrum sobre dret d’aigues”

El conveni es va signar el 20 de desembre de 2011 i va tenir força repercussió als mitjans de comunicació. El mateix Consell General del Poder Judicial el va difondre al seu web oficial i ho va anunciar com “un acord sense precedents en l’entorn comunitari europeu” que havia de permetre una reflexió jurídica compartida sobre l’exercici del dret a l’accés a l’aigua. En aquest sentit, es deia que era un acord per “ampliar el coneixement dels jutges en materia mediambiental i per crear un fòrum estable sobre dret d’Aigues”.

La signatura va generar polseguera en el seu moment. Sindicats i organitzacions de la societat civil hi van reaccionar en contra i, fins i tot, van presentar una queixa al CGPJ exigint-li independència en les qüestions relacionades amb la gestió de l’aigua.

La batalla judicial va començar el 2012

El recorregut judicial de la guerra per la concessió de l’aigua es remunta al 2012, tot i que no va ser fins al 2016 quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va anul·lar l’adjudicació en establir que sense concurs públic era il·legal i calia repetir-lo de nou. L’empresa Agbar ho va recórrer aquell mateix any al Suprem, que ha emès sentència tres anys després.

De la seva banda, Aigües de Barcelona (Agbar) tampoc no ha volgut fer declaracions ni valorar les paraules de l’alcaldessa.