El president del Consell de la Joventut de Barcelona, Albert Claret, ha explicat a BTV que es tracta d’una declaració consensuada amb les entitats impulsores de la campanya “Tancarem els CIE”, com SOS Racisme, i pactada també amb tots els grups municipals excepte el Partit Popular.

El dictamen destaca que l’existència del CIE no ha estat mai “absent de polèmica” i afirma que les denúncies per abusos i agressions als interns del CIE de la Zona Franca “posen en dubte el compliment de les mínimes garanties”.

Per això, la declaració reclama que, com a Administració més propera, l’Ajuntament de Barcelona “faci un seguiment més directe de què passa al CIE” i “asseguri que les condicions en què viuen les persones són respectuoses amb el dret dels interns”, afirma Claret.

En aquesta línia demana una implicació activa de l’Ajuntament en la Comissió de Treball sobre els CIE, en la qual tenen representació els cinc grups municipals i membres policials. El text proposa que sigui “convocada i dinamitzada amb prou freqüència” i que s’ampliï la comissió amb membres d’entitats de drets humans com SOS Racisme, que tinguin un representant del Consell de Ciutat.

La declaració passarà primer per la Junta de Portaveus i, després, arribarà al plenari municipal, on es probable que sigui signada per la majoria dels grups municipals. Es tracta d’un pas per “generar consensos”, afirma Claret, perquè en un futur es pugui tancar el Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca. El gener de 2014, Xavier Trias es va oferir per carta a la delegada del govern, María de los Llanos de Luna, per garantir més implicació de l’Ajuntament a l’hora de replantejar el futur del centre.