Les famílies de l’Escola Fluvià i els veïns han confirmat les sospites que tenien: la nau situada al carrer de Fluvià 89 té presència d’amiant a la coberta i les parets mitgeres. Fa temps que les entitats veïnals ho denunciaven i ara, amb un segon informe tècnic, assenyalen que també hi ha fibrociment a la resta de naus properes al centre escolar. L’Ajuntament ha explicat que ja ha posat dues multes coercitives a la propietat i a finals de març els va obrir un expedient sancionador. També ha obligat la propietat a redactar un pla de treball per retirar el fibrociment.

Calculen que hi ha 3.000 m2 d’amiant prop de l’escola

Per a les entitats i les famílies, aquest informe avala la reivindicació que van iniciar tot just fa un any.El pitjor dels escenaris s’ha confirmat. Nosaltres pensàvem que només trobaríem amiant en una nau en petites quantitats, però al final n’hi ha a les teulades i parets mitgeres”, denuncia Dúnia Ramiro, de l’AFA de l’Escola Fluvià. “Estem parlant de 3.000 metres quadrats d’amiant, que hem calculat fent servir el Google Earth, a tocar d’una escola”, afegeix.

Els veïns recorden que, segons l’informe, el fibrociment es troba en un estat de degradació que facilita possibles despreniments. Per això, en demanen la retirada immediata. “Són quatre naus afectades pel 22@ que en el seu moment s’hauran d’enderrocar, però mentrestant s’haurà de retirar l’amiant”, reivindica Manel Pasqual, de l’Associació Cultural i Social Bac de Roda.

Multes i un expedient sancionador

L’Ajuntament de Barcelona i el districte de Sant Martí són coneixedors de la situació de la nau del carrer de Fluvià, 89, des del mes d’abril del 2021, arran d’una queixa presentada pel veïnat. Es va iniciar llavors un expedient per demanar a la propietat la retirada del fibrociment existent. Segons l’Ajuntament, l’empresa va presentar les al·legacions i va descartar-ne la presència d’amiant.

L’Ajuntament va desestimar les al·legacions, perquè no va considerar vàlides les mostres realitzades. Al març es van presentar un noves al·legacions, que en aquest acreditaven l’existència d’amiant. En aquest temps, l‘Ajuntament ja ha posat dues multes coercitives a la propietat i un expedient sancionador.

Segons ha informat el consistori, la propietat, a hores d’ara, els ha manifestat que està redactant el pla de treball per retirar el fibrociment, un pla que haurà d’aprovar la Generalitat de Catalunya. Mentrestant, els veïns no abaixen la guàrdia i preparen mobilitzacions.