Que fumar és nociu per a la salut és un missatge que ha calat entre la població. Però també hi ha altres arguments per deixar-ho... "Una persona que fuma 15-20 cigarretes al dia s'estima que gasta 1.500 euros a l'any en tabac." Una altra motivació, comprovar alguns dels efectes del tabac en el cos, com per exemple, mesurar la capacitat pulmonar. PERE MORERA, fumador "Amb la meva dona vam dir de deixar tots dos de fumar, ella ho va deixar, jo no. Crec que és un bon moment per plantejar-s'ho seriosament." Un pas important, i difícil, és fixar la data. VERÓNICA VALENCIA, fumadora "El dia no ho sé exacte, intentarem també abans de l'estiu, aviam." Xerrades com aquesta es repeteixen fins dimarts a diferents empreses. Els treballadors hi participen de manera voluntària i l'Associació Espanyola contra el Càncer posa al seu abast un seguiment gratuït per deixar de fumar. ANNA MARTÍN, psicòloga i tècnica de prevenció de l'AECC "S'ofereix la possiblitat que l'associació es desplaci fins a l'empresa, en comptes de venir els treballadors a l'associació, nosaltres ens desplacem a l'empresa per fer les sessions de deshabituació." Molts fumadors ja ho han intentat alguna vegada. Per això els professionals recomanen buscar ajuda especialitzada. SERGIO MORCHÓN, doctor de la Unitat de Tabaquisme de l'Hospital de Bellvitge "El pacient ha de voler deixar de fumar, i a partir d'aquí el que fem és donar uns consells conductuals i sempre, sempre, una medicació. Es pot deixar de fumar sense medicació? sí, però costa més." Aquí arriben cada any mig centenar de fumadors i aproximadament el 50% aconsegueix dir adéu al fum.

Són conferències d’entre 15 i 20 minuts en què la psicològa i tècnica de l’AECC-Catalunya, Anna Martín, recorda als treballadors fumadors alguns dels efectes del tabaquisme sobre la salut, com per exemple que el seu consum és el factor de risc més important a l’hora de contraure càncer de pulmó. Els treballadors que ho vulguin poden fer-se un test de cooximetria per mesurar la capacitat pulmonar.

En aquestes xerrades també es donen altres arguments per deixar de fumar, com el de l’impacte econòmic. “Una persona que fuma un paquet diari gasta uns 1.500 euros a l’any, uns diners que es podrien invertir per exemple en les vacances”, suggereix Martín.

Informació i acompanyament

En aquestes sessions es facilita als fumadors informació i material de suport per deixar de fumar. A les persones decidides a deixar-ho, l’AECC-Catalunya els ofereix un acompanyament que pot ser telefònic, presencial a la seu de l’entitat o bé, si en una empresa hi ha un grup de fumadors que volen fer el pas alhora, també hi ha la possibilitat que sigui el personal de l’associació qui es desplaci a la seu de la companyia.

Aquesta campanya de sensibilització s’ha fet a grans empreses com Pronovias, SEAT o Areas. Els treballadors que hi participen ho fan de manera voluntària i les companyies participants cedeixen espais de les seves instal·lacions per fer-hi les sessions. “Les empreses es preocupen cada cop més per la salut dels treballadors i, a banda, que un fumador deixi l’hàbit és un benefici perquè deixa de perdre els 10 minuts que habitualment es dediquen a fumar”, explica la tècnica que imparteix les conferències.

Els principals problemes per a les persones que volen deixar de fumar són trobar el moment clau i evitar les recaigudes. La majoria de fumadors han intentat fer el pas en anteriors ocasions. “La clau és evitar situacions de risc identificant-les de bon principi”, aconsella l’Anna Martín.

Suport mèdic

També és important demanar ajuda especialitzada. Segons dades del Departament de Salut, 67.070 persones ateses a centres d’atenció primària van deixar de fumar durant l’any passat.  Tot i aquest avenç, a Catalunya hi ha més d’1,64 milions de fumadors, cosa que vol dir que encara fumen una de cada quatre persones majors de 15 anys.

Els casos més difícils arriben a les unitats de tabaquisme d’hospitals com el de Bellvitge. “Ens arriben els fumadors difícils, que han anat al CAP en diverses ocasions, ho han provat amb fàrmacs, o han tingut un infart de miocardi i malgrat tot continuen fumant”, afirma el doctor Sergio Morchón. A la unitat especialitada en tabaquisme de l’Hospital Universitari de Bellvitge hi entren cada any 500 nous pacients, i aproximadament la meitat aconsegueix l’objectiu.

El pacient ha de voler deixar de fumar, i a partir d’aquí el que fan els professionals sanitaris és donar uns consells de  conducta i medicació. Segons Morchón, es pot deixar de fumar sense medicació, però costa molt més.