Per primera vegada a l’estat espanyol un jutge ha condemnat els propietaris d’una botiga de gossos i gats per maltractament animal. Es tracta de l’establiment Mundocachorro, que estava ubicat al carrer de Sicília. El 2015 l’Ajuntament va decomissar-hi 134 cadells de gos i gat que es trobaven en condicions deplorables: malalts, amb ferides, febre i desnutrits i s’havien deslletat de la mare abans de les vuit setmanes, tal com estableix l’ordenança que en regula la venda.

Més enllà de la via administrativa, a través de la qual es va clausurar la botiga, es va iniciar una investigació penal pel delicte de maltractament animal continuat amb resultat de mort. El cas és que l’entitat animalista FAADA havia rebut queixes reiterades de compradors per la mort de desenes de cadells poc després d’haver-los comprat.

Gos
Font: Ajuntament de Barcelona

Quatre anys després de presentar la denúncia ja hi ha sentència. El Jutjat Penal 28 de Barcelona considera que els propietaris “tenien coneixement que no estaven oferint el tractament mèdic adequat als animals” i els ha condemnat a un any i un dia de presó i a tres anys i un dia d’inhabilitació. Es tracta d’una sentència pionera perquè mai abans a l’estat no s’havia condemnat una botiga per aquest delicte.

Un altre judici similar al febrer

Aquesta sentència crea un precedent i, quan sigui ferma, hi haurà jurisprudència sobre aquest tipus de casos. De fet, al febrer se celebrarà un judici contra els propietaris de la botiga Puppies. En aquest cas, l’Ajuntament va precintar l’establiment del carrer de Sant Eusebi, a Sant Gervasi, i també es va iniciar un procediment penal per maltractament animal que ara es jutjarà.

Després d’havr precintat l’establiment, els propietaris de Puppies van obrir-ne un altre de venda d’animals al carrer de Descartes que, segons el consistori, no complia tampoc la normativa i va ser clausurat.

En el cas dels propietaris de Mundocachorro, ara condemnats, el consistori no té constància que hagin obert cap altra botiga amb el mateix negoci, almenys a la ciutat de Barcelona. Ara, però, la sentència els ha condemnat a una pena d’inhabilitació que els prohibeix durant tres anys i un dia dedicar-s’hi.

L’ordenança d’animals

L’ordenança municipal sobre protecció, tinença i venda d’animals preveu que els animals s’han de lliurar als compradors en perfecte estat de salut: desparasitats, amb les vacunes obligatòries, sense símptomes aparents de patologies psíquiques i físiques i sense que pateixin malalties hereditàries diagnosticables. A més, han d’estar esterilitzats -i hi ha d’haver el compromís de fer-ho-.

En el cas de gossos i gats, no es poden vendre abans de les vuit setmanes i no es poden separar de la mare en cap cas abans del moment de deslletament.

En els darrers sis anys, l’Ajuntament ha tancat set establiments i ha decomissat més de 500 gossos i gats.