(ACN) Una advocada ha estat condemnada per deslleialtat professional per haver enganyat uns clients per demorar el procés judicial que els duia i continuar cobrant. Els afectats formen part de l‘Associació Avis del Barri del Bon Pastor i van encarregar a la lletrada que demandés l’Ajuntament de Barcelona per un pla urbanístic de la zona. La demanda no va prosperar, però la lletrada no en va informar els clients i els va animar a continuar presentant denúncies i querelles en un procés que es va demorar més de dotze anys.

La jutgessa l’ha condemnat a 12 mesos de multa a raó de 10 euros diaris i a un any d’inhabilitació per a l’exercici professional. També la condemna a indemnitzar els clients amb 10.000 euros. El gabinet Vosseler advocats va presentar una denúncia contra la lletrada després que els seus antics clients prescindissin dels seus serveis i acudissin a un nou equip de lletrats.

Cas relacionat amb les cases barates

Tot plegat arrenca a mitjan 2006, quan l’Associació Avis del Barri del Bon Pastor encarrega a l’advocada un servei d’assessoria jurídica en relació amb el pla de remodelació de les cases barates del Bon Pastor. L’acusada va presentar diversos recursos al TSJC, el TC i el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).

El recurs davant del TEDH el va presentar fora de termini. En aquest recurs afirmava que s’havia interposat recurs al TC i que aquest no s’havia resolt, fet “totalment incert” atès que “ella sabia” que no s’havia admès a tràmit.

Va allargar el procés

Posteriorment, la lletrada va recomanar a l’associació que interposés una querella per prevaricació contra diferents membres de l’Ajuntament i del Patronat Municipal de l’Habitatge de Barcelona. La querella, presentada el 27 de juny del 2017, va ser desestimada el 9 de gener del 2018, en una resolució que la lletrada va recórrer en contra i que l’Audiència de Barcelona va tombar al seu torn el 29 de març del 2018.

Segons la sentència, l’acusada no va comunicar a l’associació de veïns aquesta circumstància, i davant la petició d’informació que li feien, l’1 de febrer del 2018 “els va enganyar informant-los que tot anava segons el previst i que ja estaven en la fase que la jutgessa comencés a investigar a fons tot allò denunciat”.

37 demandes idèntiques

Finalment, la lletrada va recomanar als querellants que interposessin 37 demandes idèntiques davant del contenciós administratiu per reclamar, a cadascuna, 30.000 euros. Tot i això, no consta acreditat que cap d’aquestes demandes prosperés i els querellants van desistir-ne davant el consell dels nous lletrats, “després de conèixer la realitat de l’estat de tots els procediments i per evitar la imposició de les costes judicials”.

Consta acreditat que pel que fa a l’encàrrec realitzat per a la interposició de demandes i recursos l’associació va abonar 3.950 euros, i que per a la interposició de la querella en van pagar 4.300 euros.