Barcelona s’enfronta al repte amb 35 municipis més de l’àrea metropolitana i competeix contra unes 80 ciutats d’arreu del món, entre les quals es troben Madrid, Sevilla i Cadis. L’objectiu és aconseguir la major quantitat d’observacions d’éssers vius (animals, plantes, fongs) propis de la zona i publicar-les a Internet en format de fotografia.
La ciutat o àrea metropolitana vencedora serà la que compleixi el triple mèrit de reunir més observacions, més espècies i més participants. Per comptabilitzar totes les observacions s’utilitza Natusfera, una plataforma que funciona com una base de dades liderada, a Catalunya, pel CREAF i l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC).
Com participar-hi?
Durant quatre dies, els amats de la natura tenen l’oportunitat de demostrar el seu nivell d’implicació amb la biodiversitat de la ciutat. Com? Només cal seguir els passos següents:
- Accedir a Natusfera des de l’ordinador o descarregar-se l’aplicació per a telèfons mòbils.
- Crear un perfil o iniciar la sessió.
- Buscar el projecte de City Nature Challenge de la ciutat.
- Pujar-hi les observacions.
A Barcelona, el City Nature Challenge s’ha rebatejat com a Biomarató, a l’estil BioblitzBCN. Per completar la competició, diferents entitats han organitzat activitats en grup i amb el suport d’investigadors. S’han programat, per exemple, campanyes de recollida d’observacions marines (a través del submarinisme i l’immersió lleugera o “snorkeling”) i cursets d’identificació d’animals i plantes a Collserola, el Parc Güell o el Parc de la Ciutadella.
D’on sorgeix la City Nature Challenge?
Es tracta d’una iniciativa que va néixer fa dos anys als Estats Units i que aquest 2018 s’ha ampliat a la resta del món. El primer concurs es va fer el 2016 i només hi van competir les ciutats on es troben les seus de les entitats impulsores: San Francisco i Los Angeles. L’any passat ja es va fer un pas endavant: es va ampliar a la resta del territori estatunidenc.