El Pau, un noi de 13 anys estudiant de primer any al Conservatori de Badalona, ha demostrat que la música cura. Feia dos mesos que no veia al seu pare, el Pep, perquè estava ingressat a l’UCI de l’Hospital Vall d’Hebron per covid. El noi va rebre un permís dels metges per fer-li un concert de violoncel a la unitat de crítics i, intentar, millorar-li els ànims. Estava “moix i ensopit”, assegura la seva dona, la Meritxell. El fet, però, és que una setmana després del concert, al pare del Pau el van desconectar del dispositiu ECMO que l’ajudava a respirar. “La visita dels fills va animar el Pep, que va veure que tenia un futur”, afirma la Meritxell.

El Pau en un moment del concert de violoncel a l’UCI de l’hospital

“Vam acabar tots plorant”

El concert es va fer el dissabte 10 de juliol, quan les visites als pacients encara no estaven restinguides per la cinquena onada. El Pau va arribar a l’UCI de l’hospital amb la serva germana, l’Ona, que també toca el violoncel a l’escola de música de Granollers, on viu la família. Es va asseure davant del pare i li va tocar una suite de Bach, la banda sonora de ‘Pirates del Carib’ i el ‘Cant dels ocells’, de Pau Casals. El so de la música va emocionar tothom, tant als malalts com als professionals sanitaris. “No tinc paraules per explicar el moment del retrobament. Va ser molt emotiu. Vam acabar tots plorant”, assegura la doctora Carolina Maldonado, una de les instigadores del concert. “Els pacients desperts preguntaven qui tocava, i quan li explicàvem que era un nen de 13 anys no donaven crèdit. La seva música va ser un bàlsam per a tots”, explica.

El Pep: un home de 59 anys, esportista i sense patologies prèvies

El Pep, de 59 anys, va confirmar que tenia la covid amb una PCR el 2 de maig. Quatre dies més tard, el van ingressar a l’Hospital General de Catalunya on el van intubar. Com que no millorava, dies més tard, el 25 de maig, el van traslladar a l’Hospital Vall Hebron per conectar-lo a un dispositiu d’oxigenació externa (ECMO) que l’ajudava a respirar. Va estar uns dies en coma induït i, finalment, el 13 de juny el van poder despertar però sense desconectar-lo del respirador. De fet, al Pep no el van poder desconectar una setmana després del concert de violoncel del seu fill, fa només uns dies. Ara els seus pulmons han tornat a funcionar i es recupera a l’Hospital General de Catalunya.