Diverses plataformes i associacions com el Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), la Plataforma LGBTICat, la Comissió Unitària 28 de Juny i l’Observatori contra l’Homofòbia de Catalunya (OCH), han convocat aquest divendres a la tarda una protesta sota el lema “Prou agressions feixistes i LGTBI-fòbiques”. Amb aquesta concentració, a la plaça de Sant Jaume, volen denunciar un repunt de les agressions cap al col·lectiu LGTBI.

En concret, afirmen que els atacs s’han multiplicat per quatre. Segons dades de l’Observatori contra l’Homofòbia, aquest 2019 han comptabilitzat 21 incidències i tres agressions. En canvi, en el mateix període de l’any passat es van registrar sis incidències i cap agressió. 

Repunt de les agressions

L’atac al centre LGTBI de Barcelona, el 27 de gener, va acabar d’encendre les alarmes. De matinada i mitjançant una pedra de grans dimensions, es va trencar la porta de vidre de l’entrada del centre, que feia una setmana que funcionava. A més, a la façana van aparèixer pintades amb clares amenaces feixistes dirigides al col·lectiu LGTBI. Setmanes abans, el 12 de gener, un jove que es trobava a la parada de metro d’Urquinaona va rebre un brutal atac homòfob.

El repunt per agressions homòfobes ja es van denunciar des de l’Observatori contra l’Homofòbia, a l’estiu. Segons les dades de l’entitat, al mes de juliol, gairebé la meitat de les agressions a persones del col·lectiu LGTBI es van produir a Barcelona i en el primer semestre de l’any ja s’acumulaven un 1,5 % més d’incidències que en el mateix període del 2018.