A Barcelona s’han celebrat aquest dimarts dues concentracions

de suport als detinguts. La primera ha estat davant de l’Escola Superior de Música de Catalunya, l‘ESMUC, a dos quarts d’una. Un dels detinguts, Roger Santacana, és alumne de l’escola de música i els seus companys s’hi han volgut solidaritzar.

L’altra concentració ha tingut lloc a les dues del migdia als porxos de la Universitat de Barcelona situats al Raval, al carrer de Montalegre, 6. Una desena de persones s’han concentrat en suport dels detinguts i han tornat a cremar fotos del rei Felip VI.

Concentració davant l’Audiència Nacional

A Madrid, l’acte a les portes de l’Audiència Nacional s’ha fet per donar suport als detinguts per la crema de fotografies de Felip VI durant la Diada. Aquest dimarts compareixen davant del jutge Fernando Andreu, que els acusa d’un delicte d’ultratge a la Corona per la crema de fotografies del rei Felip VI durant un acte en la Diada. Diversos representants de la CUP, ERC i En Comú Podem s’han unit a la protesta. Entre els assistents hi han anat la regidora de la CUP Capgirem Barcelona María José Lecha, la senadora d’ERC Mireia Cortés o el diputat d’En Comú Podem i vicepresident quart del Congrés Marcelo Expósito.

Tres d’ells van ser detinguts aquest dilluns pels Mossos d’Esquadra, que han actuat amb funcions de policia judicial, i dos més han estat arrestats dimarts després que la policia espanyola hagi retingut durant dues hores i mitja a Alcalá de Henares l’autocar de suport amb el qual es desplaçaven a Madrid. Fonts de la CUP afirmen que durant les seves compareixences tots preveuen fer unes breus manifestacions en què expressaran que no reconeixen l’autoritat del tribunal i no respondran a les preguntes del jutge.

En declaracions a la premsa la diputada Anna Gabriel ha destacat que els detinguts es troben a l’Audiència Nacional “per una actuació d’ofici de la conselleria d’Interior”. I ha insistit a demanar la destitució de Jané perquè “no hi pot haver consellers d’Interior amb mentalitat autonomista i amb servitud a tribunals d’excepció com l’Audiència Nacional”.

La senadora d’ERC Mireia Cortés ha expressat el suport als detinguts per part d’Esquerra perquè “és important que els companys estiguem un al costat de l’altre” però ha evitat criticar l’actuació de Jané. El diputat d’En Comú Podem Marcelo Expósito ha qualificat de “disbarat” que es cridi a declarar persones per un “delicte d’opinió”. “És evident que això passa en el marc d’un conflicte polític que s’arrossega des de fa anys i ja fa temps que diem que aquest conflicte no s’ha de judicialitzar com s’està fent.”

Una hora més tard, l’autocar aturat a Alcalá de Henares ha arribat, sense els dos detinguts, a l’Audiència Nacional i els simpatitzants s’han afegit a la concentració de suport.