“No a la privatització de la sanitat” i ”prou retallades’

‘ són alguns dels lemes que s’han pogut sentir dijous al migdia davant de l’Hospital del Mar . Ho cridaven una seixantena d’usuaris que s’han concentrat per protestar contra les llistes d’espera. La convocatòria l’ha fet la plataforma  Marea Blanca de Catalunya, amb el suport de CCOO i CGT-CATAC,  i  juntament amb les mobilitzacions de la tarda a desenes de centres hospitalaris catalans més, se sumen a les que s’han fet a nivell estatal.

Enric Feliu, portaveu de la Marea Blanca de Catalunya, afirma que Catalunya ”té un greu problema de sanitat pública” i que les ”llistes d’espera ajuden a cronificar les malalties”. Des de la Marea Blanca creuen que la creació d’un torn de tarda als hospitals per optimitzar els recursos públics i la prohibició dels concerts amb centres privats ajudarien a remetre aquestes llistes, que a Catalunya són de 157.000 persones pel que fa a les intervencions quirúrgiques.

Per la seva banda, Empar Loren, secretària d’Organització de la Federació de Sanitat de CCOO de Catalunya, afirma que actualment, a banda de la llista d’espera oficial, hi ha una llista oculta que no sabem. ”Ha arribat un moment, en què si em vull operar, ja no em puc apuntar ni en una llista”. Loren també explica que els llits que s’han tancat des del 2012 repercuteix també en les llistes d’espera.

A la tarda, un centenar de persones ha participat en una performance davant de l’Hospital Clínic per seguir denunciant la privatització del sector i les llargues llistes d’espera que, segons la plataforma, es produeixen en els centres de Catalunya, tant en els hospitals com en els centres d’atenció primària. També l’ha organitzat Marea Blanca de Catalunya però aquest cop juntament amb la plataforma Resistència Clínic.

Durant el manifest han sigut especialment durs amb els centres privats de salut. Els manifestants asseguren que les llargues llistes d’espera han facilitat el creixement progressiu de les mútues i assegurances parasitant, així, els centres públics.