Enguany es compleixen 10 anys de la inauguració del Centre Integral de Salut Cotxeres, gestionat pel Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC). L’equipament va obrir el setembre del 2010 fruit de les necessitats expressades pels veïns i amb una forta vocació de proximitat i atenció integral a la salut. Es va presentar com un model innovador, a mig camí entre un ambulatori i els serveis d’un hospital, que ofereix atenció primària, atenció sociosanitària i rehabilitació, a més d’urgències i atenció a malalties mentals, entre altres. Però l’AV Torre Llobeta i la Vilapicina, i les entitats veïnals que defensen la sanitat pública des del SAP Muntanya no creuen que hi hagi motius per celebrar aquest desè aniversari.

Nova protesta a les portes del CIS Cotxeres

Usuaris i activistes han sortit un cop més al carrer per protestar contra la gestió de l’equipament sanitari dels darrers anys. L’any passat ja van protestar per la manca de pediatres i a principis d’aquest any 2020, abans de la crisi sanitària del coronavirus, també van reclamar més recursos.

Un problema crònic de manca de personal

Entre els principals problemes en destaquen la manca de personal sanitari, com metges i infermeres que, diuen els usuaris, està per sota del percentatge que els tocaria, sobretot perquè contínuament el personal marxa. “Estic aquí per reivindicar primer, que vull tenir un metge assignat d’una forma ja definitiva, que vull una infermera, perquè també marxen les infermeres i que vull que aquest CAP tingui la mateixa ràtio que la resta de CAP. I sobretot això es pot aconseguir si hi ha una bona gestió”, afirmava Pilar Castillo, una de les usuàries de l’equipament. A més, critiquen la mala gestió que s’ha fet del centre per afrontar la covid-19 i asseguren que no han rebut atenció telefònica en aquest temps.

Reclamen un equipament 100 % públic

Els organitzadors de la protesta demanen la dimissió de la directiva del centre i asseguren que, després d’anys de reivindicacions i reunions amb els gestors, cal que ara s’implanti una nova gestió. “Tant l’Ajuntament com CatSalut saben perfectament la situació del CIS Cotxeres. Fa uns 10 dies vam tenir una reunió amb el Consorci Sanitari, vam traspassar totes les queixes i reclamacions i esperem resposta, retorn de totes les demandes que vam fer en aquesta reunió”, va exigir Trini Cuesta, com a representant de les entitats del SAP Muntanya.

Volen que l’equipament sociosanitari passi a ser de “titularitat i provisió 100 % públic, de qualitat, transparent i amb participació de la ciutadania”. A banda de la gestió en si, també exigeixen, tal com han fet els darrers anys, un increment de la plantilla que els equipari a la resta de centres públics i millorar la qualitat assistencial, al mateix temps que s’eviten llistes d’espera excessives. A les demandes de més pediatres i metges de capçalera d’abans de la covid-19, se li sumen ara també la petició de més infermeres i altres professionals.