Una trentena de persones s’han concentrat aquest dijous a la tarda a la plaça de Sant Jaume, tot just al davant de l’Ajuntament, per protestar per la gestió municipal que s’ha fet del cas Sant Joan, en què un agent de la Guàrdia Urbana va disparar a una persona sense llar al passeig de Sant Joan. La víctima es troba ingressada a l’UCI de l’Hospital de Sant Pau.

Els manifestants han exigit la destitució del tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, que aquesta setmana ha anunciat una revisió dels protocols d’actuació de la Guàrdia Urbana. També han demanat “una compareixença pública” de l’alcaldessa, Ada Colau, a qui exigeixen “i una restitució, en la mesura del possible, a la víctima”, així com una investigació independent sobre el cas i “la depuració de responsabilitats” que se’n puguin derivar.

De fet, els concentrats critiquen que Batlle “hagi reforçat la versió policial” (l’home va intentar agredir-los) mentre encara “hi ha molts dubtes” sobre l’actuació dels agents, que està sent investigada pels Mossos d’Esquadra. En aquest sentit, l’agent que va disparar dissabte al sense llar segueix en actiu, però apartat del patrullatge al carrer.

Els més febles

En la concentració, s’ha posat l’accent en el perfil de la víctima: una persona sense llar. Afirmen que “el 70 % de les persones sense llar han patit alguna agressió” i afegeixen que “el 40% no poden satisfer les seves necessitats bàsiques” perquè “a partir dels sis mesos vivint al carrer, la situació de vulnerabilitat es cronifica i augmenta”.

Sobre la taula hi han posat més dades, tot recordant que a la ciutat 1.239 persones dormen cada dia al ras, segons un dels darrers recomptes fets per Arrels Fundació.