En el segon aniversari de la mort del professor de l’Institut Joan Fuster, diversos sindicats i entitats del món de l’educació han acudit aquest dijous a la tarda una concentració a la plaça de Sant Jaume per reclamar a la Generalitat els recursos i protocols necessaris per prevenir i evitar la violència als centres educatius. A més, proposen que el 20 d’abril sigui declarat el dia contra la violència als centres educatius.

Durant l’acte, els assistents han demanat amb la lectura d’un manifest que el Departament d’Ensenyament s’esforci per evitar “patiments innecessaris” a les víctimes de l’incident. Per finalitzar la ceremònia, s’han fet cinc minuts de silenci en record de l’Abel Martínez i la resta d’afectats.

Indemnització per la família

Dos anys després dels fets, en què un professor de l’Institut Joan Fuster va morir a mans d’un alumne que el va matar amb una ballesta, la família de la víctima i el govern encara no han arribat a un acord pel que fa les indemnitzacions. Ara, però, fonts del Departament d’Ensenyament han explicat a betevé que finalment en els propers dies el govern mourà fitxa i indemnitzarà la família, tot i que no n’han concretat la quantitat ni tampoc quin dia es decidirà.

Tot plegat arriba després que els familiars del professor mort reclamessin per la via administrativa al Consorci d’Educació de Barcelona una indemnització d’un milió d’euros – 450.000 per a cadascun dels pares i 100.000 per al germà-. Al passat mes de març però, la Comissió Jurídica Assessora va rebutjar fer front a aquesta reclamació, en considerar que no hi va haver cap negligència per part de l’institut, com al·lega la família. En l’informe, la comissió argumenta que es van complir les mesures de seguretat i que l’atac era “imprevisible i inevitable”, ja que a l’alumne “en cap moment no li havien detectat cap patologia o comportament que pogués induir a sospitar que podia cometre un acte com el que va fer”.

Així, doncs, el cas va quedar tipificat pel Consorci com un accident laboral i el govern, de moment, només ha fet front a aquesta indemnització. A banda d’això, però, la família també ha dut el cas per la via judicial. Han presentat una demanda al jutjat contenciós-administratiu en què reclamen al Consorci d’Educació de Barcelona una indemnització d’un milió d’euros.