Milers de musulmans han començat aquest dissabte el mes de ramadà. Durant la festivitat, han d’abstenir-se de menjar, beure i mantenir relacions sexuals durant tot el dia fins a la posta del sol. A més, han de resar cinc cops al dia i, per això, les mesquites i oratoris islàmics es converteixen en un punt de trobada important durant el ramadà. Precisament, aquesta vegada coincideix amb la construcció d’un nou oratori al barri de la Prosperitat que crea discrepàncies entre els veïns del barri.

El nou centre de culte està situat al número 28 del carrer del Japó, a la Prosperitat. Els veïns de l’escala i d’altres edificis del mateix carrer es queixen que no se’ls ha consultat sobre aquest nou equipament i temen que provoqui soroll i aglomeracions al carrer. Al gener, ja van presentar un manifest i contínuament organitzen cassolades com a protesta. L’últim moviment ha estat penjar pancartes dels balcons amb missatges de “mesquita, no” o “mesquita, no. Convivència, sí”.

En canvi, des de l’associació de veïns del barri ho veuen amb bons ulls, i de fet, 30 entitats de la Prosperitat i de Nou Barris s’hi han manifestat a favor, i també van firmar un escrit a favor de l’obertura de la mesquita que la comunitat islàmica del districte vol obrir al número 28-30 del carrer del Japó.

Des del Consell Islàmic de Nou Barris, Abdelaaziz Elbcout, ha defensat que el local està insonoritzat i que compleix amb tots els requeriments que es demana per als centres de culte. A més, es mostra convençut que, un cop arrenqui l’activitat, els veïns veuran que no hi ha cap problema. De la seva banda, el president de l’escala número 28-30, José Luís Sánchez, insisteix que l’oratori acollirà molta gent i el carrer “no és adequat” perquè és estret. Assegura que ells van proposar un altre local, situat en un carrer més ample i sense veïns, però que no els van voler escoltar.

El de la Prosperitat no és l’únic oratori nou que en les properes setmanes obrirà portes a la ciutat. L’altre està situat al carrer de Súria, a Sants. Amb aquests dos, Barcelona tindrà 31 oratoris islàmics, la majoria dels quals es concentren a Ciutat Vella.

Des del Consell Islàmic Cultural de Catalunya, Mohammed Halhoul explica que l’augment dels centres de culte és “una resposta a una realitat, a la presència de musulmans a la ciutat i altres municipis”. De fet, assegura que durant el mes de ramadà se sol·liciten més espais per poder dur a terme les oracions, ja que els oratoris islàmics es queden petits per acollir la gran afluència de fidels que s’hi acosten a complir amb la tradició.

Torna el ramadà
Durant el mes sagrat dels musulmans, que s’allargarà fins al 6 de juliol, els fidels han d’abstenir-se de menjar, beure i mantenir relacions sexuals des de l’alba fins la posta de sol. Tot i ser part de la religió musulmana, molts dels oratoris de la ciutat obren portes un cop a la setmana durant el trencament del dejuni perquè tots els veïns puguin conèixer la tradició.

La data d’inici del dejuni depèn del primer dia del novè mes del calendari lunar islàmic. Durant els propers 30 dies, els musulmans fan dos únics àpats diaris, sempre de nit.