A les portes de Nadal, la Generalitat ha fet una crida a minimitzar la interacció social. “El que fem aquests dies determinarà la cruesa del gener”, ha alertat la consellera de Salut, Alba Vergés. Tot i que estan permeses les reunions de fins a 10 persones amb dues bombolles de convivència i amb el toc de queda fins més tard els dies 24 i 31, les autoritats sanitàries demanen no anar a màxims i “buscar alternatives a seure en una taula”.

Vergés ha demanat fer “un últim esforç fins aconseguir la immunitat de grup“, tenint en compte que les primeres vacunes es començaran a administrar aquest diumenge, 27 de desembre. Tot i això, el secretari general de Salut, Josep Maria Argimon, ha advertit que la situació encara “durarà un any” i ha afirmat que “no perquè comencem a vacunar diumenge, pensem que tot anirà millor i ens podem relaxar”.

Des de Protecció civil recomanen prioritzar les activitats a l’aire lliure i, en cas que siguin en llocs tancats, ventilar “abans, durant i després”. “Hem de tenir clar que fa fred, però és essencial”, ha dit el cap de programes de Protecció Civil, Sergio Delgado. En aquest sentit, aposta per evitar la sobretaula, anar a passejar després dels àpats i ventilar, a més de portar la mascareta sempre que no estiguem menjant. Tot i això, les previsions amb què treballa Salut preveuen que fins dilluns hi haurà un increment dels casos que i que també creixerà la taxa de contagi.

Controls policials

Els màxims responsables de Salut i Interior han comparegut aquest dijous, hores abans de la nit de Nadal, per valorar la situació epidemiològica i la mobilitat. No han anunciat noves restriccions, de manera que es permet moure’s entre comarques per visitar familiars, segones residències o allotjaments hotelers, amb l’excepció de la Cerdanya i el Ripollès, que estan confinades perimetralment.

Per vetllar que es respectin les restriccions, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha recordat que els Mossos d’Esquadra faran controls i que cal portar la declaració autoresponsable. Segons les dades d’aquest departament, la mobilitat a l’àrea metropolitana aquesta setmana s’ha reduït. Pel que fa a les dues comarques que estan tancades, Sàmper ha dit que fins ara només s’ha interposat una denúncia per saltar-se la restricció.