Segons el document filtrat per ‘El Periódico’, la CIA va advertir el 25 de maig la policia catalana que “informacions no contrastades de veracitat desconeguda” alertaven d’un possible acte terrorista a Barcelona. La notificació —que obre la portada del diari d’aquest dijous— parla d’un atac “no especificat”, però que s’havia de fer aquest estiu “en llocs turístics de Barcelona, específicament la Rambla”.

Els Mossos ho neguen

El conseller d’Interior, Joaquim Forn, ha advertit davant dels mitjans que els Mossos d’Esquadra reben “desenes d’avisos terroristes de diferents fonts” i que, un cop el presumpte avís va passar els filtres habituals, “es va arribar a la conclusió que era d’una veracitat baixa”. De fet, segons Forn, els Mossos van notificar l’avís a l’Estat, que tampoc no hi va donar veracitat. Tampoc no es va tractar en les meses d’avaluació terrorista del maig i el juny.

El major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, ha defensat l’actuació de la policia i ha mantingut en l’anonimat la font que els va fer arribar la presumpta alerta de la intel·ligència estatunidenca: “Sí que podem dir una cosa: no ens va venir de la CIA.” Trapero, a més, ha explicat que l’execució de l’atropellament a la Rambla demostra que l’avís és fals, ja que la fórmula d’atropellament es va improvisar.

WikiLeaks ho posa en dubte

La portada ha aixecat força polseguera a les xarxes socials. En especial, quan algunes veus especialitzades en documents classificats han posat en dubte la veracitat del suposat document de la CIA. Per exemple, el periodista i editor de WikiLeaks, Julian Assange, ha assegurat a través de Twitter que l’alerta de la intel·ligència americana “sembla haver estat modificada o fabricada”. De fet, Assange ha demanat la dimissió del director d”El Periódico’, Enric Hernández, per haver participat en un “intent clar d’enganyar el públic”.

 

El compte de WikiLeaks també hi ha dit la seva. El mitjà especialitzat en filtracions governamentals parla d’un document “altament sospitós” i el relaciona amb el referèndum de l’1-O.