La Yuanyuan Sun, una noia xinesa de 29 anys, va pensar que de cara al seu futur professional li aniria molt bé aprendre castellà. Això i el seu màster en periodisme esportiu la van portar fins a Barcelona. Fa quatre anys i mig va aterrar a Cornellà-el Prat per fer-hi les pràctiques dels seus estudis amb l’Espanyol. Aquesta apassionada del futbol mai s’havia imaginat que al cap d’un temps acabaria treballant de “community manager” d’un equip de la Primera Divisió de la Lliga espanyola i, a més, en xinès.

Projecció del club a la Xina

Des que el gener del 2016 l’empresari xinès Chen Yansheng es va fer càrrec de la presidència del club juntament amb la incorporació a l’equip del davanter xinès Wu Lei, “l’Espanyol a la Xina és un equip molt famós. Tenim molts aficionats xinesos que volen saber tot el que passa al club: l’actualitat, la història, què passa als jugadors…”, ens comenta la Yuanyuan. “La meva feina consisteix a gestionar les xarxes socials del club. M’encarrego de la pàgina web oficial de l’equip, publico les fotos d’actualitat i els comunicats oficials”, sempre en xinès i pensant en els seguidors pericos del gegant asiàtic.

A vegades a la Yuanyuan també li toca deixar l’actualitat digital per uns instants i s’encarrega de rebre visites de periodistes xinesos que venen a fer entrevistes o gravar algun reportatge del club.

l'altra mirada: la comunitat xinesa de Barcelona

Envoltada d’occidentals

Després d’aquest temps a Barcelona, la Yuanyuan s’hi troba molt bé. Ens explica que quan va arribar a Barcelona “era la primera vegada que marxava de la Xina i el primer cop que trepitjava Europa”. “En aterrar em va sorprendre molt que hi havia molts occidentals per tot arreu. I tots eren diferents. A la Xina només hi ha xinesos!”, comenta rient. Afegeix que ara que ja ens ha tractat creu “que els occidentals són més oberts i més alegres que els asiàtics. Estic molt contenta de treballar aquí. Primer, per l’experiència vital que em suposa, i després, perquè m’agrada molt el futbol” i aquí amb l’Espanyol ho viu plenament. “Tinc plena confiança que l’equip salvarà la categoria, perquè amb Abelardo s’està millorant el joc. Espero que a poc a poc ens puguem salvar”, explica.