La Universitat de Barcelona (UB) organitza des d’aquest mes visites guiades per descobrir la singularitat del rellotge de l’Edifici Històric de la plaça de la Universitat, que s’ha estat rehabilitant des de fa gairebé un any. Durant molts mesos, de fet, una gran bastida ha ocultat la icònica torre del Rellotge, per tal de reparar i consolidar l’estructura, de 35 metres d’alçària.

Visites amb reserva prèvia

La UB ha programat visites de 30 minuts en què es podran descobrir el vestíbul principal, l’escala d’honor, el rectorat, el Paranimf, el CRAI fons antic i, finalment, la torre de Lletres i el rellotge. Les sessions es faran fins al juny i per inscriure-s’hi cal enviar un correu electrònic a visitesguiades@ub.edu

“El nostre objectiu és obrir les visites de forma permanent i apropar-lo a la ciutadania. És un edifici històric que no és suficientment conegut”, assenyala Agustí Alcoberro, vicerector de Patrimoni i Activitats Culturals.

La UB restaura la torre del Rellotge i l’obrirà al públic amb visites guiades
Les obres coincideixen amb el bicentenari del naixement de l’arquitecte Elies Rogent i els 150 anys de l’estrena de l’Edifici Històric

150 anys de l’Edifici Històric de la UB

Les visites guiades formen part de l’estrena de la rehabilitació, però també del 150 aniversari de la construcció de l’edifici, que es va començar a edificar el 1863 per l’arquitecte Elias Rogent. Nou anys després, el 1872 es va inaugurar el primer curs acadèmic de forma oficial, tot i que les obres no van acabar fins al 1891.

La restauració de la torre del Rellotge no és l’única actuació que ha fet darrerament la UB per reivindicar el patrimoni del seu edifici més emblemàtic. Al febrer van estrenar una il·luminació pensada per commemorar dates reivindicatives i especials. I fa tres anys, al 2019, va recuperar el so de les campanes de la torre de Lletres.