Ja han començat les obres de construcció dels 42 habitatges protegits de l’Illa Sibèria del Poblenou. Es tracta d’una modalitat pionera de col·laboració que es coneix com a promoció delegada i que permet edificar pisos, en aquest cas de lloguer assequible i amb un preu inferior al del mercat. El projecte es va començar a tramitar fa més de cinc anys gràcies a l’acord entre administracions públiques, promotors privats i entitats socials però que va haver d’esperar fins a finals de l’estiu passat, quan van començar les obres.
El bloc d’habitatges de lloguer s’ubica al carrer de Badajoz, 11, a l’espai on hi havia l’antiga fàbrica de gel de La Sibèria. Una illa on conviuran diferents edificis amb usos mixtos: oficines, habitatges lliures, habitatges rehabilitats i dues parcel·les per a habitatge protegit amb sòl de titularitat municipal. Tot i que l’Ajuntament ha cedit el sòl a Coyoacan i a la Fundació Hàbitat3 per edificar i gestionar els pisos protegits, el consistori no ha perdut la propietat del sòl. El pressupost d’execució de l’obra ascendeix a 7,9 milions d’euros i els pisos de 70m2 es llogaran a 6,63 €/m2.
Entrebancs diversos
Tot i que l’adjudicació del sòl es va fer el novembre del 2019, fins a finals de l’estiu passat no es va poder iniciar l’obra. L’endarreriment s’ha produït per la suspensió de llicències per construir al 22@ aprovada el febrer del 2020 i que va endarrerir la llicència d’obres per aixecar l’edifici fins a l‘abril del 2024. Un altre entrebanc ha estat la necessitat de fer un planejament especial per poder ubicar balcons a l’edifici.
Un edifici sostenible i amb mirada històrica
L’edifici es distingeix pel seu compromís amb la sostenibilitat mediambiental. La construcció s’està fent mitjançant un sistema industrialitzat amb fusta provinent d’explotacions forestals sostenibles que redueix l’empremta ecològica i garanteix una major eficiència energètica.
La promoció, que estarà connectada a la xarxa Districlima, disposarà d’una coberta verda, una instal·lació fotovoltaica de més de 43 kW de potència instal·lada, un dipòsit de retenció d’aigües de pluja i un sistema de dipòsits d’aprofitament d’aigües grises, separat del de les aigües pluvials. “L’objectiu és buscar entre totes fórmules innovadores per donar resposta a famílies vulnerables i a la falta d’habitatge públic al barri del Poblenou i a Barcelona”, ha dit aquest dilluns la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet durant una visita d’obres a l’Illa Sibèria.

Pel que fa al disseny, la proposta incorpora una planta baixa amb una estructura porxada, inspirada en els passatges típics del Poblenou. Aquest disseny permetrà travessar l’illa a peu des de diferents punts, fet que millorarà la connectivitat del barri. L’edifici disposarà de dos locals comercials, un aparcament de bicicletes i espai per a les instal·lacions.
Accés obert a tota la ciutadania
Les famílies adjudicatàries hi podran accedir sempre que estiguin inscrites al Registre de sol·licitants d’habitatge amb protecció oficial de Barcelona o bé vinguin d’entitats socials. La promoció disposa d’una subvenció provinent dels fons Next Generation atorgat per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.
En la línia d’aquest model pioner, l’Ajuntament de Barcelona va engegar al desembre un concurs obert a tots els agents implicats en la construcció d’habitatge per construir a partir del 2027 tres promocions amb 350 habitatges protegits de lloguer social.
