Les obres de reforma de la nau F de la Fabra i Coats, a Sant Andreu, ja han començat. Els treballs formen part de la fase final de la transformació d’aquest equipament, que serviran per crear el nou espai del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) dedicat al treball i la ciutat. L’equipament acollirà l’arxiu dels Amics i Amigues de Fabra i Coats i espais expositius amb objectes dels sectors més diversos del món laboral. 

Es tracta d’un projecte que va amb anys de retard, ja que s’havia d’inaugurar el 2019. El maig del 2022, però, l’Ajuntament ja va aprovar el projecte i la previsió actual és que l’obra principal estigui enllestida el febrer del 2023 amb un pressupost d’1.640.000 euros.

Un disseny participatiu

El disseny i concepció del MUHBA Fabra i Coats ha estat fruit d’un llarg procés en el qual han participat, de la mà del Museu i del Districte de Sant Andreu, entitats memorialistes, com l’Associació d’Amics i Amigues de la Fabra i Coats, la Fundació Maquinista-Macosa, expersonal de Pegaso, el Centre d’Estudis Ignasi Iglesias i l’Associació de Veïns i Veïnes del Bon Pastor. 

Un espai per fer una mirada al passat

El futur museu vol explicar el treball a Barcelona en el seu context geohistòric, i recollir la transformació de les formes de treballar en el transcurs dels segles amb una mirada específica a la tradició industrial de Sant Andreu i a la Fabra i Coats com a establiment fabril emblemàtic.

El projecte també incorporarà en el relat històric un altre espai del recinte Fabra i Coats: la Sala de Calderes, que conserva el sistema energètic complet i sense alterar de la fàbrica.

El museu tindrà tres àmbits

En concret, els espais del museu es distribuiran en tres àmbits: l’acollida, la reserva de fons i els espais expositius. La reserva del fons estarà formada per dues àrees: d’una banda, l’arxiu de documents en format paper i, de l’altra, la reserva d’objectes visitable. Pel que fa als espais expositius, constituiran la part més important del centre.