L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona, ha iniciat aquesta setmana les obres del mercat provisional d’Horta. L’edifici s’instal·la en un espai verd situat a la confluència dels carrers de Porto i Lisboa. L’obra té un pressupost total de més de 5,3 milions d’euros, en part finançats pels Fons Next Generation. La previsió és que l’espai estigui a punt a l’estiu, d’aquí a sis mesos.

Els usos del nou edifici es reparteixen en tres grans àmbits: sala de vendes, parades especials i zona logística. Així, la proposta preveu un espai de 800 metres quadrats per a 33 establiments, 27 alimentaris i sis no alimentaris. Està previst que la zona logística disposi de 374 metres quadrats on s’inclouran les cambres frigorífiques comunitàries, el magatzem comunitari o la zona de càrrega i descàrrega.

Estructura de fusta reutilitzable

El mercat provisional, proposta dels arquitectes Pere Joan Ravetllat i Carles Enrich, és una gran estructura de fusta d’uns 1.400 metres quadrats. La innovació principal que presenta és que part d’aquesta construcció de fusta es reaprofitarà i romandrà de manera permanent en aquesta ubicació per tal d’esdevenir un element més de la futura zona verda.

Desmuntatge més sostenible

L’Institut Municipal de Mercats preveu que s’estalviï un 40 % en el desmuntatge del mercat provisional i el 90 % pel que fa a la construcció del futur parc productiu.