L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat la construcció de l’àrea d’esbarjo de gossos del Parc de l’Estació del Nord, la que serà la més gran de l’Eixample i una de les més extenses de la ciutat. Seran més de 1.400 metres quadrats integrats dins un entorn de jardins i camins, que també es remodelarà, de gairebé 5.000 metres quadrats.

El projecte preveu una inversió d’1,1 milió d’euros i una durada d’obres d’uns sis mesos i mig. Així doncs, el recinte s’estrenarà a la primavera. L’àrea d’esbarjo de gossos disposarà d’un 40 % de zona verda i un gran espai amb sorra garvellada perquè hi juguin els animals. La resta del paviment es farà amb materials orgànics de sauló. L’espai s’integrarà com un element més dins el paisatge del Parc de l’Estació del Nord.

Solució a un conflicte de convivència

La construcció d’aquesta àrea d’esbarjo per a gossos pretén posar fi al conflicte que s’arrossega des de fa anys entre els tenidors dels animals, d’una banda, i el veïnat que rebutjava la presència de gossos deslligats al recinte i denunciava incivisme per part d’alguns propietaris. Després d’anys de protestes creuades, l‘Ajuntament va activar la mediació d’un equip de gestió de conflictes. Com a resultat, es va decidir segregar el parc i crear l’àrea d’esbarjo per als gossos, amb el compromís que mentre no estigués en funcionament, els gossos no anirien deslligats per la part superior del parc. Ara, tots dos col·lectius tindran zones diferenciades.

Millores d’accessibilitat

La construcció de la gran àrea de gossos ve acompanyada d’altres actuacions que milloraran el parc, com la instal·lació de noves columnes d’enllumenat amb projectors LED, una renovació del mobiliari urbà i una millora de l’accessibilitat. D’una banda, s’obre un accés al parc a través de les cantonades dels carrers d’Almogàvers i Sardenya, d’on també s’elimina el mur de tancament de formigó, per tal de millorar la visibilitat de l’interior. A més, es retocaran els talussos i el traçat dels camins de manera que se suavitzaran els pendents.