La Sala Baluard es troba des de fa més de 10 anys al recinte històric de les Drassanes Reials. Aquí s'ofereixen serveis per reduir els riscos de les persones amb drogodependències, com ara un espai per al consum amb xeringues i un servei de dutxa, entre d'altres. Durant el primer semestre de 2016, hi han passat gairebé 1.300 usuaris. Uns 300 al mes. És la sala de la ciutat que atén més persones. El centre, però, no té prou lloc per oferir tots els serveis i han apostat per fer un trasllat. GEMMA TARAFA, comissionada de Salut "El que guanyem és tenir les dues peces clau que ha de tenir un CAS. La primera és l'abordatge al tractament perquè aquelles persones que vulguin deixar de consumir puguin iniciar un tractament per deixar de fer-ho. I l'altra pota és la reducció de danys on tenim la sala de venipunció, el servei de dutxa i d'intercanvi de roba i el cafè menjador on poden tenir alguna cosa de menjar o beure." Els serveis s'oferiran des d'aquí, des de l'avinguda de les Drassanes, on abans hi havia el Centre d'Urgències d'Atenció Primària Peracamps. Les obres ja han començat i està previst que s'acabin a la primavera de 2017. L'alcohol és el principal motiu de tractament en matèria d'addiccions, seguit de la cocaïna i el cànnabis. L'existència de centres d'atenció i seguiment permeten reduir les morts per sobredosi i les infeccions de VIH. De fet, s'ha passat de recollir 12.000 xeringues als carrers de Barcelona el 2004 a un miler aquest any, de les quals 800 s'han recollit a Ciutat Vella. Les ONG per les addiccions aposten per un model integral per continuar reduint aquestes xifres. Projecte Home ha avançat que en el darrer any han augmentat en un 20 % el nombre de casos atesos. Xifra que revela que hi ha una major consciència per superar una addició.

El nou CAS Baluard tindrà 530 m2, el doble que l’actual, i disposarà de dues plantes. El centre mantindrà la sala de venipunció, un espai de dutxes i l’anomenada sala de calor cafè per als usuaris, però alhora incorporarà serveis de tractament de les addiccions. Amb el Centre d’Atenció Sociosanitària Baluard ja seran set els districtes que incorporaran aquest model “d’atenció integral” a les drogues, i només quedaran per sumar-s’hi l’Eixample, Gràcia i Nou Barris.

La sala Baluard va obrir el 2005 de forma provisional i envoltada de polèmica. Actualment continua sent la sala que més usuaris rep de la ciutat. De gener a juny de 2016 s’hi han atès 1.276 persones, unes 300 al mes. La comissionada de Salut, Gemma Tarafa, ha volgut deixar clar, però, que aquesta ampliació de serveis no generarà un efecte crida.

Les ONG per les addiccions, com Projecte Home, aposten per aquest model integral per continuar reduint les xifres de morts per sobredosi i les infeccions de VIH. Actualment, l’alcohol és el principal motiu de tractament en matèria d’addiccions, seguit de la cocaïna i el cànnabis. Des de l’entitat han avançat que en el darrer any han augmentat en un 20 % el nombre de casos atesos, xifra que revela que hi ha una major consciència per superar una addició.

L’Associació de Veïns del Raval no vol el trasllat

Els veïns, però, es mostren recelosos amb el canvi. Segons el president de l’Associació de Veïns del Raval, Josep García, el nou CAS, a tocar de l’Escola Oficial d’Idiomes, està situat en una zona més transitada i això, més d’hora que tard, provocarà problemes. “Allà on no hi ha un conflicte, tindrem un conflicte. I llavors serà imparable perquè el que demanarem és el tancament definitiu de qualsevol espai de venipunció al barri del Raval”, afirma García. La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, entén els recels que pot generar aquest canvi entre els veïns, però està convençuda que “és un guany per al Raval i per als usuaris” de Baluard i que cal prioritzar “el dret a la salut” dels ciutadans. Pin també ha explicat que el districte ha posat en marxa una comissió de seguiment, en què també participen els veïns, i que abans que acabi l’any celebraran una nova reunió.