És una escala de veïns escollida de forma aleatòria. Cap veí no ha denunciat que hi hagi un pis turístic il·legal. No és necessari. En aquest dispositiu, els equips d'inspecció actuen d'ofici i per sorpresa. D'aquesta manera, en el primer dia de funcionament s'han controlat un centenar de pisos. Un cop a dins de l'edifici, els inspectors visiten porta per porta tots els pisos de la finca. De cada habitatge comproven quin ús se'n fa i si en aquell moment un veí no hi és, hi tornen un altre dia fins a localitzar-lo. Integrats per un tècnic municipal i un agent de la Guàrdia Urbana, tres equips com aquest s'han afegit a un quart que ja treballava a la Barceloneta de forma habitual. Entre tots, visitaran 75 finques en una primera tongada d'inspeccions. Però la campanya no té data de finalització i en poden ser més en el futur. Quan troben un pis il·legal, li obren de moment un expedient administratiu. Per alguns veïns del barri, la mesura és benvinguda però arriba tard. JESSICA JIMÉNEZ, veïna de la Barceloneta "Ya era hora de que estos inspectores vinieran a ver lo que está pasando aquí. Cuando los vecinos hemos salido ya varios años, al final este año se nos ha hecho caso." RICARDO SEGURA, veí de la Barceloneta "Supongo que tendría que ser suficiente, pero hay que seguir. Porque si lo dejamos van a seguir ellos igual a la suya, y no se va a poder vivir aquí tranquilamente." Però l'Associació de Veïns de la Barceloneta considera que les inspeccions són insuficients. Asseguren que alguns apartaments legals també oculten pràctiques irregulars que escapen del control. ORIOL CASABELLA, president de l'AV Barceloneta "Tu pots anar avui a un pis normal, que et donin els contractes legalitzats, però si passes la setmana següent i hi ha persones diferents, aquí és on detectaràs realment que és un pis turístic. Aleshores el que han de fer és passar la setmana següent pels mateixos pisos ja revisats." Per això, els organitzadors de les protestes mantenen les mobilitzacions. La propera, dimecres a la nit.

Els tres equips que s’han afegit al que ja existia a la Barceloneta estan formats per un inspector municipal i agents de la Guàrdia Urbana. Els equips visiten porta per porta tots els pisos dels edificis que inspeccionen per comprovar que no s’hi exerceix cap tipus d’activitat relacionada amb els pisos turístics il·legals.

En cas de trobar un pis turístic irregular, s’obre un expedient administratiu. En total, els equips visitaran els pisos de 75 finques de la Barceloneta. Tanmateix, no descarten ampliar els controls a altres de les 800 finques que hi ha al barri.