El govern municipal ha posat en marxa una campanya titulada “L’avortament: una opció i també un dret”, amb l’objectiu de donar una atenció personalitzada a les noies adolescents sobre els seus drets en matèria de sexualitat. La iniciativa disposarà inicialment amb 25.000 tríptics repartits en centres d’atenció sanitària, d’atenció a la infància i adolescència o d’atenció a la dona. També s’habilitaran quatre espais amb professionals formats per a donar suport emocional, legal o sanitari.

La campanya vol donar resposta a una manca evident d’informació entre les dones joves de la ciutat. El 80 % de barcelonines d’entre 14 i 30 anys no saben que l’avortament és una prestació lliure i gratuïta, i la meitat desconeixen que es tracta d’una decisió pròpia. Una de cada tres pensen que només poden avortar en casos de violació, malformació del fetus o perill vital per a l’embarassada. També són un 34 % les que saben que una menor d’edat necessita obligatòriament el consentiment dels seus pares per poder avortar.

“Estem posant el focus en aquestes noies que es poden trobar en situacions complexes, com per exemple violència a dins de la família o altres problemes“, ha dit la regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, durant una jornada sobre salut sexual i reproductiva amb uns 200 professionals. I ha afegit: “Si tens problemes per explicar-ho a la teva família, o per aconseguir aquesta autorització, i tens clar que no vols seguir amb l’embaràs, et podem orientar”.

L’Ajuntament recorda que no s’està fent promoció de la interrupció de l’embaràs, però sí que s’ofereix com una possibilitat i un dret. Tot i que les dades no repunten, tampoc no estan baixant. La mitjana de dones d’entre 15 i 19 anys embarassades a Barcelona se situa en 19 casos per cada 1.000, però alguns districtes estan clarament per sobre de la mitjana. És el cas de Nou Barris, on la xifra arriba als 29 casos per 1.000, o també de Ciutat Vella, que se situa en els 26 casos per cada 1.000 dones d’aquesta franja d’edat.