Aquestes plantes són una de les més importants que podem trobar al Mediterrani. S'anomenen fanerògames marines i actuen com un veritable bosc sota l'aigua. Ajuden a produir oxigen, eviten l'erosió del mar i són el refugi i l'aliment de més de 700 espècies. La Generalitat les va declarar espècie protegida l'any 1991, però actualment es troben en regressió. Les construccions portuàries són una de les amenaces de la posidònia, però n'hi ha més. La manera en què ancoren les embarcacions també pot provocar la destrucció d'aquestes plantes. FERRAN ESTARLICH, inspector de pesca de la Generalitat de Catalunya Una àncora mal posada, mal afermada al fons, a l'hora de desamarrar, a l'hora de sortir l'embarcació, pot destruir fins a 30 tiges de planta." Per això, és important que la gent conegui com ha d'ancorar les embarcacions. Ancorar on hi ha sorra i evitar arrossegar l'àncora a l'hora de recollir-la són les principals recomanacions que han fet aquest matí un grup de voluntaris del CRAM. L'objectiu és concienciar la població de la importància de conservar aquestes plantes. JORDI PEDRA "L'entorn l'hem de cuidar perquè hi vivim i si no el cuidem, malament anem." JOSÉ RIVAS "Todo lo que sea referente al fondo marino es un adelanto. Tenemos que tener conciencia de cómo está, que está muy mal, muy mal." De moment, per aconseguir-ho, es repartiran tríptics per tot el litoral català.
Les fanerògames marines, més conegudes com posidònies, garanteixen la biodiversitat del Mediterrani. Es tracta d’una espècie molt important que es troba protegida. Però les construccions portuàries, la pesca il·legal d’arrossegament i les males pràctiques a l’hora d’ancorar les embarcacions estan posant en perill la supervivència d’aquest tipus de plantes.
Aquest dilluns, un grup de voluntaris de la Fundació CRAM (la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins) ha explicat a la gent com s’ha d’ancorar un vaixell per no malmetre el fons marí. La campanya està organitzada per la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el CRAM i el VAMMA (el Voluntariat de l’Alt Maresme de Medi Ambient).