Aquest dijous al matí han començat els treballs per enderrocar l’església de la plaça de Sant Bernat Calbó, al barri del Poblenou. La parròquia, feta pel mateix arquitecte del Camp Nou, Francesc Mitjans, estava tancada feia anys per problemes estructurals. La demolició permetrà ampliar l’Escola la Mar Bella.

Els treballs per transformar tota la plaça estan pressupostats en set milions d’euros i l’enderrocament se n’endú 60.000.

Amb aquestes obres es tanca un llarg debat sobre els usos que s’havien de donar a l’espai on fins ara s’ha alçat l’església de Sant Bernat Calbó, que ha donat servei als creients del Poblenou durant més de 50 anys. A causa del deteriorament de l’edifici i el risc de col·lapse, l’any 2013 havia d’anar a terra per cedir l’espai a la congregació  francesa de l’Anyell i construir-hi un monestir. Aquesta era, si més no, la intenció de l’Arquebisbat de Barcelona, aleshores propietari de la parròquia.

El projecte, però, va encendre controvèrsies: els veïns s’hi van oposar i van intensificar les protestes. Demanaven un equipament públic que el barri pogués aprofitar. El 2015 l’enderroc es va aturar i l’Ajuntament es va plantejar aleshores comprar l’església, una operació que es va fer efectiva a finals de l’any passat. L’immoble va passar a mans municipals amb la idea de respondre les reivindicacions dels veïns. No ha estat fins a aquest estiu, però, que se n’han començat a enderrocar les parets. L’espai es dedicarà a ampliar l’Escola la Mar Bella i es resoldrà, així, una demanda veïnal sonada.