Són alumnes que participen del pla Educat 1x1. Un ordinador portàtil per a cada alumne. Aquest és l'objectiu final d'un projecte que s'havia d'anar ampliant any rere any. Amb aquesta idea 40.000 alumnes més s'hi havien d'incorporar a partir del curs que ve. Finalment, però, no serà així. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha anunciat que es paralitza el projecte. Han de valorar si la despesa val la pena. IRENE RIGAU, consellera d'Ensenyament "Tenim informacions vàlides en relació a aquesta aposta i tenim informacions crítiques en aquesta proposta. Per tant hem de fer una pausa i valorar bé com s'està aplicant i quins en són els seus resultats". La consellera també ha explicat el nou sistema de punts per accedir als centres escolars. Tenir un germà matriculat al mateix centre dóna cinc punts. Això no ha canviat. La novetat és que, en cas d'empat, també puntuarà ser fill o germà d'un exalumne. La Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya ha presentat un recurs a la mesura perquè creuen que incentivarà les desigualtats socials. ENRIC LLURBA, president de la FaPaC Barcelona "Tots coneixem que les famílies nouvingudes de Catalunya aquest cinc punts no els poden tenir. Els alumnes nacionals tindran preferència per entrar a aquestes escoles i no els nouvinguts". Malauradament, de cara el curs que ve molts nens seguiran estudiant en mòduls prefabricats. La mala situació econòmica actual i l'augment previst del nombre d'escolars fan difícil, segons Ensenyament, reduir el nombre d'alumnes que estudien en barracons.

Un total de 14.000 estudiants d’infantil, primària i secundària poden formalitzar, a partir d’avui i fins al 25 de febrer, la preinscripció als centres públics o concertats de Catalunya.

Aquest any, per primera vegada, s’hi ha introduït un nou criteri de selecció que dóna avantatge als alumnes que tinguin germans o pares (exalumnes) al centre. Sel’s valorarà amb cinc punts en cas d’empat entre aspirants. Segons el govern, l’objectiu de la mesura és implicar les famílies en l’elecció del col·legi dels seus fills. La Federació d’associacions de Mares i Pares de Catalunya (FaPaC) considera, però, que el nou criteri és discriminatori i augmentarà la fractura social, especialment en l’admissió d’immigrants als col·legis. Per això, hi ha presentat un recurs.

Menys places a Barcelona

Tot plegat, en un any en què augmenta l’oferta de places a Catalunya, però disminueix a Barcelona ciutat. L’etapa que més creix és la d’eduació primària. A Barcelona, s’oferiran 144 places més d’educació infantil i 225 de primària. De secundària, però, n’hi haurà 554 menys.