L’edifici de fusta més alt de l’estat, ubicat al carrer del Pla dels Cirerers, a les Roquetes, rebrà els primers inquilins el proper mes de novembre. Però com s’hi viurà? Un estil de vida pioner és el que proposen els impulsors del projecte, la cooperativa Sostre Cívic.

Aposta per la vida en comunitat

31 unitats familiars ocuparan els pisos, que tindran entre 40 i 70 metres quadrats. Hi ha un habitatge més reservat per a usos socials. Els replans seran els punts de trobada entre els veïns i serviran d’accés a les zones d’ús comunitari, com les rentadores o les dues terrasses. Durant les darreres setmanes, els futurs inquilins han anat descobrint els habitatges, que es preveu que estrenin cap al novembre.

Una de les veïnes, Carmen Perales, viu amb emoció la recta final de les obres. “El que volem és viure comunitàriament. Els projectes nous no han de ser individuals, sinó col·lectius”, assegura. La Carmen va entrar l’any 2018 a la cooperativa, que ha dissenyat conjuntament els plànols i distribució de l’edifici. L’immoble s’ha aixecat en un solar municipal amb la intenció de fomentar les cooperatives d’habitatge. Sostre Cívic té dret a cessió d’ús durant 75 anys.

L’interior, encara en obres, d’un dels 32 pisos de l’edifici cooperatiu

Els futurs cohabitants calculen que, després d’una primera aportació, hauran de pagar una quota d’entre 500 i 600 euros, amb les despeses incloses. Alguns dels habitatges són d’estil loft, i els més grans tenen tres habitacions. Als baixos hi haurà un magatzem i una biblioteca que es vol especialitzar en economia social i habitatge cooperatiu.

Espais socials i per al barri

La comunitat de l’edifici Cirerers vol esdevenir un exemple a seguir, com una forma alternativa d’habitatge. “Des de Nou Barris, un edifici d’aquestes característiques és molt bo perquè està ensenyant dinàmiques noves de viure, de sostenibilitat, dinàmiques d’integració edifici-veïnes i barri”, assegura Perales.

Hi viurà una comunitat ben diversa. “És un projecte transgeneracional, hi ha molts tipus d’edat i procedències. Volen fer vida molt comunitària, i aposten pel barri i per la inclusió social”, afirma José Téllez, de la cooperativa Sostre Cívic. És per aquest motiu que han reservat un dels habitatges perquè sigui un pis social, gestionat per alguna entitat del tercer sector. En la mateixa línia, volen que alguna entitat o institució obri un dels locals dels baixos per a usos del barri.

Una de les dues façanes de l’edifici de cohabitatge Cirerers

Construcció sostenible i ecològica

Aquests dies s’estan començant a recobrir les façanes de l’edifici, amagant la fusta que ha donat forma a l’estructura i que el converteix en l’edifici més alt de l’estat realitzat amb aquest material. L’edifici de cohabitatge de la cooperativa La Borda també és de fusta, però no té les set plantes i els baixos del projecte de Cirerers.

“És una altra forma de construir. És més ràpida i, per tant, contamina menys. S’han de fer edificis de referència com aquest i mostrar-los al públic, perquè la gent interioritzi una altra manera de construir”, afirma Marta Jené, cap de l’obra. La Constructiva és la constructora sense ànim de lucre que la cooperativa Sostre Cívic ha creat per fer realitat el projecte.

L’edifici Cirerers també s’ha dotat de sistemes més sostenibles com ara l’aerotèrmia i les plaques solars i un bon aïllament per garantir una baixa demanda energètica.