La ciutat de Barcelona disposa d’11 estacions fixes de mesura de la contaminació  atmosfèrica, set de les quals mesuren els contaminants de forma automàtica i continuada. Les dades poden consultar-se de forma oberta a través de la xarxa.

Marc Rico, tècnic de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, ha explicat a ‘El matí de Barcelona’ que les estacions de mesura de la contaminació s’ubiquen en punts  de la ciutat representatius de diferents situacions que ens podem trobar pel que fa emissió i dispersió de contaminants. S’emplacen en zones de trànsit intens  o bé, per contra, en d’altres de més allunyades del trànsit.

Quina és l’estació de referència d’allà on vivim?

Des del punt de vista del ciutadà, ens hem de fixar en quines condicions es troba el nostre habitatge. Si es troba entre carrers molt transitats, en aquest cas escollirem com a representativa l’estació de trànsit intens com la de l’Eixample, plaça de la Universitat o la de Gràcia – Sant Gervasi. Per contra, si vivim en una zona més tranquil·la i menys transitada, aleshores hauriem d’agafar com a referència una estació de fons urbà com la de la Ciutadella, la Vall d’Hebron o la de la Zona Universitària.

Així doncs, cal tenir ben present que una estació en concret no és representativa de la contaminació mitjana d’aquell barri o districte.

A continuació podeu escoltar les declaracions d’en Marc Rico a ‘El matí de Barcelona‘, de betevé 91.0 fm: