Els serveis d’emergències i els cossos policials reben formació en salut i primers auxilis per salvar vides. Però la majoria de la ciutadania ignora com actuar en situacions d’emergència com un infart o un ennuegament. Per això, la Guàrdia Urbana s’ha fet ressò d’un vídeo del SEM que explica com actuar en cas d’ennuegament i com es fa la maniobra de Heimlich.

Trucar al 112

En qualsevol situació d’emergència el primer que cal fer és trucar al 112 per donar l’avís. Però mentre arriben els sanitaris, una primera intervenció pot salvar vides. Quan es produeix un ennugament, és a dir, d’una obstrucció total o parcial de la via respiratòria, la persona no pot respirar. Per això, actuar de forma immediata pot marcar la diferència.

Què fer en cas d’ennugament?

Segons la sanitària del vídeo, en el cas d’un ennuegament parcial, cal fer tossir la persona afectada i vigilar perquè no derivi cap a una obstrucció total.

Si l’ennuegament és total i la persona està conscient, els sanitaris recomanen que es rodegi a la persona amb el braç i col·locant el palmell de la mà a la part alta del torax. Després, cal que el pacient s’inclini cap endavant, i amb la mà li donem cinc cops interescapulars de forma enèrgica.

Si després d’aquesta acció l’obstrucció persisteix, s’ha de fer la maniobra de Heimlich. Aquesta maniobra consisteix en col·locar el puny de la mà a la boca de l’estómac i amb l’altre mà empenyer cap a dalt i cap a dins de forma energètica, repetint-ho cinc cops.

El SEM recomana alternar les dues maniobres fins que el cos extrany que obstrueix la via respiratòria es mogui i la persona pugui respirar normalment.

Què fer si la víctima queda insconcient?

En el supòsit que la persona afectada quedi inconscient, el que s’ha de fer és la maniobra de respiració cardiopulmonar.