Pocs llocs millor un matí d’estiu que una piscina com la de la casa de colònies La Conreria, a Sant Fost de Campsentelles. És el lloc escollit per Nexe Fundació per dur aquesta setmana i la passada infants amb pluridiscapacitat, amb afectacions motrius i cognitives greus. La piscina és el centre de les activitats, però també fan gimcanes i jocs durant un total de cinc dies. Els infants estan acompanyats en tot moment del mateix nombre de monitors. Aquesta setmana, el segon torn, han estat 28 nens, atesos per 28 professionals del lleure, a més de dues infermeres i una coordinadora.

Colònies Nexe Fundació

Segons Priscila Igea, la responsable de l’àrea de lleure de Nexe Fundació, és important oferir aquesta ràtio d’un monitor per cada nen perquè així es garanteix que tothom està atès i que “són les colònies les que s’adapten a cada infant i no a l’inrevés”. La política de Nexe és oferir uns preus per les colònies similars als d’altres entitats que no treballen amb nens amb discapacitats. Per això, però, necessiten subvencions i demanen a les administracions que s’hi impliquin més.

“Amb 28 nens en unes colònies d’infants sense discapacitat hi hauria quatre monitors. Nosaltres tenim 28 nens, 28 monitors i tres persones alliberades. El cost, per tant, es multiplica i no ho volem fer repercutir en les famílies. Aquesta diferència és el que nosaltres hem d’aconseguir amb subvencions. Hi ha molta feina al darrere i realment no és fàcil”

Dues infermeres s’encarreguen d’atendre els infants en tot allò que fa referència a la seva salut. S’encarreguen, per exemple, de preparar les medecines i dissenyen àpats equilibrats i adaptats a les necessitats de cadascú. Hi ha nens, per exemple, que necessiten menjar amb textures concretes o ingerir-lo a través d’un botó gàstric.

L’èxit de la iniciativa ha dut Nexe a doblar les places de colònies aquest any. Moltes famílies ho veuen com una oportunitat perquè els seus fills gaudeixin com tothom del temps de lleure. La fundació fa 35 anys que treballa pels drets dels infants que pateixen un retard greu en el desenvolupament. Reivindiquen el seu dret a tenir les mateixes condicions i oportunitats que la resta dels nens, oferint els recursos tècnics i humans necessaris perquè així sigui.