ORIOL AMORÓS, secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania "Tot el món està avui mirant a Colòmbia amb il·lusió i amb esperança, veient que hi ha possibilitat de solució als conflictes més complexes. Nosaltres estem davant dels colombians de Catalunya, que defensen la pau, que han participat en la construcció de la pau." KRISTIAN HERBOLZHEIMER, expert en construcció de pau "Jo crec que aquest esforç d'anàlisi ha permès que avui l'acord de pau que estan a punt de signar el dilluns que ve sigui, sens dubte, l'acord de pau més sòlid i sofisticat que hi hagi hagut a la data en el món." DORYS ARDILA, membre del Consell Nacional de Pau a Colòmbia "El reto es primero romper es escepticismo, porque Colombia tiene una tradición de abstencionismo bastante alta. Es por una parte, seducir a este segmento de población proque reconozca que estamos viviendo un momento histórico en Colombia. Estamos cerrando el último conflicto del hemisferio."

Després de més de 50 anys de conflicte entre la guerrilla colombiana i el govern del país, les dues parts han arribat a un acord per posar fi al conflicte i iniciar un procés de pau. A partir del 26 de setembre, quan firmaran l’acord, es pretén posar en marxa la construcció d’un nou sistema judicial que ha de permetre la reinserció d’aquells que han estat vinculats amb el conflicte i col·laborin amb el govern. Per primera vegada, segons Dorys Ardila, membre del Consell Nacional de Pau a Colòmbia, es posa a les víctimes al centre de la resolució del problema. De fet, aquest pacte és, segons Kristian Herbolzheimer, expert en construcció de pau, “l’acord de pau més sòlid i sofisticat que hi hagi hagut mai al món”.

Per això, el 2 d’octubre se celebrarà el plebiscit, també als consolats catalans, per tal que la població colombiana pugui votar a favor o en contra de l’acord de pau. La pregunta serà “Dóna suport vostè a l’acord final per a l’acabament del conflicte i la construcció d’una pau estable i duradora?”. Tot i que el col·lectiu colombià suma més de 25.000 persones a Catalunya, podran respondre a aquesta pregunta 18.500 persones aproximadament, ja que són els estrangers que es troben registrats a través de l’última votació realitzada al territori o que ja han complert els 18 anys. Per fer-ho, només cal assistir al consolat corresponent el mateix dia de la votació.

La consulta serà vàlida amb una participació mínima del 13 %, el que suposa que quatre milions i mig de colombians vagin a les urnes. A Barcelona, abans del plebiscit es realitzaran actes per informar del contingut de l’acord, com per exemple el que acollirà aquest dijous l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona, una taula rodona amb experts en el conflicte.