Des del col·legi, consideren que el grup de 14 procediments garantits no ha de ser l’únic punt de mira de la gestió de les llistes d’espera als hospitals catalans. Defensen que s’actuï per reduir la demora en molts altres procediments quirúrgics com també diagnòstics i terapèutics.
Atès que alguns dels procediments garantits no tenen el consens majoritari dels metges, demanen que els professionals tinguin un paper “més actiu i decisori” en la gestió de les llistes d’espera. També proposen reduir l’excessiva burocratització dels processos. El decàleg que proposa el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona també reclama que s’aturin les retallades pressupostàries.
Una de les demandes dels metges es refereix a la imatge que s’ha projectat sobre les llistes d’espera. Denuncien que en moltes ocasions s’interpreten “de manera diversa i interessada”, prenent-les com a indicadors de necessitats no ateses, per exemple. Consideren que aquesta interpretació només “afavoreix la confusió i la pèrdua de confiança en els serveis sanitaris”. Per això, demanen rigor i objectivitat.
De fet, el col·legi explica que les llistes d’espera no són altra cosa que registres de pacients que necessiten una prestació que no es pot donar immediatament. Defensen, per tant, que són un “fenomen propi i característic dels sistemes sanitaris públics de caràcter universal i gratuït”. Afegeixen que estar en una llista d’espera no ha de ser necessàriament negatiu.