ORIOL RUSCA, degà del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona "La llei diu que vostè ha de venir a les tres hores, jo el cito a les tres hores. Molt bé, però em cita per què? Vol parlar amb mi, em vol veure la cara, em vol convidar a esmorzar? Què vol fer amb mi? A no, no, vostè vingui però la declaració però no té res a fer perquè la declaració li prendrem demà, o al cap de de 10, 14 o 15 hores. Es provoquen situacions absurdes i el problema és que l'administració normalitza situacions absurdes."

Segons el degà, la llei s’ha de complir amb sentit comú i no provocar situacions “absurdes”, com ara despertar un advocat a mitja nit per anar a comissaria i que no pugui prendre declaració al detingut perquè encara falten diligències o perquè no hi ha un intèrpret. Per això el degà, Oriol Rusca, reclama que s’avisi l’advocat del torn d’ofici quan es pugui interrogar l’arrestat, ja que sinó “es provoquen situacions absurdes i el problema és que l’administració normalitza situacions absurdes.

El torn d’ofici atén 39.852 detinguts

Les assistències als detinguts han augmentat respecte a 2015. El torn d’ofici ha assistit 39.852 arrestats a comissaria, mentre que l’any passat en va ser 36.345. Tot i això, des de 2011 s’ha produït una disminució de les assistències, ja que el 2011 aleshores se’n van produir 46.257. Segons el degà del Col·legi, el torn d’ofici representa un 25 % dels advocats que exerceixen de forma privada i que aquest servei respon al dret a defensa de tots els ciutadans que preveu la Constitució. Rusca també ha tornat a demanar una retribució digna per aquests lletrats perquè ara cobren entre 4.000 i 5.000 euros l’any i 120 € per procediment.

El torn d’ofici al CIE

Des de l’any passat que al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca es va posar en marxa el Servei d’Orientació Jurídica gratuïta (SOJ) amb advocats d’ofici per atendre les peticions dels interns, malgrat que el CIE va estar tancat per obres de reforma fins al juliol. Rusca ha assegurat que el torn d’ofici al CIE funciona “molt bé” i que les relacions amb el Cos de Policia Nacional són correctes. L’any passat el mes que van atendre més peticions va ser el juliol amb 93 assistències, mentre que a l’octubre, abans que el CIE tanqués per obres, en va fer 26.

El degà del Col·legi ha demanat que els interns procedents d’altres indrets del país i que s’internin al CIE de la Zona Franca puguin ser atesos per advocats de Barcelona i que no hi hagin de fer els lletrats de la localitat on van ser atrapats.