
(ACN) La Secció Vuitena de la Sala Contenciosa Administrativa de l’Audiència Nacional ha ordenat el trasllat urgent a Espanya d’una exfiscal afganesa, el seu marit i el seu fill menor, en situació de risc per la seva trajectòria professional i pel compromís amb els drets de les dones, perquè puguin formalitzar la sol·licitud de protecció internacional, segons la Universitat Pompeu Fabra (UPF). La resolució ha estat dictada en un procediment per vulneració de drets fonamentals impulsat per un grup de treball de la Clínica Jurídica de la UPF. El director de la Clínica, Maurici Pérez Simeón, calcula que la família arribarà a Barcelona durant les pròximes setmanes, després que l’Ambaixada d’Espanya al Pakistan apliqui la interlocutòria.
Un segon cas molt rellevant perquè estableix jurisprudència
Aquest és el segon cop que la Clínica Jurídica de la UPF aconsegueix una mesura cautelar d’aquesta naturalesa a favor d’una exfiscal afganesa perseguida. La primera vegada va ser el 2003, quan va aconseguir que l’Audiència Nacional ordenés el trasllat a territori espanyol d’una exfiscal antiterrorista.
La resolució aplica l’article 38 de la Llei d’asil, així com el principi d’unitat familiar, i reconeix la necessitat urgent de garantir el dret d’asil davant situacions de persecució greu. L’Audiència Nacional constata el risc imminent per a la vida dels recurrents i ordena l’ambaixada espanyola al Pakistan expedir amb caràcter urgent la documentació de viatge necessària.
Pérez explica que aquest segon cas guanyat és molt rellevant perquè deixa establerta com a jurisprudència de l’Audiència Nacional que un tribunal pot ordenar el trasllat a Espanya de persones perseguides per motius polítics que es troben a l’estranger si l’òrgan administratiu competent per decidir-ho, en aquest cas els ambaixadors d’Espanya arreu del món, incompleix el seu deure d’examinar i respondre les peticions rebudes.
Treball des de finals del 2021
Aquest cas va entrar a la Clínica Jurídica de la UPF a finals del 2021, a instàncies de la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), i a través de l’Associació Internacional de Fiscals, el mateix circuit d’entrada que el cas de la primera exfiscal antiterrorista. Segons el director de la Clínica, la inactivitat de l’ambaixador al Pakistan és provocada per la manca de recursos. La Clínica té en marxa dos casos més de la mateixa tipologia. Tot i el resultat, Maurici Pérez veu difícil que la mera existència de jurisprudència agilitzi la tramitació de les sol·licituds i considera que el Govern espanyol hauria de considerar que el cas de les dones afganeses “és una prioritat”.
