trasplantament

L’Hospital Clínic disposa d’una nova tènica làser per al tractament de cirurgies de pròstata. Es tracta del làser Thulio superpulsat, i es va provar amb èxit en una primera operació el 22 de juny. De fet, el Clínic és el primer hospital d’Europa que disposa d’aquest làser que suposa tot un canvi de paradigma de la cirurgia urològica.

Aquesta nova tècnica làser permet fer una cirurgia mínimament invasiva, molt més precisa, efectiva i ràpida. A més, el pacient té una millor recuperació i en 24 hores pot ser donat d’alta. Per Javier Sánchez, del Servei d’Urologia del Clínic, aquesta tècnica “és revolucionària” i suposa un canvi de concepte en la cirurgia oncològica, com ell mateix va poder comprovar al liderar la primera operació amb el nou làser.

Quines cirurgies se’n podran beneficiar?

Un dels principals beneficiats pel nou làser són els homes que tenen una hiperplàsia benigna de pròstata (HPB). És un engrandiment no cancerigen de la glàndula prostàtica que és més freqüent en edats avançades. La meitat dels homes de 60 anys ho pateix, i als 85 anys són el 90 %. De fet, es calcula que un 50 % dels homes ho tindran en algun moment de la vida. Els símptomes més freqüents són necessitat d’orinar amb freqüència o urgència, més ganes d’orinar a la nit, i dificultat per orinar o flux d’orina dèbil o que s’atura.

El làser també es pot utilitzar per tractar la litiasi (les pedres), una patologia que afecta el 4 % de la població. La tècnica permet una major flexibilitat i accedir a llocs de més difícil accés del ronyó.